Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВСС УВОЛНИ ДВАМА ПРОКУРОРИ ОТ СПИСЪКА НА ВЕЛЧЕВ

Най-после Висшият съдебен съвет (ВСС) свърши малко добра работа. На редовното заседание на съвета в сряда (18 октомври) магистратите уволниха двама прокурори, които бяха разобличени, че са извършили редица нарушения.
Имената на бившия районен прокурор на Лом, а сега обвинител в Белоградчик Вероника Кольова и на прокурора от Върховната касационна прокуратура (ВКП) Здравко Йорданов се появиха в доклада за проверката на дейността на държавното обвинение за последните пет години.
Провинението на Йорданов е, че необосновано е забавял с години дела и преписки. На 24 юли главният прокурор Борис Велчев внесе във ВСС предложение за дисциплинарното уволнение на обвинителя от ВКП.
В началото на септември пък ВКП образува дело срещу Вероника Кольова за престъпления по служба. Тя е обвинена, че в качеството си на районен обвинител на Лом е нарушила служебните си задължения, като не е приключила в законоустановения срок 1422 прокурорски преписки и следствени дела в периода 1989-1996 година.
Кольова ще отговаря и за престъпление по чл. 295 от Наказателния кодекс - като районен прокурор на Лом, с цел да избави другиго от наказание, е пропуснала да изпълни 26 влезли в сила присъди, които вече са погасени по давност.
На заседанието на ВСС в сряда дисциплинарният състав (заместник главният прокурор Христо Манчев, директорът на Националната следствена служба Ангел Александров и председателят на Русенския окръжен съд Даринка Алексиева) е предложил Кольова да бъде понижена в ранг за срок от три години. Но шефът на Върховния административен съд Константин Пенчев е отсякъл, че ще гласува за уволнение. Той изцяло е бил подкрепен от главния прокурор Борис Велчев, който заявил, че въпросът е принципен и не може такова тежко нарушение да се наказва само с понижаване в ранг. Думите на двамата са обърнали вота във ВСС и членовете са решили Кольова да бъде уволнена.
След нея ВСС е обсъдил и нарушенията, извършени от Здравко Йорданов. Дисциплинарната комисия в състав Ангел Александров, шефа на Ловешката окръжна следствена служба Атанас Нешков и председателя на Варненския апелативен съд Виолета Бояджиева са подкрепили искането на Велчев за уволнението на подчинения му с мнозинство. От сряда Здравко Йорданов не е вече в прокурорските редици.
Очаква се решението на други три дисциплинарна състава - тези срещу обвинителите от ВКП Цеко Йорданов и Ангел Илиев и срещу заместник апелативния прокурор на София Николай Ганчев.
Следващата седмица във ВСС ще бъдат внесени други две предложения за снемане на имунитета на прокурори. Кои ще бъдат те главният прокурор Борис Велчев не каза.

Facebook logo
Бъдете с нас и във