Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВСС СЕ РАЗБУНТУВА СРЕЩУ ОРЯЗВАНЕТО НА ЗАПЛАТИТЕ

Висшият съдебен съвет (ВСС) влезе в ролята на фокусник. Джобът му е празен, вътре не подрънкват даже стотинки. Ама като бръкне - и вади пачките за коледните премии. Жалко само, че си пази номера в тайна и не ще да го сподели с другите. Но халал да им е, както се казва по друг повод.
Оказа се, че тримата големи в съдебната система и директорът на Националната следствена служба (НСлС) са отличниците на Темида. Четиримата толкова са се старали през годината, че за Коледа освен нормалната си 12-а заплата ще получат по още две основни месечни възнаграждения. Така председателите на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев и на Върховния касационен съд (ВКС) Иван Григоров, главният прокурор Борис Велчев и Ангел Александров ще вземат общо около 6500 лева.
Такова решение прие Висшият съдебен съвет (ВСС) на заседанието си в сряда (13 декември). Всички останали магистрати ще вземат премии в размер на заплата и половина. С какво четиримата са заслужили да вземат повече пари от подчинените си, така и не бе обяснено.
Само Борис Велчев възрази на колегите си от ВСС. Той заяви, че разпределението на средствата не е справедливо и той смята, че трябва да получи също заплата и половина, а не цели две. Но членовете на съвета пренебрегнаха думите му. Според тях шефовете на различните звена носят по-голяма отговорност и си заслужават парите. При това положение главният прокурор може да направи няколко неща - или да разпредели половинката от едната си заплата между подчинените си или да им спретне коледно парти с изискани мезета и маркови питиета.
Другата основна тема, с която се занима на заседанието си ВСС в сряда, също е финансова. Членовете на съвета реагираха като попарени на намерението на парламента да ореже добавките за прослужено време. И решиха да протестират. Същото направиха и Съюзът на съдиите, Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите. На 7 декември те разпространиха протестна декларация.
Както вече Параграф 22 писа, на 5 декември парламентарната бюджетна намали възнагражденията на съдии, прокурори, следователи и съдебни служители, като им оряза процента за прослужено време. Досега магистратите получаваха за всяка година стаж добавка от 2% върху заплатите си. От 1 януари 2007 г. тя ще бъде един процент.
Първоначално ВСС обмисляше дали да не излезе със самостоятелна декларация по повод орязването на парите си. Но шефът на бюджетната комисия на ВСС Андрей Икономов даде друга посока на този порив: Предвид добрите отношения, които трябва да поддържаме със законодателната власт, предлагам да подкрепим протеста на трите магистратски организации.
Председателят на Пловдивския апелативен съд Радка Петрова обаче поясни, че с решението си парламентарната комисия нарушава редица международни актове.
В две резолюции на Комитета на министрите към Съвета на Европа (КМСЕ) пише, че възнаграждението на магистратите не може да бъде намалявано, освен когато са наказани. Освен това се казва, че съдебната власт е независима, в това число и по отношение на заплатите. Има и разпоредби на ООН в тази насока. Тези международни актове са задължителни за България. В Европа заплатата на начинаещ съдия е 3200 евро, а на върховен магистрат - 7169 евро, обясни още Радка Петрова.
Главният прокурор Борис Велчев заяви, че още миналата седмица е изпратил писма до премиера Сергей Станишев и до председателите на парламентарните групи. В тях аз написах, че не може да искаме магистратите да работят по-добре и да се борят с корупцията, като им се намаляват парите, каза още Велчев.
Заместник-председателят на ВКС Румен Ненков също реагира остро срещу орязването на процента. Всяка държава формира заплатите според възможностите си. Но мога да ви кажа, че даже в страни, които не са членки на Европейския съюз, магистратските възнаграждения са по-големи от нашите. Досега Народното събрание приемаше бюджет за съдебната власт, който беше нещо средно между нашето предложение и това на правителството. Сега за първи път парламентът слиза дори под нивото на сумата, която предлага Министерският съвет, заяви Ненков.
В крайна сметка ВСС реши да оформи самостоятелно протестно писмо, в което да се цитират всички нарушени международни актове, и то да бъде пратено до Народното събрание и до шефовете на парламентарни групи. А според някои магистрати част от депутатите междувременно се били осъзнали и предложението за орязване на добавките ще бъде отхвърлено в пленарната зала. (§22)

ТПС - 62762
Заместник главният прокурор Христо Манчев (в средата, прав) е щастлив, че шефовете на Темида ще вземат добри премии за Коледа и Нова година.

