Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВСС СЕ ЗАНИМА С МАГИСТРАТ ЕКСХИБИЦИОНИСТ И ИЗБОРИ

Поредното заседание на Висшия съдебен съвет за сетен път извади на бял свят кирливи магистратски ризи. В сряда (28 май) членовете на ВСС отстраниха от поста му председателя на Районния съд в Бяла (БРС) Росен Тодоров. Това стана по искане на председателя на Русенския окръжен съд (РОС) Даринка Алексиева. Мотивите й са, че Тодоров е нарушил правилата на професионалната етика, накърнил е престижа на съдебната власт, има неизпълнени служебни задължения и нарушения на финансовата дисциплина.
Част от нарушенията на магистрата наистина са умопомрачителни. Най-невинното от тях е, че той нямал навик да общува със съдиите от Районния съд в Бяла по друг начин, освен с писмени заповеди. Оказва се също, че голяма част от делата в съда са забавени по негова вина.
От Националния институт по правосъдие в Районния съд в Бяла били получени 88 писма, в които били отразени адвокатски хонорари. Вместо да ги разпрати до съдиите, каквото задължение имал, Тодоров необосновано дълго време ги задържал у себе си. По тази причина голяма част от делата не били приключени навреме.
Иначе една от основните грижи на магистрата била как да напълни резервоара на колата си за сметка на сляпата Темида. В продължение на няколко години той трябвало да предава списък на председателя на РОС, в който са описани разходите на магистратите от Беленския районен съд за гориво (тези от тях, които живеят извън Бяла, имат право на подобни разноски, които по-късно им се възстановяват).
В тези списъци Тодоров поставял на първо място по разходи... самия себе си. За 2005 г. магистратът е описал около 2000 лв. похарчени за гориво. През следващата 2006 г. човекът платил 1300 лв., а за първите три месеца на 2007 г. Тодоров е заредил гориво за 350 лева.
На 24 април миналата година председателят на РОС Даринка Алексиева отказала да потвърди поредния списък, в който Тодоров лъснал на първо място. Половин година по-късно (на 26 октомври 2007 г.) Станчева изпратила финансово-счетоводните документи до членовете на Висшия съдебен съвет и направила искане за временно отстраняване на Росен Тодоров от поста.
Да бяха само тези зулуми, сторени от Тодоров, както се казва с мед да го помажеш. В писмото на Станчева били описани още две непристойни прояви на магистрата отличник. Там са отразени два случая от 2005 и 2006 г., когато Росен Тодоров бил засечен да излиза... гол от апартамента си, както майка го е родила, и да звъни по жилищата на съседи в същия вход. Втрещени жени, прехвърлили средната възраст, мигновено подали информация за видяното където трябва.
От ВСС съобщиха, че сигналът за беленския магистрат палавник е внесен в прокуратурата, но все още не е ясно дали има повдигнати обвинения срещу него. Преди около три седмици Висшият съдебен съвет избра за и.д. председател на Районния съд в Бяла Пламен Дочев.
Извън веселата част
на редовното си заседание в сряда (28 май) членовете на ВСС пак се занимаха с поредните избори за ръководни магистратски постове. За заместник военноапелативен прокурор на столицата с 14 гласа за беше избран редовият военноапелативен прокурор Радосвет Андреев. Това стана не без помощта на главния прокурор Борис Велчев, който преди да се проведе тайното гласуване, подкрепи неговата кандидатура.
Най-оспорвана беше битката за поста заместник окръжен прокурор на Варна. В надпреварата взеха участие цели 12 кандидати, всички редови магистрати в Окръжната или Районната прокуратура в морската столица. Десет души гласуваха за държавния обвинител от ОП Антоанета Генчева. Шестима подкрепиха колегата й Димитър Кайряков. Едва трима пък дадоха своя вот за Йорданка Христова, която беше похвалена от правосъдния министър Миглена Тачева. Наложи се балотаж между Генчева и Кайряков, след който на поста беше избрана Антоанета Генчева. Тя получи 13 гласа, докато за конкурента й гласуваха пак шестима от членовете на ВСС. Генчева е наблюдаващ прокурор по делото за смъртта на 22-годишната студентка Гергана Велинова, която загина на 2 януари т.г. под срутилата се козирка на Райфайзен банк и Първа инвестиционна банка в центъра на Варна.
С интерес се очакваше
и изборът на директор на Окръжната следствена служба във Варна. За поста се бореха кандидатурите на четирима магистрати: и.д. шеф на службата Галина Бакалова-Узунова, следователят Михаил Желев, съдията в Административния съд в Шумен Татяна Димитрова и прокурорът в РП-Варна Карен Бейлерян.
Срещу Бейлерян и колегата му Тони Томов Националната следствена служба водеше разследване за принуда и опит за осуетяване на наказателно преследване. Престъпление обаче не беше доказано и разследването беше прекратено.
С 16 гласа за Галина Бакалова-Узунова вече е директор на ОСлС-Варна. Карен Бейлерян беше подкрепен само от един от членовете на Висшия съдебен съвет.
Съдейски пристрастия
Съдията в Окръжния съд в Пазарджик Ивета Парпулова пък е новият шеф на съда. С цели 16 гласа за тя беше избрана за поста, който беше овакантен от члена на ВСС Георги Шопов. Конкурс за длъжността беше обявен в началото на февруари. Председателят на Районния съд във Велинград Веселин Петричев, който беше сред кандидатите, получи само четири гласа.
За председател на Районния съд в Дупница със 17 гласа за беше избрана Ели Скоклева, досега съдия в РС. В края на март т.г. магистратката осъди на две и половина години затвор 21-годишния Светослав Иванов от Бобов дол, който изнасили 76-годишна жена. Съдия Скоклева е известна сред местните и с това, че оправда двама дупничани, които гласували два пъти на парламентарните избори през 2001 година.

