Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВСС СИ ГЛАСУВА 4000 ЛВ. ЗАПЛАТА

Наглостта на Висшия съдебен съвет (ВСС) е на път да премине всякакви граници. Без капка свян кадровиците на Темида продължават да прилагат всевъзможни похвати и номера, само и само да се подплатят финансово.
В сряда (5 декември) на редовното си заседание членовете на съвета одобриха Вътрешни правила за определяне на месечното си възнаграждение. Разисквания нямаше. Председателят на бюджетната комисия Иван Колев само каза следното: Проектът на вътрешните правила е раздаден на членовете на съвета, които са запознати с него. Предлагам да се гласува.
Така и стана, без никакви дебати магистратите вдигнаха ръце в подкрепа на правилата. Журналистите така и не разбраха какво точно има във въпросния документ. Заради това след края на заседанието помолиха Иван Колев да им обясни.
От думите му стана ясно следното. Към Висшия съдебен съвет са създадени осем постоянни комисии. Членовете на съвета влизат в състава на две от тях. Например Иван Колев е председател на бюджетната комисия, но участва и в Съдебна администрация. Георги Шопов пък е шеф на комисията по предложенията и атестирането, но също така членува и в Международно правно сътрудничество. Божидар Сукнаров е шеф на правната комисия, но участва и в антикорупционната. Така всеки член на съвета влиза в две различни комисии.
Дали защото работата им е много, не е ясно, но ВСС реши, че трябва да се компенсира финансово. Заради това във вътрешните правила записа, че всеки член на съвета ще получава по 5% върху основната си заплата за участие във всяка втора и следваща комисия. В момента възнаграждението на член на съвета е 2290 лв., а хонорарът за работата във втората комисия ще бъде 114 лева. Комисиите се събират веднъж седмично, което ще рече, че заплатата на магистратите ще скочи с 456 лв. и ще стане 2746 лева.
Всичко това бе обяснено от Иван Колев. Но той спести други любопитни предложения, които са залегнали във вътрешните правила и които са одобрени от ВСС. Отделно от тези 5%, всеки член на съвета ще получава още 15 на сто на месец заради това, че въобще влиза в състава на втора постоянна комисия. Това означава още 343 лв. отгоре и така заплатите им ще станат 3089 лв. на месец. А ако към тази сума се прибавят и 2% годишно надбавка за прослужено време, т.е. 916 лв. отгоре, то възнаграждението на член на съвета минава вече... 4000 лева.
Единственият човек, който не влиза в нито една комисия е Анелия Мингова, защото преди около месец бе избрана за представляващ съвета. За да я компенсират все пак, колегите й записаха в правилата, че тя ще получава по 35% върху основното си месечно възнаграждение, т.е. нейната заплата ще бъде общо 4007 лева.
В сряда кадровиците на Темида решиха, че въпросните правила ще влязат в сила със задна дата - от 3 октомври 2007 г., когато се проведе първото заседание на новия ВСС.
Отделно от това Висшият съдебен съвет реши, че при наличието на финансови средства в бюджета си може да си отпуска от време на време премии. За какво точно магистратите ще получават допълнителни парични стимули, така и не стана ясно, защото нито работата им е творческа, нито пък им трябват пари за тоги или други облекла.
Още една финансова новина дойде в сряда от ВСС. Този път не се отнася до това с колко ще набъбне портфейла на член на съвета.
В момента всички административни ръководители на звената в съдебната система правят ревизия на средствата, които са спестили през годината. Очаква се следващата седмица да пратят своите доклади във Висшия съдебен съвет. Когато ги получат, кадровиците на Темида ще разпределят поравно парите и ще ги пратят обратно на шефовете на звена. Те, от своя страна, ще преценят кои магистрати са работили добре през годината и ще им отпуснат коледни и новогодишни премии. Онези съдии, прокурори и следователи, които са мързелували или са си вършили задълженията през пръсти няма да получат нито стотинка, обясни още Иван Колев.
Хубаво е, че Висшият съдебен съвет все пак реши да се погрижи и за обикновените магистрати, а не само за собствения си джоб. Защото всички знаят онази приказка за лакомото дупе. На депутатите може да им писне от алчността на ВСС и да решат да го закрият. За какво й е на съдебната власт орган, който само иска, без да дава.
А каква е ползата до момента от постоянно действащия Висш съдебен съвет - четете на стр. 7.

Facebook logo
Бъдете с нас и във