Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВСС СЕ ПАНИКЬОСА ОТ СКАНДАЛА

Въпреки че по закон Висшият съдебен съвет е върховен ръководен административен и кадрови орган в третата власт, от 24 април насам неговите членове са изпаднали в пълен институционален ступор.
Причината е, че във вторник (24 април) привечер най-изненадващо директорът на Националната следствена служба (НСлС) Ангел Александров внесе предложение за дисциплинарното уволнение на следователката Таня Шарланджиева. На следващия ден (сряда, 25 април) ВСС образува тричленна дисциплинарна комисия за изясняване на казуса и тъкмо членовете на съвета взеха да си мечтаят как работата ще се проточи месец-два, когато върху им бяха излети... няколко легена със студена вода.
На 26 април (миналия четвъртък) следователката по делото срещу Вальо Топлото и нейната пряка началничка - Зоя Иванова, свикаха скандалната пресконференция, от която тръгна всичко.
На 2 май (сряда), по време на последното редовно заседание на ВСС, Ангел Александров поиска извънредно включване и в прав текст обясни на колегите си от съвета откъде започва цялата галимация, кой по какъв начин е замесен в нея и какви са вариантите за нейното приключване. А за да бъде разбран по-правилно, непосредствено преди заседанието той раздаде на колегите си по един жълт плик, в който имаше 10-странична представителна извадка от специалните разузнавателни средства, разкриващи връзката между Румен Овчаров, неговата заместничка Корнелия Нинова, следователката Таня Шарланджиева и фронтиера Красимир Георгиев.
Какво се случи на въпросната сбирка на ВСС в общи линии е известно. Онова обаче, което всички все още упорито спестяват на широката общественост, е, че висшите магистрати изслушаха Ангел Александров с предварителната нагласа да не взимат никакво отношение по скандала.
За целта, веднага след като шефът на следствието поиска да говори, по заръка на правосъдния министър Георги Петканов - ръководещ заседанията на ВСС, мониторите и микрофоните в залата бяха изключени с идеята съдебните репортери да не разберат за какво точно иде реч.
Съвсем естествено нищо подобно не се случи и много скоро те - съдебните репортери, научиха всичко, което трябваше да бъде научено. В една от почивките председателят на Върховния касационен съд Иван Григоров попита колегите си какво ще правят с жълтите пликове, след като обсъждането на материалите приключи. Според него, най-добре би било тези пликове да бъдат върнати в деловодството на ВСС, за да не би отнякъде съдържанието им да изтече в медиите.
За разлика от друг път, когато всяка дума на Григоров е била посрещана на нож от останалите членове на ВСС, сега колегите му си замълчаха като по дадена команда. Едва след края на заседанието някои от тях попитаха правосъдния министър Георги Петканов какво точно да правят с документите, но с присъщото си чувство за черен хумор (а и като управник, еднакво далеч от съдебната власт и от проблемите на БСП), той ги отряза само с едно изречение: Който иска, може да ги продаде на съответната цена.
Дали някоя медия се е охарчила и с колко, днес въобще не е интересно. По-интересното е, че само няколко часа по-късно в държавата вече нямаше нормален гражданин, който да не получаваше киселини в стомаха, щом чуеше дори и една дума от подслушаните и записани разговори между отбора на Овчаров - Таня Шарланджиева, Корнелия Нинова и Красимир Георгиев. А най-интересното е, че след като изслушаха директора на Националното следствие, кадровиците на Темида единодушно решиха, че... на този етап няма да излизат с декларация по случая, защото няма какво толкова да кажат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във