КАРЕ
Главният прокурор Борис Велчев заяви в сряда (13 декември), че все още няма резултати от проверката за опорочения конкурс за младши прокурори. Както вече е известно, на 8 декември столичен всекидневник публикува материал, в който се описват задачите на предстоящия изпит за младши магистрати. Тогава Велчев отмени конкурса и възложи Софийската градска прокуратура да провери случая.
Това, което стана, е изключително неприятно. Инцидентът компрометира авторитета на прокуратурата. Не зная кой стои зад това, но със сигурност информацията е изтекла от прокуратурата. Немалък брой хора са имали достъп до казусите. Освен това не съм убеден, че компютърната ни система е достатъчно защитена. Може някой да е проникнал и да е видял задачите, каза Велчев.
Главният прокурор допълни, че ще организира следващото провеждане на конкурса така, че да се изключи всякакво двусмислие. Казусите ще се изготвят в прокуратурата, в моя кабинет. Накрая аз и още един обвинител ще редактираме задачите и те ще бъдат заключени в моя сейф. Ще ги дам на Висшия съдебен съвет в последния момент, а след това веднага ще унищожа магнитния носител. Така ще се знае кой е виновен ако казусът пак се появи сред кандидатите и в медиите, обясни Велчев.
Той искаше ВСС да промени наредбата за провеждане на конкурсите така, че по-малко хора да имат достъп до задачите. Според сега действащия поднормативен акт всички членове на изпитните комисии, които са общо 20 души, спокойно могат да видят казусите.
В сряда обаче ВСС не се съгласи поне на този етап да променя наредбата. В момента се провеждат конкурси за младши съдии и ако ние започнем да променяме правилата, ще объркаме висящите изпити, обясни заместник главният прокурор Христо Манчев.
Единственото, което направи ВСС, е, че определи нова дата за конкурс за младшите прокурори - 19 януари, и избра нови състави на трите изпитни комисии. Сред членовете им са прокурорите от Върховната касационна прокуратура Асен Арсов и Камен Михов и колежката им от Софийската апелативна прокуратура Иванка Даскалова.

КАРЕ
Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев може вече леко да си отдъхне. Столичният общински съвет намери сграда, в която да се помещават бъдещите Софийски административен съд и Софийски окръжно-административен съд. Новите звена ще се настанят в бившето здание на АОНСУ в кв. Овча купел.
Първоначално сградата (която се състои от три големи корпуса) и прилежащия към нея терен от 9 дка, е била предназначена за Столичната следствена служба (СтСлС). Но тъй като мястото е огромно само за нея, Висшият съдебен съвет реши да предостави свободните пространства и здания за нуждите на административните съдилища. В сряда (13 декември) идеята мина без нито един глас против или въздържал се.
Константин Пенчев се справи със сградния проблем в София, но му предстои много по-тежка задача. В понеделник (11 декември) той ще внесе във ВСС предложенията си кои да бъдат шефове на всичките 28 административни съдилища (виж имената долу - бел.ред.). ВСС ще ги разгледа на заседанието си на 20 декември. Председателите на съдилищата трябва да бъдат назначени до 31 декември 2006 г., каквото е изискването в Административно-процесуалния кодекс.
Някои юристи очакват сериозен отпор по време на гласуването във ВСС. Източници на Параграф 22 твърдят, че депутати и политици търсят връзка и лоби в съвета, за да бламират част от предложенията на Пенчев да поставят свои хора и на мястото на отхвърлените кандидати. Но дали това е така, ще се разбере следващата сряда.

1. Благоевград - Василка Шаламанова - съдия в Районен съд, гр. Петрич
2. Бургас - Атанас Вълков - съдия в Окръжен съд, гр. Бургас
3. Варна - Анелия Цветкова - заместник-председател на Окръжен съд, гр. Варна
4. Велико Търново - Марияна Лазарова-Кабакчиева - председател на Районен съд, гр. Горна Оряховица
5. Видин - Нели Дончева - съдия в Районен съд, гр. Видин
6. Враца - Силвия Димитрова - съдия в Районен съд, гр. Враца
7. Габрово - Светлозар Рачев - адвокат в Адвокатска колегия, гр. Габрово
8. Добрич - Светлана Борисова - съдия в Окръжен съд, гр. Добрич
9. Кърджали - Виктор Атанасов - държавен съдия-изпълнител, бил е прокурор в Районна прокуратура, гр. Кърджали
10. Кюстендил - Галина Стойчева - съдия в Окръжен съд, гр. Кюстендил
11. Ловеч - Мирослав Вълков - държавен съдия-изпълнител при Районен съд, гр. Ловеч
12. Монтана - Момчил Таралански - председател на Районен съд, гр. Берковица
13. Пазарджик - Емилия Георгиева - адвокат в Адвокатска колегия, гр. Пазарджик
14. Перник - Игнат Георгиев - съдия в Районен съд, гр. Радомир
15. Плевен - Димитър Първанов - адвокат в Адвокатска колегия, гр. Плевен
16. Пловдив - Георги Петров - съдия в Окръжен съд, гр. Пловдив
17. Разград - Ива Ковалакова-Стоева - съдия в Окръжен съд, гр. Разград
18. Русе - Елга Цонева - съдия в Окръжен съд, гр. Русе
19. Силистра - Павлина Георгиева-Железова - адвокат в Адвокатска колегия, гр. Силистра, била е съдия в Районен съд, гр. Силистра
20. Сливен - Владимир Първанов - съдия в Районен съд, гр. Сливен, бил е съдия в Окръжен съд, гр. Сливен и военен прокурор в гр. Сливен.
21. Смолян - Росица Сбиркова-Танева - съдия в Окръжен съд, гр. Смолян, била е районен прокурор и зам.-окръжен прокурор, гр. Смолян
22. София-град - Лозан Панов - съдия в Софийския градски съд
23. София-област - Анелия Ананиева-Сръндева - адвокат в Софийска адвокатска колегия, била е председател на Районен съд, гр. Своге
24. Стара Загора - Пламен Петрунов - съдия в Окръжен съд, гр. Стара Загора
25. Търговище - Красимира Цветкова - съдия в Районен съд, гр. Омуртаг
26. Хасково - Теодора Точкова - съдия в Окръжен съд, гр. Хасково
27. Шумен - Кремена Борисова-Станчева - заместник-председател на Окръжен съд, гр. Шумен
28. Ямбол - Диана Петкова - съдия в Окръжен съд, гр. Ямбол.

Facebook logo
Бъдете с нас и във