Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВСС СЕ РАЗГНЕВИ НА ИНСПЕКТОРИТЕ СИ

Висшият съдебен съвет придаде нов привкус на темата с връзголемия брой върнати за доразследване дела през 2007 година. На редовното си заседание в сряда (16 април) голяма част от членовете му се смръщиха на изготвения официален анализ за около 4000-те върнати дела във Великотърновския апелативен район, изготвен от Инспектората към Висшия съдебен съвет.
Като ужилен срещу доклада скочи най-вече бившият шеф на Софийския районен съд Иван Колев. С превъзбуден глас той заклейми документа като първия, който е толкова неграмотно написан и от граматическа, и от правна гледна точка. Според него анализът не е бил извършен на базата на цялата документация по разгледаните дела, а само по преписи от постановените съдебни актове.
По този начин той не отговарял на никакви изисквания и щял стане повод за подигравки сред магистратите, обобщи тревогите си Колев.
Според члена на ВСС Цони Цонев инспекторатът е трябвало не само да констатира нарушения в работата на съдилищата, а и да предложи на съответните административни ръководители проверки на работата на конкретни съдии и евентуално налагането на дисциплинарни наказания. В противен случай ще кипи безсмислен труд, коментира Цонев. А накрая вметна, че в заключенията на инспекторите се наблюдавало смесване между понятията за анализ и проверка.
Серията от негативни мнения беше продължена и от шефа на отдел Международноправно сътрудничество Иван Димов, според когото в анализа са били допуснати неща, които смущават и не е приятно да се срещат в официален документ.
Председателят на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев също не прие от раз изводите, направени в документа. По думите му данните, посочени в анализа, предизвикват сериозно безпокойство и са повод за размисъл. Възложих детайлни справки по цитираните в доклада дела, обяви още шефът на ВКС.
И тук се появи единственият от членовете на ВСС, който защити творбата на инспекторите. На критиките, че той не отговаря на изискванията, шефът на Върховния административен съд Константин Пенчев заяви, че съдебните инспектори сами трябва да създадат стандарт за докладите си. Всеки член на съвета може да заяви, че не е съгласен и не споделя изводите в доклада, но ние не можем да вземаме решение дали да го приемем, или не, бе недвусмисленият коментар на Пенчев.
Пред журналисти Ана Караиванова коментира, че остава твърдо зад мнението на инспекторите. Не може да се крият безобразията на редица съдии, прокурори и следователи, категорична беше тя.
Преди заседанието на ВСС главният прокурор Борис Велчев съобщи, че бившият шеф на Националната следствена служба Ангел Александров се проверява от държавното обвинение по повод данните от доклада на вътрешната парламентарна комисия за срещи с дупнишките бизнесмени Ангел Христов и Пламен Галев, на които ексследовател №1 ги е предупреждавал за разработки срещу тях.

Facebook logo
Бъдете с нас и във