Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВСС върза кънките на Костов

Висшият съдебен съвет "качи" спецпрокурора Светлозар Костов на кънките (негов бе изразът "Вързахме кънките на Стависки", когато световният шампион бе обвинен за катастрофа в пияно състояние), след като в четвъртък (10 април) образува дисциплинарно производство срещу него, при това с впечатляващо мнозинство при гласуването. Шефът на Специализираната прокуратура е обвинен в три простъпки: че е допуснал нарушения при случайното разпределение на делата, че се е държал неетично с колегите си и че със свои публични изяви е уронил престижа на съдебната власт. Единайсет от членовете на ВСС поискаха спецпрокурорът да бъде дисциплинарно наказан: Ясен Тодоров, Димитър Узунов, Галя Георгиева, Светла Петкова, Милка Итова, Васил Петров, Михаил Кожарев, Мария Кузманова, Румен Боев, Каролина Неделчева и Даниела Костова.


По-лошото е, че влизайки на заседанието, главният прокурор Сотир Цацаров намекна, че е много вероятно срещу Костов скоро да бъде внесена и втора "дисциплинарка". А ако се съди по досегашната практика на ВСС, за Костов това ще означава, че го пускат по най-стръмната пързалка, и то окончателно. Точно както се случи с Камен Ситнилски. Паралелът между двата казуса се натрапва от само себе си.


Светлозар Костов е родом от Бургас, там започва и кариерата си на обвинител. Влезе в устата на медиите още преди да започне шеметно да се издига в йерархията и да стигне до София. От бургаския му период ще се запомнят две дела: обвинението срещу фигуриста Максим Стависки , който, шофирайки в пияно състояние, уби младеж на пътя и осакатени безвъзвратно приятелката му. Точно това дело роди и емблематичната реплика на прокурора Костов "Вързахме кънките на Стависки", придружена с фотосесия на гордо изпъчения обвинител, стиснал чифт вързани кънки на фона на Съдебната палата. От тази изцепка произлязоха две неща - бе наказан със "забележка" за непремерената си шегичка и се сдоби с прякор, който и до днес стои пришит за него - Кънкьора.


Другото дело от "бургаския му период" е срещу сочения за наркобос номер 1 в региона Димитър Желязков-Митьо Очите, който макар и само за 4.5 години все пак влезе в затвора, след като сключи споразумение с обвинението. Заради процеса срещу Очите прокурорът Светлозар Костов бе награден с пистолет от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов. Което пък "нахрани" обилно съмненията, че двамата са добри приятели и че оттук-нататък кариерата на Костов ще е гарантирана и по политическа линия. Само че малцина са чували и другата бургаска клюка: че всъщност Костов може да разчита на подкрепа и от ДПС, при това по роднинска линия, защото бил братовчед на съпругата на депутата Йордан Цонев.


Костов наистина се закатери шеметно към върховете - първо бе командирован в София, за да следи делото "Октопод" срещу Алексей Петров и компания. А през юни 2011 г. бе избран за шеф на "малката" спецпрокуратура. Там обаче веднага си спечели черна точка с умопомрачителните правила за облекло на магистрати и служителки, които въведе: жените с маникюр до 3 милиметра и без ярък лак, само с до пет аксесоара към тоалета, само черни или бежово, и обувки, и задължително - с чорапогащник. Тази заповед не просъществува дълго, но пък ще се помни винаги.


Накрая Костов реши да се кандидатира и за шеф на Апелативната спецпрокуратура. Но така и не успя да се пребори за този пост. А този опит май ще се окаже лебедовата песен за кариерата му. Защото събитията след това се развиха с шеметна бързина. След като не успя да пробие в конкурса, Костов се яви на телевизионния екран и се оплака, че е станал неудобен и че интересите на организираната престъпност съвпадат с интересите на "определени хора в правосъдната система". Впоследствие шестима прокурори от спецпрокуратурата пратиха сигнал срещу шефа си във ВСС и го обвиниха, че е създал отвратителен климат в тази структура. Сезира се комисията по етика на ВСС, тръгнаха проверки , в които се включиха и двата инспектората на ВСС и Върховната касационна прокуратура (ВКП). Те констатираха, че са допускани ред нарушения при уж "случайното разпределение" на делата между прокурорите, а служители откровено признаха, че са манипулирали Law Сhoice , и то така, че да не бъдат открити следи. Твърдеше се, че това е станало по нареждане на Костов. Той, разбира се, отрече всички обвинения. Но така или иначе след тези проверки има само един безспорен факт: срещу него вече има образувана дисциплинарка. А какъв ще е резултатът от нея като че ли изглежда предизвестен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във