Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВСС се спеши пред лидера на РЗС

Нашумелият като душманин на рушветчийството лидер на партия Ред, законност и справедливост Яне Янев атакува изненадващо Висшия съдебен съвет в четвъртък (4 юни) с порция сигнали за корупция в съдебната система.
Първоначално бе обявено, че събитието ще представлява нещо като дискусия между представителите на РЗС и висшите магистрати, в която участие ще вземат и журналистите. По-късно се оказа, че срещата ще бъде без прякото присъствие на четвъртата власт, която бе натикана, както обикновено, в зала на долния етаж, откъдето се следеше от два монитора как се развива диалогът между Янев, неговия юридически екип и представителите на Комисията за борба с корупцията.
Шефът на комисията Цони Цонев заяви, че магистратите не са подготвени за подобен диспут, тъй като научил за тази среща от агенция, а в такива случаи е редно да има дневен ред. Все пак двете страни се споразумяха да се срещнат отново след изборите за по-обстоен разговор.
Председателят на комисията запозна гостите с дейността й, като посочи, че сигналите за корупция, получавани във ВСС, се предават на Инспектората към съвета. След проверка се образуват дисциплинарни производства и следват наказания. За какви наказания обаче иде реч не е ясно, защото за корупция до момента е уволнена само варненската шефка на административния съд Анелия Цветкова. Иначе бе съобщено, че към 1300 сигнала за корупция са били получени през 2007 г., а през 2008 г. те са се увеличили двойно. Въпреки това, според изказването на висш магистрат, от комисията не могат да направят почти нищо по жалбите, тъй като решенията на съда не могат да бъдат ревизирани и така оплакванията на гражданите си остават глас в пустиня.
Яне Янев обясни как в съдебната система в България всички са обвързани по шуробаджанашка или партийна линия и чрез телефонен натиск се правят кадрови назначения. Как цели съдебни райони са феодализирани от магистратски фамилии, като даде пример със съдилищата в Благоевград, Петрич и Разлог. Бързият икономически ръст в района на Банско и Разлог превърна дадени магистрати в изключително богати хора, каза депутатът. Според него ВСС трябва да бъде напълно деполитизиран, а практиката депутати или хора от изпълнителната власт след това да стават шефове на магистратури била порочна.
Той разказа за майка на магистрат, която взимала 100 лв. пенсия и за година и половина се сдобила с три апартамента в центъра на София. Шефът на Комисията Цонев поясни, че тази порочна практика може да се прекрати, ако шефовете на съдилищата се местят от едно място на друго. Той обаче не коментира защо това въобще не се прави. И при последните избори до момента няма случай административни ръководители, назначени в даден район, да идват от друг.
Все повече граждани и магистрати ни носят документи или факти за корупция в съдебната система. Ние дори няма къде да ги складираме и искаме да ви ги предадем, каза Янев. Той разтвори папка с документи, уличаващи в корупция магистрати, но миг преди да разкрие нейното съдържание бе помолен от домакина си да не разгласява имена. А мониторите в залата с журналистите бяха изключени.
Това обаче не попречи на Янев малко по-късно на импровизирана пресконференция на тротоара (вече извън територията на ВСС) на ул. Съборна № 9 да разясни за какво става дума. Депутатът и неговите сподвижници, обясниха, че са подали във ВСС десет сигнала срещу съдии и прокурори, замесени в корупция. Сред тях се открояват имената на председателя на Софийския градски съд (СГС) Светлин Михайлов, на Петър Василев - прокурор от Стара Загора, и Марио Василев, окръжен прокурор в Плевен. Михайлов, който е кандидат за втори мандат на този пост, бе обвиняван за корупция в полза на контролираното от Ахмед Доган мюфтийство, а напоследък е замесен и в скандала с отказаната регистрация на ръководството на СДС.
Част от сигналите срещу Михайлов идвали от американското посолство и от членове на конгреса на САЩ. Според кандидата за евродепутат Димитър Абаджиев става дума за спор за сграда, в която се помещават Българо-американският културен център и Центърът за психологически изследвания, работещ с хора с увреждания. Претенции към част от сградата са отправени от дружеството България АД, което, по думите на Абаджиев, било част от Мултигруп. Този случай е станал емблематичен как чрез протакане и пренасочване на делото, както и отхвърляне на процедурни искания са удовлетворени правата на небезизвестната групировка. Отхвърлени са и искания за изслушване на вещи лица. Претенциите са освен към конкретния съдия и към административния ръководител на съда, каза Абаджиев.
Още десет сигнала ще подадем до края на седмицата за висши представители на съдебната власт и прокурори, замесени в корупция, заяви след срещата Янев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във