Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВСС УДАРИ БАЛТИЯТА НА ПИЯНАТА СЪДИЙКА ЛИЧЕВА

Скандалният съдия от районния съд в Перник Виолина Личева беше уволнена от членовете на Висшия съдебен съвет на редовното заседание в четвъртък (3 април). Фиркана до козирката, магистратката прегази 61-годишен мъж на пътя Перник-София на 28 ноември 2007 година. На 13 декември ВСС образува дисциплинарно производство срещу нея и я отстрани от поста за шест месеца.
Предложението за уволнение е било внесено от петима членове на съвета, като всички са гласували единодушно за. Първоначално Личева обяснила, че е пила само 100 гр ракия малко преди да се качи на колата. После обаче си признала, че преди огнената вода глътнала и 100 гр джин, обясни членът на правната комисия към съвета Божидар Сукнаров.
Кой знае защо новината за трагедията стана публично достояние едва на 5 декември, когато анонимни източници от прокуратурата и Перник подшушнаха ценната информация на няколко репортери.
Във фаталната вечер Йордан Велев тръгнал на работа. Около час преди да застъпи на смяна като нощен пазач в автомивката на бензиностанцията той се отбил при свои роднини. Няколко минути след като се разделил с тях, Велев вече лежал мъртъв на асфалта, размазан от връхлетелия върху него джип Сузуки.
Според очевидци местопроизшествието моментално било отцепено от пристигналите полицейски патрулки, но през това време през тялото на Велев преминали още... няколко автомобила.
Бдителни граждани успели да запомнят номера на джипа и го предали на полицията. От направената проверка станало ясно, че возилото е собственост на магистратката.
В хода на разпита в ОДП-Перник са й били взети две кръвни проби. Едната от тях е била подложена на анализ в лабораторията на полицията, а другата е била откарана в Научния институт по криминалистика и криминология (НИКК) в София.
Резултатите сочат, че Личева е седнала зад волана след употреба най-малко на 600 гр концентрат. Анализът в пернишкото ОДП установява 3.98 промила алкохол в кръвта, а този в столицата 3.09 промила.
На заседанието на ВСС в четвъртък членовете на съвета взеха още едно важно решение, като гласуваха за назначаването на Ваня Савова за прокурор във Върховната касационна прокуратура.
В края на 2006 г. Савова кандидатства за една от 16-те щатни бройки във ВКП. Конкурсът е обявен от ВСС на 25 октомври с.г., а месец по-късно (29 ноември) Висшият съдебен съвет утвърждава списък на допуснатите до изпит кандидати.
На основата на резултатите от събеседването и представените документи конкурсната комисия изготвя протокол за класирането на издържалите конкурса, в който Ваня Савова е поставена на осмо място.
На заседание на 14 февруари 2007 г. Висшият съдебен съвет подложил на тайно гласуване издържалите конкурса. След него става ясно, че с девет гласа за, десет гласа против и трима въздържали се ВСС отхвърля предложението за назначаване на Савова.
Отрязаната кандидатка подала жалба във Върховния административен съд на 6 март с.г., заявявайки, че решението на съвета не съдържа никакви мотиви. В жалбата е записано, че този недостатък на административния акт е особено съществен, тъй като не може да бъде направена преценка на основанията, довели до такова решение. Изискването за мотивиране се отнася и за тайния вот на колективния административен орган.
Според Савова решението на ВСС изглежда абсолютно необосновано. Въвеждането на конкурсното начало при професионалното израстване на магистратите е израз на необходимостта от прозрачна преценка и несъобразяването с класирането на комисията и във всички случаи следва да бъде мотивирано, за да бъде постигната целта на закона, пише в жалбата.
С решение № 7289 от 9 юли 2007 г. петчленен състав на ВАС отмени решението на Висшия съдебен съвет, след което изпрати преписката на ВСС за ново разглеждане. Магистратите тогава се съгласиха с доводите на Ваня Савова. А почти девет месеца по-късно Висшият съдебен съвет с 19 гласа за, трима против и един въздържал се я прати във ВКП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във