Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВСС СЕ ПРИЦЕЛИ В СЪДЕБНИТЕ ТАКСИ

Хубаво е българските политици и висшите магистрати по-често да се вслушват в думите на председателя на Върховния административен съд Константин Пенчев. Преди две години, когато той оглави ВАС, мнозина смятаха, че политическото му битие на заместник-председател на ПГ на НДСВ в 39-ото Народно събрание ще го превърне в кукла на конци и той ще принуди поверения му съд да играе по свирката на жълтите. Но, за най-голяма изненада на скептиците, Константин Пенчев изобщо не пожела да се бърка в делата на подчинените си. А те няколко пъти така порязаха Симеон Сакскобургготски и хората му, че някои от тях още ближат раните си и безутешно скърцат със зъби.
Днес обаче няма да се занимаваме с наближаващия избор за нов главен прокурор и с професионалните (уж) притеснения, че корпоративните амбиции на управляващите могат да надделеят и бъдещият шеф на държавното обвинение да се окаже политически заложник на триумвирата БСП - НДСВ - ДПС. Не за друго, а защото по същество от значение е не кой ще номинира бъдещите кандидати за поста главен прокурор на България, а какви хора ще бъдат номинирани: личности с характер и доказан професионализъм или пък индивиди, които не могат да изкарат азбуката докрай без чужда помощ (образно казано).
В сряда (9 ноември) например жълтият уж председател на ВАС - Константин Пенчев, доказа, че здравият разум и конституционно регламентираната идея за върховенството на закона все пак имат някакво бъдеще. По време на редовното си заседание Висшият съдебен съвет (ВСС) реши да увеличи драстично размерите на съдебните такси и по този начин да компенсира мизерния бюджет, предвиден от Министерския съвет за съдебната система през следващата година.
В проектозакона за държавния бюджет за 2006 г. правителството предвижда 277 млн. лв. за нуждите на Темида, като 45 млн. лв. от тях съдебната система трябва да осигури от собствени приходи (подробности за бъдещия финансов недоимък на Темида - на стр. 6). Според председателя на Бюджетната комисия към ВСС Андрей Икономов обаче съдебната система трудно може да събере повече от 39 млн. лв., което я обрича на мизерия.
С тези малки такси съдебната система започва да се задъхва - заяви в сряда Андрей Икономов. - Висшият съдебен съвет обаче няма законодателна инициатива и затова ние искаме да помолим министъра на правосъдието да ни помогне, като внесе проектът за промяна на тарифата в Министерския съвет, обясни още той.
За най-голяма радост на Андрей Икономов правосъдният министър Георги Петканов, който председателства заседанията на ВСС, веднага откликна на молбата и даже обеща на всяка цена да я изпълни. За най-голямо разочарование на шефа на Бюджетната комисия обаче думата взе председателят на ВАС Константин Пенчев, който с няколко изречения угаси надигащия се ценовия ентусиазъм у колегите си: Нека първо видим каква държавна субсидия ще гласува Народното събрание и чак тогава да преценяваме дали да вдигаме таксите. Освен това въпросът е свързан с достъпа до правосъдие на гражданите и не може безхаберието на правителството да се компенсира на техен гръб.
Позицията на Константин Пенчев моментално бе подкрепена от заместник-главният прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура Митьо Марков и от заместник-председателя на Върховния касационен съд Румен Ненков, който дори подхвърли репликата, че за него решението дали ще се вдигне размерът на таксите, събирани от съдилищата, е политическо.
След няколкоминутен размисъл останалите членове на Висшия съдебен съвет така шумно изразиха съгласието си с Константин Пенчев, че Андрей Икономов се видя принуден да оттегли предложението си за увеличаване на съдебните такси. А накрая всички се обединиха около становището, че необосновано високите такси ограничават конституционно гарантираното право за достъп до правосъдие, и дебатът приключи. Поне засега.

Facebook logo
Бъдете с нас и във