Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВСС ВЗЕ ДЕЛОТО БОРИЛСКИ НА ОТЧЕТ

След като предизвика международен скандал и възбуди небивал интерес от страна на медиите, делото за садистичното убийство на българския студент Мартин Борилски през 2000 г. най-сетне влезе в полезрението на Висшия съдебен съвет (ВСС).
На своето заседание в сряда (11 февруари) - ден преди междинния доклад на Еврокомисията, висшите магистрати взеха решение да поставят на спецотчет нашумелия по света и у нас случай, описан подробно в миналия брой и на Параграф 22. Нека припомним, че на 21 януари Великотърновският апелативен съд потвърди оправдателната присъда, дадена от окръжния съд в Шумен за двамата подсъдими за убийството - студентите Георги Желязков и Стоян Стоичков.
Според френските криминалисти събраните от тях доказателства неопровержимо сочат и двамата приятели на студента от Сорбоната като автори на жестокото престъпление, извършено през далечната 2000 г. в петнадесети арондисман на Париж.
Както многократно е писано, парижките детективи са намерили в апартамента на убития голям брой веществени доказателства, от които е изолирана ДНК. Според проведените във Франция експертизи ДНК-материалът се свързва категорично със Стоичков и с Желязков.
Това, както и другите доказателства по делото обаче явно не са достатъчни за българските служители на Темида, които девет години след убийството оправдаха подсъдимите на две инстанции. Френският посланик в София Етиен Дьо Понсен, (който лично присъства в съдебната зала в Търново) веднага след прочитането на присъдата изрази в официално писмо недоумение от досегашния ход на процеса при недвусмислените улики, предоставени от парижкото следствие. Предполагаема причина за размотаването е фактът, че Борислав Желязков, баща на обвиняемия Георги, е бивш заместник-директор на окръжното следствие във Варна, а днес е известен адвокат. Вероятно това е и причината, поради която в началото на делото варненски магистрати са си направили отвод и то бе прехвърлено в Шумен.
Апелативният съдия от Велико Търново Здравко Трифонов пък обвини френския дипломат в недопустим политически натиск върху съда и изрази възмущението си от факта, че в едната от двете ноти на Франция по случая подсъдимите били наречени дефинитивно убийци.
Според прокуратурата защитната теза на обвиняемите е измислена, а двете инстанции не са отбелязали в мотивите си съществените противоречия между показанията и експертизите. След излизането на оправдателната присъда на втора инстанция в ИНТЕРНЕТ бе организирана подписка срещу решението на съда.
Решението на висшите магистрати да поставят на спецотчет делото Борилски мигновено бе разпространено по света от Агенция Франс прес под наслов България настоява за ускоряване на съдебно дело за убийство в Париж. В информацията се цитира пресаташето на Върховния административен съд (ВАС) Светла Иванова, която обяснява, че убийството на Мартин Борилски е включено в списъка със случаи от висок обществен интерес и добавя: Ние искаме да ускорим нещата!. АФП припомня случая и отбелязва стресиращия факт, че подсъдими с подобни тежки обвинения се разхождат необезпокоявани на свобода, докато тече процесът.
Не се ли сетиха обаче твърде късно за тази стъпка висшите магистрати? Докато те ускоряват, нищо чудно в Париж да тръгне и да приключи паралелният процес по зловещото убийство. Ще отбележим, че засега от вземането на т.нар. дела от висок обществен интерес на спецотчет особена полза няма. Поне от досегашните проверки на точещи се с десетилетия скандални процеси не бяха установени нарушения и няма наказани освен тук-там на някой магистрат да му бъде обърнато внимание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във