Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВСС сваля карантината след вируса Красьо Черния

Висшите магистрати решиха да свалят карантината над назначенията в съдебната система на последното си заседание в четвъртък (12 ноември). Както е известно, тя беше наложена, защото Висшият съдебен съвет бе тежко поразен от вируса Красьо Черния, който върлува сред магистратите от юли насам.
Досега вирусоносителите бяха 18, но от четвъртък насам бройката им скочи на 31, след като шефът на етичната комисия на ВСС Цони Цонев посочи, че още 13 представители на съдебната власт са имали вземане-даване с нарочения за търговец на влияние Красимир Георгиев. За разлика от досегашната практика обаче, имената на откритите нови вирусоносители не бяха оповестени. Цони Цонев обясни, че това се прави заради магистрат от набъбналия списък, който същия ден е привикан да даде показания в рамките на производството по случая.
Кой знае защо председателят на Етичната комисия във ВСС Цони Цонев реши, че епидемията е отшумяла, и заяви, че е възможно от следващото заседание назначенията в съвета да бъдат възобновени. Наблюдаващият прокурор споделил с него, че вероятно повече няма да бъдат огласявани имена на магистрати, които са контактували отблизо с поразяващия съдебната система бизнесмен Красимир Георгиев. Това бе причина членовете на съвета единодушно да отменят решението си да прекратят всички назначения в съдебната власт, което беше в сила, докато се изясни кои от тях са контактували с Георгиев.
В отмяната на карантината обаче не взеха участие най-активните членове на ВСС, благодарение на които беше прието решението за забрана на назначенията. От заседанието в четвъртък отсъстваха главният прокурор Борис Велчев, председателят на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев и отявленият борец срещу корупцията в съдебната власт, шефът на Върховния административен съд Константин Пенчев. А следовницата им, министър Маргарита Попова, даде да се разбере, че решението от следващия четвъртък назначенията да бъдат възстановени е изцяло отговорност на членовете на ВСС. Мисля, че още не всичко по случая е изяснено и има какво да се работи, коментира Попова.
При обявяването на новите 13 магистрати от списъка стана ясно, че всички те са поддържали двустранни контакти с Георгиев, за когото има подозрения, че е осигурявал назначения в съдебната система срещу заплащане. Те са били разпитани и са обяснили, че имали лични причини и теми, по които са си говорили със скандалния бизнесмен. Стана ясно, че един от кандидатите за магистратски пост, който не е избран в края на юли, е на разпит във връзка със скандала. Четирима магистрати са били търсени от самия Красьо, а двама от 13-мата само са фигурирали в паметта на телефона му.
Случаят около бизнесмена Красимир Георгиев и контактите му с представители на съдебната власт продължава да се развива все така мистериозно, както се появи в публичното пространство. Държавното обвинение все още няма категорично становище става ли въпрос за търговия с влияние, има ли данни за купуване на магистратски постове, кои са онези, които са купили властта си, срещу колко, кой е взел парите и т.н.? От изявления на посочения като търговец с влияние Красимир Георгиев стана ясно, че той е бил свидетел по производството, а впоследствие е обвиняем за лъжесвидетелстване във връзка с това дело. При проверките се оказва, че в личния си телефон той е запазил номерата на редица магистрати от страната. Този факт обаче едва ли е достатъчен, за да бъде уличен в търговия с влияние и да бъде изяснена схемата на купуването на постове - барабар с поръчителите и всички посредници.
Въпреки че съзнава безсилието си в случая, прокуратурата продължава с пионерско усърдие да чопли случая, който започна като скандална афера, но май ще приключи с извинения. В понеделник (10 ноември) градският прокурор на София Николай Кокинов обеща до седмица-две да е ясен целият списък от магистрати, контактували с набедения за кадровик на съдебната система Красимир Георгиев - Красьо Черния. Той добави, че в прокуратурата постоянно постъпват нови данни по случая и има вероятност да изскочат имената на още магистрати. Кокинов каза, че се работи по всички възможни версии, включително и по хипотезата, че Георгиев е контактувал с магистратите, за да ги компрометира. Дали това е така, ще стане ясно до две-три седмици, когато ще приключи разследването.
Дотогава обаче въпросът защо се завъртя този скандал и как името на един 27-годишен младеж с чисто досие стана лакмус за корупционно поведение сред магистратите остава. От началото на скандала до момента имената в списъка вече са 31. Петима от магистратите бяха сред назначените на ръководни постове в съдебната система тази година, а други трима се оказаха членове на т.нар. правителство на съдебната власт. ВСС вече образува няколко дисциплинарни производства по случая, но се очаква те да се увеличат.
Проблемите на ВСС и на цялата съдебна система станаха повод да се появи поредното отворено писмо на представители на няколко неправителствени организации, в което отново се посочват кривиците на системата. Сред предложенията, направени от експерти от Българския институт за правни инициативи, Институт Отворено общество, Центъра за либерални стратегии, Центъра за изследване на демокрацията и други от този род, е идеята за създаване на Висш съдебен съвет, компетентен единствено по отношение на съдиите. Работата на прокурорите и следователите пък трябва да се наблюдава от друг ВСС, компетентен по тяхната работа.
Сред мерките за преодоляване на кризата в съдебната система, които според тях са належащи, авторите на писмото посочват осигуряването на по-широка представителност на магистратите при избора на членове на ВСС от съдебната квота; квалифицирано мнозинство при избор на парламентарната квота; предложенията за членове на ВСС да бъдат мотивирани от съответните предложители и кандидатурите да бъдат известни поне един месец преди гласуването им в Народното събрание; да се провеждат обществени изслушвания на кандидатите с участие на експерти и представители на гражданското общество и т.н.
Авторите на писмото отправиха покана към компетентните институции до началото на декември да представят вижданията си за необходимостта от конституционни и законови промени за изграждане на нов модел на съдебната власт и нейното управление.

Facebook logo
Бъдете с нас и във