Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВСС сгълча кръстниците от МВР

Висшият съдебен съвет (ВСС) се озъби на ръководството на МВР по време на заседанието си в четвъртък (24 януари). Поводът бе, че полицейска операция е наречена на името на магистрат. Висшият съвет прие специална декларация по въпроса.


В края на миналата седмица в медиите бе съобщено, че е проведена полицейска акция М.И.Л.Е.В. В официалната информация абревиатурата бе разчетена като (Мастит Измамник Лицемер Е Вреден). Тя всъщност съвпада с фамилията на съдията Теодор Милев от Велико Търново. Той бе в съдебния състав, изменил мярката за неотклонение на рецидивиста Звезделин Методиев (определена по висящо съдебно производство) от задържане под стража на домашен арест. Но вместо да си седи вкъщи, автоапашът продължавал да върши престъпления. Бившият затворник с дузина висящи дела бе обявен за издирване и бе заловен във въпросната полицейска акция. Това е втора операция, назована с име на магистрат, проведена в рамките на една година. Предишната - Р.А.Л.И.Ц.А., беше проведена в началото на миналата година и бе закачка със съдията от Софийския градски съд Ралица Манолова. Тя пък прати в домашен арест бандита Валентин Янев-Вальо Бореца по друго дело. Той бе освободен от ареста заради експертиза, която твърди, че здравослото му състояние е доста сериозно влошено. Оказа се обаче, че той е жив и здрав и даже рекетирал граждани. Затова и ГДБОП го прибра отново.


Очевидно вторият случай, в който МВР иронизира магистратите, им дойде в повече и те отвръщат на удара със специална декларация. Прякото съвпадение между името на операцията и на съдията засяга както отделния съдия, така и авторитета на съдебната власт. Успешното реформиране на съдебната система не може да се провежда в условията на конфронтация с останалите власти, засягане на независимостта й и насаждане на недоверие в обществото към професионалните и нравствените качества на магистратите, записаха в документа кадровиците на Темида. С присъщото си чувство за хумор членът на съвета и бивш заместник-началник на следствието Румен Георгиев призова документът да бъде подкрепен с едно изключително уважение към МВР.


Нека не затрудняваме колегите от МВР, в съдебната система има много дълги имена с тирета и ако МВР си прави абревиатури на всички, няма да им стигнат думите в речника, каза той. Постъпи дори предложение за среща с вътрешния министър Цветан Цветанов по повод на операцията.


По-същественото е, че новият кадрови орган продължи и на това заседание да се оплаква от недостиг на пари в бюджета на съдебната власт. Имало спешна необходимост от 16 млн. лв. за осигуряване на основни дейности и поради тази причина членовете на съвета предложиха крайна мярка - да поканят на среща финансовия министър Симеон Дянков. Според кадровиците трябва мотивирано да се изложи необходимостта от отпускане на финансови средства за неотложни нужди.


В момента, в който изготвим писмено предложение и становище, ние получаваме един отговор от Министерството на финансите, който ни залива с една чудовищна финансово-счетоводна информация, от която не се разбира нищо, каза председателят на Бюджетната комисия към ВСС Михаил Кожарев.


Последният удар, който им нанесе Дянков, беше по повод на искането на ВСС да се отпуснат 10 млн. лв. от преходния остатък в бюджета, за да се дадат коледни надбавки в правосъдната система. Министърът определи поведението им като доста гнусно и предложи с тези пари да се вдигнат детските надбавки. Та е доста съмнително, че и сега финансист номер 1 ще отпусне нещо повече на тая, по думите му - нереформирана система.


Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев конкретизира за какво трябват милионите - за вещи лица, за обезщетения по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), и поясни, че не ставало дума за комфорта на българските магистрати, а за комфорта на българските граждани.


Още на дебатите по Закона за бюджета представителите на магистратурата обясниха на депутатите, че отпусканите им пари за 2013 г. няма да стигнат дори за плащане на битовите разходи в системата. От прокуратурата уточниха дори, че вече имат дълг за 2012 г. и нямали пари да плащат обезщетения на гражданите, но техните претенции не доведоха до резултат при гласуването на бюджета.

Facebook logo
Бъдете с нас и във