Борислав Радославов

ТПС - U/Параграф/Фото/Брой/ВСС
Членовете на ВСС произведоха толкова новини на редовното си заседание на 28 май, колкото... за три заседания напред.

КАРЕ
УВОЛНЯВАТ ПРОКУРОРА ЕМИЛ МИЛЕВ?

Прокурорът от Районната прокуратура в Сливница Емил Милев е предложен за освобождаване от длъжност. Искането е депозирано във Висшия съдебен съвет от районния прокурор на Сливница.
По сигнал на Милев беше арестуван прокурорът от ВКП Ангел Дончев с подкуп от 20 000 евро. Според Милев парите му били поискани от Дончев с цел да се осуети проверка, която се водела срещу него.
По-късно обаче започна проверка срещу Милев за укриване на данъци. Искането за освобождаването му от длъжност е свързано именно с нея.
На заседанието на ВСС стана ясна и завръзката на един от най-любопитните екшъни през последните няколко години в магистратските среди. В началото на май военният следовател от Военноокръжна прокуратура във Варна Андон Андонов нахлу в кабинета на редовия районен прокурор Мирослав Георгиев и му нанесе побой.
Пердахът бил предшестван от скандал между двамата, в основата на който стояла машинописка от администрацията на Военноокръжна прокуратура. Андонов и въпросната дама живеели на семейни начала в продължение на около три години, но в началото на тази година се разделили. По-късно Андонов разбрал, че Георгиев е заел неговото място в сърцето на машинописката, което довело до побоя.
Срещу следователят бияч са повдигнати обвинения за хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда. Той е отстранен от длъжност до приключване на делото срещу него.

ПОТЕКОХА ПАРИ ЗА ОБОРУДВАНЕ НА СЪДИЛИЩАТА
Освен с избори за ключови магистратски постове и наказания на провинили се магистрати Висшият съдебен съвет обърна подобаващо внимание и на бюджетните въпроси в дневния ред. Той гласува отпускането на пари за ново оборудване в няколко съдилища:
- 69 500 лв. за изграждане на пожароизвестителна инсталация, проектиране и монтаж на евакуационно осветление и покупка на мрежови принтери и копирни машини за Софийския районен съд;
- 19 500 лв. за оборудване на сървърно помещение и регистратура за Военния съд в Сливен;
- 13 000 лв. за неотложен ремонт на помещения в Районния съд в Ивайловград;
- 9165 лв. за неотложен ремонт и топлоизолация на фасадата на Окръжната следствена служба в Харманли.

Facebook logo
Бъдете с нас и във