Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВСС СЕ СКАРА И ЗАРАДИ КОМАНДИРОВКИ

Какво може да разгорещи страстите във Висшия съдебен съвет (ВСС) - някое дисциплинарно производство, кадрово решение, становище по законопроект или купуване на автомобили? Случвало се е, но в някой предишен живот на съвета. Причината е, че през последните седем-осем месеца кадровиците на Темида се карат главно за две неща - за пари или за... много пари. Така че онова, което се случи на последното заседание на ВСС в сряда (21 февруари), спокойно може да бъде наречено сензация: членовете на ВСС вдигнаха врява не за друго, а заради две командировки - едната до Варна, а другата до Гълъбово.
Всичко започна от министъра на правосъдието Георги Петканов. От името на кмета на гр. Гълъбово Николай Тонев той обяви, че всички членове на ВСС са поканени на тържествената церемония по откриването на новата съдебна палата в града, която ще се състои на 1 март. Едновременно с това министър Петканов припомни на магистратите, че преди около месец те са приели решение, според което на 28 февруари съветът трябва изнесе заседанието си във Варна. Така че, обобщи министър Петканов, за няколко дни се събират много командировки и затова ВСС трябва да реши какво точно да се направи.
За да улесни членовете на ВСС, Георги Петканов обяви, че любезните домакини от гр. Гълъбово вече са ангажирали хотел за високите гости от София, а при него (като председателстващ заседанията на Висшия съдебен съвет) вече е постъпило и предложение за отлагане на пътуването до Варна.
Първа на новината реагира председателката на Пловдивския апелативен съд Радка Петрова. Отиваме във Варна по покана на Американската агенция за международно развитие. Хората са съставили програма, с която ние сме се запознали, и вече са се подготвили. Във Варна американските партньори ще ни представят съдилищата модели в България и ние сме им обещали на 28 февруари да бъдем там. Така че е крайно некоректно сега да отменим пътуването, ядоса се Радка Петрова и допълни: Лично аз заминавам за Варна, защото помагам в организацията на събитието и за мен това е ангажимент, който нямам право да отменя.
След това думата взе заместник-председателят на Върховния административен съд (ВАС) Венета Марковска, която направи опит да тушира страстите така, че всички да останат доволни. Тя предложи членовете на съвета, които нямат спешни ангажименти на 28 февруари, да отидат във Варна, но да не провеждат заседание. Тоест да пътуват просто така, сякаш са в най-обикновена командировка. А пък след това онези, които искат, да отидат в Гълъбово и да присъстват на церемонията по откриването на новата съдебна палата в града.
В името на процедурата Георги Петканов, по чиято идея, между другото, ВСС създаде районен съд в Гълъбово, усети колебанието на магистратите и тутакси ги накара да гласуват двете предложения. И... чудото се случи по такъв начин, че зашемети дори и... самия правосъден министър.
За пътуването до Варна гласуваха заместник главният прокурор Христо Манчев и заместник апелативният прокурор на София (все още) Николай Ганчев. А за пътуването до Гълъбово гласуваха... заместник главният прокурор Христо Манчев и председателят на Пловдивския апелативен съд Радка Петрова, която няма как да пропусне събитието, защото районният съд в Гълъбово е в нейния съдебен район.
Като видя крайния резултат от вота, министър Георги Петканов буквално загуби ума и дума. И затова, вместо да помоли колегите си да изпълнят предварително гласувания му ангажимент към варненските слуги на Темида и към единствения беззаветно щедър донор - Американската агенция за международно развитие (USAID), както и към експертите от нейната Инициатива за укрепване на съдебната система, проф. Петканов взе да ги увещава за нещо съвсем друго: да вникнат в положението на хората от Гълъбово и да отидат на откриването на съдебната палата, защото там всичко вече било подготвено...
Откровеният лобизъм на министъра отново разгневи Радка Петрова, въпреки че тя единствена има пряк интерес да уважи колегите си от подопечния й (така да се каже) районен съд. За разлика от предишното й изказване обаче при репликата си тя бе изключително лаконична: Ако Висшият съдебен съвет не отиде във Варна, ще се изложим!
Кой знае защо така описаният дебат между Георги Петканов и Радка Петрова по никакъв начин не възбуди професионалния интерес на останалите членове на ВСС. Тъкмо обратното - през цялото време те останаха толкова равнодушни и безучастни, сякаш случващото се в залата изобщо не ги засягаше.
Накрая правосъдният министър явно си даде сметка, че е на път да загуби словесния двубой с председателя на Пловдивския апелативен съд. Ето защо той започна да въздиша тежко-тежко и... отново предложи на магистратите да гласуват в каква посока е по-целесъобразно да се изнесе Висшият съдебен съвет на 28 февруари и на 1 март - към Варна или към Гълъбово.
А кадровиците на Темида, сякаш само това и са чакали, веднага решиха: във Варна заседание на съвета няма да има, така че, който иска да пътува - да пътува. А пък после, когато уйдурмата там свърши, желаещите могат да уважат и кмета на Гълъбово.

Висшият съдебен съвет (ВСС) отказа да уволни прокурора от Софийската районна прокуратура (СРП) Яни Костов. На 11 октомври 2006 г. неговият пряк шеф - Александър Налбантов, внесе предложение във ВСС за дисциплинарното му уволнение с мотива, че е забавил около 3000 преписки и дела.
На 25 октомври ВСС сформира тричленна дисциплинарна комисия в състав Александър Воденичаров (декан на Юридическия факултет на Югозападния университет в Благоевград), адвокат Любомир Цеков и председателят на Варненския апелативен съд Виолета Бояджиева.
Какво е работила през изминалите четири месеца дисциплинарката на ВСС и как нейните членове са успели да прегледат трите хиляди преписки и досъдебни производства, които Яни Костов е забатачил в периода 2001-2005 г., остана тайна за репортерите. Факт обаче е, че в сряда (21 февруари) дисциплинарната комисия предложи, а ВСС тутакси се съгласи, въпросният прокурор изобщо да не бъде наказван. Според кадровиците на Темида за половината от нарушенията му давностните срокове са изтекли и Костов нямало как да бъде санкциониран. А пък другата половина от нарушенията... въобще не били нарушения, тъй като по тези преписки и досъдебни производства Яни Костов добросъвестно е изпълнил задълженията си.
В допълнение може само да се добави, че оцелелият прокурор е син на съдията от Върховния административен съд (ВАС) Мария Костова. А през октомври 2006 г. шефът на държавното обвинение Борис Велчев сподели с ВСС, че това (за Яни Костов става дума - бел. ред.) е един млад и добър юрист. Така че борбата с непрофесионализма и некадърността в съдебната система (и по-специално в прокуратурата) продължава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във