Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВСС щипна Янева, но отряза Димов

Висшият съдебен съвет (ВСС) най-сетне наказа председателя на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева за просрочени от нея над четиридесет дела. Висшите магистрати прецениха, че щетата, която Янева е нанесла на съдебната власт, заслужава...забележка. Решението си те оповестиха по време на заседанието на кадровия орган в четвъртък (2 февруари). Седемнадесет членове на съвета гласуваха за тази санкция, а двама се въздържаха. Така Янева излиза цялата в бяло от скандалната история със забавените дела.


Приятелката на вътрешния министър Цветан Цветанов се оказва любимка на най-различни контролни органи. Миналата година Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) не откри никакви нарушения на съдийката във връзка с делото Софийски имоти. Преди това Софийският апелативен съд (САС) отмени нейно решение за прекратяване на делото. Апелативните магистрати постановиха, че като е спряла процеса, Янева се е намесила в съществото на спора, което е недопустимо. Комисията обаче реши, че тя не е имала частен интерес и заради това няма конфликт на интереси.


Строгостта, с която се отнесе ВСС към Янева , закономерно поражда въпроса за аршина, с който висшите магистрати мерят прегрешенията на магистратите. Преди Янева заради забавени дела други служители на Темида отнесоха къде къде по-сурови наказания. Преди две седмици съветът санкционира председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова с 15% намаление на заплатата за две години заради 57 просрочени дела. А преди нея Владимир Астарджиев от същия съд беше наказан с намаляване на заплатата с 10% за шест месеца заради 31 забатачени преписки.


Далеч по-строг се оказа ВСС към друг представител на съдебната власт. По време на заседанието тази седмица кадровиците най-ненадейно отхвърлиха кандидатурата на бившия апелативен прокурор на Пловдив Росен Димов, който искаше да получи постоянно място във Върховната касационна прокуратура (ВКП). За това свое решение вероятно членовете на съвета са били подгрети от кампанията срещу Димов, подета от Едвин Сугарев. Преди двадесет дни бившият син активист разпрати писмо до ВСС, правосъдния министър, главния прокурор и до кого ли още не, в което остро разкритикува кандидата. Позовавайки се на куп документи, Сугарев припомня за заведено през 2001 г. в Гърция дело за пране на пари срещу Димов, сочи го и като отговорен за бездействието на пловдивското обвинение към криминалната дейност на ромския бос Кирил Рашков - Цар Киро. Освен това - според Сугарев, като председател на Асоциацията на прокурорите преди години Димов превърнал тази организация в инструмент за откровен политически натиск и публично поругание. Прокурорът не остана длъжен на изписаното по негов адрес и публикува не по-малко обширен отговор до ВСС, в който нарича нападките откровена лъжа и обявява, че се кани да съди Сугарев.


Преди да отхвърлят кандидатурата му с 10 гласа за, 3 - против и 7 въздържали се, членовете на съвета обсъдиха нравствените качества на бившия пловдивски прокурор. Макар и кандидатът да не събра необходимото обикновено мнозинство от 13 плюс един гласа, преобладаващата част от изказалите се кадровици дадоха ласкави отзиви за колегата си. Един от членовете на съвета -- Радка Петрова, даже заяви, че на драго сърце би отстъпила мястото си във ВСС на Димов. Главният прокурор Борис Велчев обаче не изрази подобна готовност. Той изтъкна, че в началото на своя мандат Димов му предоставил справка, според която няма присъда, нито споразумение срещу него в Гърция. И че познава Димов като много добър административен ръководител при работата му в Пловдив.


Главпрокурорът попадна в деликатна ситуация още преди заседанието на кадровия орган, тъй като трябваше да дава разяснения за продължаващата и през тази седмица пуническа война между съда и МВР - (виж стр. 8). Неотдавна бившите шефове на ССБ Капка Костова, Нели Куцкова и Стоил Сотиров поискаха прокуратурата да провери данните, въз основа на които Цветанов прави заключение, че председателят на Съюза на съдиите Тодорова е действала в услуга на съдебния Октопод, бавейки мотивите си по дело за наркотрафик. Велчев заяви, че подчинените му няма да влизат в конфликта между министъра и съдиите. Много добре знаете, че ако полицията има данни, тя ги дава на прокуратурата.. Ако става дума за оценки, това са съвсем други неща, в които, моля ви, да не ме замесвате, отсече Велчев.


Самата Мирослава Тодорова в телевизионно интервю през седмицата заяви, че вътрешният министър я е оклеветил, като съобщил неверни обстоятелства за нея, и че предстои да преценява дали на Цветанов ще му бъде осигурен справедлив процес, ако заведе дело срещу него.


nbsp;


nbsp;


Същия ден, докато течеше заседание на ВСС, се провеждаше и семинар за борбата с корупцията. Там министър Цветан Цветанов заяви, че не бил разбран правилно в казуса със съдия Мирослава Тодорова. Той не визирал персонално нея и не искал да внуши, че тя трябва да бъде разследвана. Това е възможна хипотеза, която всеки би могъл да си изгради, когато виждаш, че има толкова много дела, които всъщност са свързани с организираната престъпност. Не знам дали някой е имал подобни очаквания за разследването на съдия Тодорова по това, което съм казал в едно-две интервюта. Това, което съм казал в тези две интервюта, е, че тя има забавени над 50 наказателни дела, обясни министърът след откриването на форума. Въпреки това МВР шефът не пропусна отново да нападне работата на съда, като за пореден път коментира условната присъда на енергийния бос Христо Ковачки за данъчни престъпления за 16 млн. лв., издадена миналата година. Когато имаш действия, свързани с финансови злоупотреби, и когато прокуратурата е внесла обвинителен акт за злоупотреби и съдът е признал тези доказателства за злоупотреби за 16 млн. лв. от ДДС схеми, лицето получава условна присъда. В мотивите или решението на съда винаги могат да излязат съответни предположения за някакви съмнения, заяви Цветанов.


МВР шефът разказа за е-мейл, който получил от близките на пострадали от грабеж и изнасилване през 1998 г., за което и до ден днешен няма присъда. Той не пропусна да припомни и за заподозряния за банкови измами в Инсбрук Марио Стоянов, който макар че бил издирван от немските власти, бил освободен от ареста от нашия съд и след това изчезнал.

Facebook logo
Бъдете с нас и във