Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВСС уволни прокурор за рушвет

Заради приет рушвет висшият съдебен съвет (ВСС) уволни дисциплинарно в четвъртък (1 юли) плевенския прокурор Георги Велков.
На 23 октомври миналата година Велков бе заловен с подкуп от 23 000 лв. белязани банкноти. Обвинителят бе арестуван с белязани пари при акция на ДАНС, МВР и Софийската градска прокуратура пред магазин за дрехи втора употреба в центъра на Плевен. Заедно с него бе задържан и бизнесменът Илиян Михайлов, който е бил посредник при даването на подкупа от трето лице. Десет дни по-късно магистратът и соченият за посредник Михайлов излязоха от ареста срещу 10 000 лв. гаранция всеки. По случая тече досъдебно производство по чл.302 от Наказателния кодекс (НК). Според текста на този член се предвижда от три до десет години лишаване от свобода, глоба до 20 хил. лв. и лишаване от права на лице, което заема отговорно служебно положение, включително и съдия, съдебен заседател, прокурор или следовател, и е приело подкуп. Прокурорът обаче е уволнен от системата само по силата на моралния кодекс на магистратите, тъй като наказателното производство все още не е приключило.
Известно е, че прокурорът е бил наблюдаващ на дело срещу бизнесмена Светлозар Дичевски - изпълнителен директор и собственик на варненската фирма Октопод Инвест Холдинг ЕАД. То е образувано по жалба на споменатия Илиян Михайлов, който твърди, че Дичевски заедно със съдебната заседателка Капка Георгиева и частния съдебен изпълнител Цветозар Найденов са обсебили имотите му. Михайлов е управител на фирмата Славомел ООД от град Славяново. Все още обаче не е изяснено докрай дали подкупът е свързан точно с това дело.
Съдебният съвет санкционира и прокурора от Мадан Веселин Георгиев. Заплатата му бе намалена с 15 на сто за срок от една година. Той е наказан за далеч по-незначително провинение (да не кажем кокошкарско): забравил да плати за ремонта на автомобила си и сметката си на газ станция... ВСС определи и дисциплинарен състав срещу прокурора от Самоков Христо Белстойнев, тъй като неговият началник докладвал, че не спазва служебните си задължения.
След сигнал на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) и публикации в медиите комисията Професионална етика и превенция на корупцията реши да покани за обяснение на следващото си заседание следователя Стефан Димитров от Бургас, съобщиха от ВСС. За него в пресата се твърди, че е замесен в аферата с бедните магистратски роднини, получили право на строеж на Темида бийч край Приморско. От Районната прокуратура в Царево ще бъдат поискани в кратък срок документите, с които е отстъпено право на строеж на майката на Стефан Димитров, уточниха от комисията.
Наскоро висшите магистрати изслушаха тревожен доклад от председателя на Софийския районен съд Красимир Влахов, който предупреди, че съдът може да пусне кепенци поради претрупаност с дела и липса достатъчно помещения, а също и на кадри. Тази седмица членът на ВСС Иван Колев, който се занимава с финансите, разясни, че ще са необходими над 6 млн. лв., за да се премести част от съда в сградата на бившето ГУСВ, където в момента се помещава брачната колегия. Става въпрос за преместването на всички граждански състави на съда в сградата на бул. Цар Борис Трети, уточни Колев. Докладът ще бъде изпратен до премиера, за да се търси възможност парите да бъдат намерени. Колев уточни, че в момента на разположение на съдебната власт са 35 млн. лв. в преходния остатък на бюджета й. Вероятно ще бъдат направени предложения за промяна в Закона за съдебната власт (ЗСВ), за да може този преходен остатък да се използва.
Преди заседанието на ВСС главният прокурор Борис Велчев изрази задоволство си от решението на съда, с което бизнесменът Марио Николов бе наказан да лежи 12 години за източването на пари от програма САПАРД. Съдът свърши брилянтно работата си по делото, каза Велчев. Според него постановената присъда е показала, че неправомерно са обвинявали прокуратурата за поръчкови действия. Обвинител №1 коментира, че съдът не е могъл да приключи по-бързо работата по това дело заради необходимостта да събере необходимия брой доказателства. Главният прокурор добави, че по това дело не е имало как Людмил Стойков да бъде обвинен, но той продължава да е обект на внимание на прокуратурата по другото дело за финансиранията по САПАРД и там оправдателната му присъда ще бъде протестирана.
Прокурорите обаче с основание са били изненадани от оправдателната присъда за бившия заместник-министър на вътрешните работи Раиф Мустафа и с основание ще протестират и срещу нея, коментира още Велчев преди заседанието на ВСС. Това, според него, е продукт на законодателната уредба за корупционни престъпления и на неустановената съдебна практика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във