Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВСС все още е на изборна вълна

Правителството на съдебната власт отказа да избере заместник административен ръководител на Софийския градски съд по време на заседанието си в сряда (22 юли). До този момент кандидат за зам.-шеф на СГС беше съдия Жаклин Комитова, която изкара един мандат на този пост и кандидатства за втори. При гласуването обаче вота си в нейна полза дадоха едва шестима от членовете на ВСС, четирима бяха против, а 13 се въздържаха. Резултатът от гласуването остави впечатление, че кандидатката всъщност е получила наказателен вот заради поведението си по време на предишното си явяване на състезание за шеф на СГС.
Съдия Комитова оглавява Търговско отделение на СГС. В началото на месеца тя беше сред петимата кандидати за ръководител на столичния съд наравно с тогавашния му председател Светлин Михайлов и с Георги Колев, който зае длъжността в крайна сметка, и с колегите й Петя Крънчева и Мария Вранеску. Кандидатурата си тя издигна сама. По време на изслушването й във ВСС Комитова беше много рязка към досегашното ръководство в лицето на Светлин Михайлов и заяви, че в СГС съдиите правораздават с примка на шията.
След като висшите магистрати на практика бойкотираха избора на зам.-шеф на Софийския градски съд, председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев с присъщия си емоционален тон коментира, че бойкотът всъщност е наказание за Комитова заради нейната откровеност при изслушването й в битката за шефското място в СГС. Така в бъдеще никой няма да си позволи да изказва мнение за случващото се в системата, заяви ядосан Пенчев.
С това си изказване той учуди члена на ВСС Иван Колев, който му обясни, че така съветът е дал възможност на новия ръководител на СГС Георги Колев сам да предложи заместник в екипа си.
Явно за шефа на ВАС Константин Пенчев срядата просто беше ден за критични забележки, които той не спести и в коментара си за доклада на Европейската комисия. Ако докладът е своеобразен изпит, нямам високо самочувствие да сме се представили добре, има още много да се работи, заяви той преди началото на заседанието на Висшия съдебен съвет. Според Пенчев критиките към ВСС в евродоклада са оправдани, особено в частта му относно изборите на шефове в съдебната система. Няма докрай чувство за обективност, аргументираност и убедителност защо се избира този, а не онзи, каза Пенчев. Той скочи и срещу атестирането на магистрати, като обяви, че е по-добре то да бъде премахнато, защото в 99 процента от случаите кандидатите получавали много добра оценка...
Така или иначе Висшият съдебен съвет продължи процедурата по избор на административни шефове на съдилища и прокуратури в страната. Окръжният съд в Бургас вече е с нов шеф, след като на мястото на досегашния му ръководител, съдия Събина Христова, бе избрана Боряна Димитрова, която до този момент оглавяваше Районен съд-Бургас. Тя спечели състезанието, изпреварвайки съдия Деница Вълкова-Петкова, Захарин Захариев, Стефан Стойков, Събчо Събев, четиримата от ОС-Бургас, и досегашния им зам.-шеф Мариана Маринова. За ръководител на Окръжния съд в Разград беше избран Веселин Стоянов. Новият шеф на районния съд в Ботевград е Илияна Тодорова, на този в Кърджали - Валентин Спасов, а в Несебър и Смолян бяха назначени Пламен Найденов и Тодор Деянов.
Дългогодишната благоевградска обвинителка Елка Атанасова, която досега бе и говорител на прокуратурата в региона, пък седна в стола на административния ръководител на Окръжна прокуратура - Благоевград.
Решението за тази смяна на стражата също е на Висшия съдебен съвет, след като преди броени дни шефът на тамошното държавно обвинение Ради Тодоров излезе в пенсия.
Кандидатурата на прокурор Атанасова е предложена лично от главния прокурор Борис Велчев и е одобрена от ВСС с мнозинство. Елка Атанасова поема ръководството на една от най-натоварените структури на обвинението - в Югозападна България.
След края на съдебната ваканция, от 15 септември, пенсионираният досегашен окръжен прокурор на Благоевград Ради Тодоров ще се върне в съдебната зала, но вече като адвокат, вписан в адвокатската колегия в София. Това обяви самият той, докато предаваше поста на младата си колежка.
ВСС одобри за втори пореден мандат кюстендилския административен ръководител на прокуратурата Камен Пешев. Той запази поста си най-вече благодарение на добрите оценки, които получава окръжната прокуратура през последните 3-4 години.
До дни се очаква тя да има и заместник административен ръководител.
За това място се борят досегашният заместник на Камен Пешев, дупничанинът Йордан Георгиев, който е и шеф на административното отделение на обвинението, както и една от най-надеждните млади и напористи обвинителки - Камелия Стефанова. Стефанова е предложена от прекия си ръководител Камен Пешев. Третият мераклия за мястото на зам. шеф на КОП е прокурор Владимир Мицов, който допреди две години бе районен прокурор на Кюстендил.

Facebook logo
Бъдете с нас и във