Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВСС щипна съдия по Октопода

Нашумялата преди време съдийка от Софийския градски съд (СГС) Мими Петрова отново влезе в светлината на прожекторите тази седмица. Причина за това стана наказанието, което й наложи Висшият съдебен съвет (ВСС). На своето заседание в сряда (27 април) той реши да намали заплатата на магистратката с десет на сто за срок от половин година. Според казаното от председателя на Етичната комисия на кадровия орган Цони Цонев Петрова е санкционирана заради системно забавяне на изготвяне на мотивите по наказателни дела. Това е установила проверка на Инспектората към ВСС, обхванала периода от 2008 до 2010 г. и констатирала забавяне на мотивите по двадесет дела.
Това обаче е само видимата страна на айсберга. Съществената причина за наказанието, колкото и скромно да е то, вероятно се крие и другаде. Името на Петрова изплува покрай делото за Октопода през март миналата година. Тогава председателят на СГС Георги Колев обяви, че има проверка срещу негова подчинена, която бавела протоколите за обиск при ареста на спрягания за баш октопод Алексей Петров и хората му. Както е известно, при тази операция МВР и прокуратурата провериха десетки адреси, свързани с хора, близки до бившата барета. В бързината обаче част от обиските били направени без предварително разрешение от съдия и били одобрени по-късно. Веднага след акцията, протоколите били разпределени на няколко магистрати за парафиране, като основната част от документацията се паднала именно на съдия Мими Петрова. Според изразеното тогава мнение на ръководството на МВР именно заради нейното закъснение шестима от спряганите за октоподи се озовали на свобода. В този случай Колев защити Петрова, като заяви, че тя не е извършила сериозни нарушения по делото за Октопод-а. Според него не било допуснато голямо нарушение, защото съдията е предавала протоколите всеки ден. При това били забавени само четири от тях...
Съдийката се прочу доста по-рано - през 2006 г., заради една своя постъпка, която стана прецедент. Петрова е единственият съдия, който принудително докара в съда болен подсъдим. Той беше представил фалшив болничен лист с диагноза оток на мозъка. Петрова се усъмни в неговата достоверност и заедно с присъстващия в залата лекар отиде в дома на подсъдимия. Там стана ясно, че той има само ангина. Логично възниква въпросът това ли е същият съдия, когото сега наказват? Но, хората се променят, магистратите - също.
Няма промяна обаче в положението на друга популярна личност от съдебната система - бившия член на ВСС Иван Димов. Той си остава все още безработен магистрат. Тази седмица се разбра, че тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) е потвърдил неговото дисциплинарното уволнение от Сливенския окръжен съд. Там Димов се върна на работа, след като подаде оставката си от кадровия орган заради аферата със спрягания за съдебен брокер Красьо Черния. Делото пред ВАС бе образувано по жалба на анатемосания съдия. Решението може да бъде обжалвано пред петчленен състав на същия съд. Самият Димов бе разпитан пред Софийския районен съд за контаките си по делото за лъжесвидетелстване срещу Черния. Той заяви, че делото е фарс и отклонява вниманието от истинските проблеми в съдебната система.
Може и да е така, но този фарс отнесе главите на двама членове на съдебния съвет, вследствие на което кадровият орган работи с намален състав повече от година и половина. Преди Димов да си подаде оставката, това стори колегата му Стойко Стоев, чието име също изскочи от тефтера на плевенския бизнесмен. И двамата бяха избрани за членове на ВСС от парламентарната квота - Стоев бе издигнат от НДСВ, а Иван Димов - от ДПС. Съдейки по казаното от председателя на правната комисия в парламента Искра Фидосова в началото на седмицата, ГЕРБ вече са готови с номинациите си за двете вакантни длъжности. Те ще бъдат обявени в началото на следващата пленарна седмица.
Според последните промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) от декември 2010 г. имената на кандидатите за членове на ВСС и данни за тях се публикуват на сайта на Народното събрание. Трябва да се стартира процедурата за предложения за членове на съвета от всички парламентарни групи и за оповестяването на всички данни на тези кандидати, които ще бъдат номинирани от съответните политически партии и коалиции. До този момент няма внесени предложения за кандидати за членове на ВСС от други парламентарни групи освен ГЕРБ, обясни Фидосова. Тя обаче не спомена имената на номинираните от мнозинството. Управляващите имат готовност да попълнят квотата си и в Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.
Снимка от архива 61911
ВСС намали десет на сто от заплатата на съдия Мими Петрова за срок от 6 месеца.

За предишното си заседание (21 април) ВСС бе предвидил в дневния ред освобождаването на досегашния заместник-директор на Националната следствена служба (НСлС) Румен Георгиев по предложение на неговия началник Бойко Найденов. От ВСС обясниха пред Параграф 22, че към предложението за освобождаването от заеманата длъжност е редно да има и мотиви за това, каквито Найденов не представил. Затова и случаят е отложен за разлеждане на някое от следващите заседаниия на съвета. От следствието пък твърдят, че освобождаването на Георгиев се налага заради изтичането на неговия мандат, след което бившият началник става редови следовател. Оттам обясниха също, че Георгиев има натрупани над 300 дни отпуск, част от които сега ползва. В момента заместници на шефа на НСлС са Свилен Тормаков и Петко Петков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във