Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВСС ВЗИМА НА СПЕЦОТЧЕТ ВАЖНИТЕ ДЕЛА

Висшият съдебен съвет (ВСС) най-сетне се реши да свали превръзката на замижалата Темида и поиска ежемесечен доклад за делата, представляващи значим обществен интерес. Това стана по време на заседанието на съвета в сряда (8 октомври).
Висшите магистрати задължиха и административните ръководители на съдилищата и прокуратурите в десетте области на страната всеки месец да се отчитат за движението на знаковите дела, посочени в доклада на Европейската комисия от юли тази година.
Това са престъпления, свързани с организираната престъпност, изпирането на пари, злоупотреби с фондовете на Европейския съюз, тежки случаи на данъчни измами, митническа контрабанда, трафик на наркотици, трафик на хора, фалшифициране на пари и банкови карти, тежки случаи на подкупи, включително и във висшите етажи на властта, обясни членът на ВСС Цони Цонев. Създадена е работна група, състояща се от пет души от ВСС, плюс главния секретар на Министерството на правосъдието. Тя ще систематизира подаваната информация и ще разглежда случаите, в които има нещо смущаващо. Обобщена справка ще бъде подавана в Инспектората за проверка. Предстоят изнесени заседания на Висшия съдебен съвет, на които с административните ръководители по места ще се разглеждат делата от особен обществен интерес.
Като първа мярка в тази насока висшите магистрати назначиха проверка по скандала с делото за контрабанда в особено големи размери срещу Николай Методиев-Пилето. До една седмица, (т.е. до следващото заседание на ВСС) градският прокурор Николай Кокинов и председателят на Софийския градски съд Светлин Михайлов трябва да докладват пред висшите магистрати за причините, поради които съдът наскоро прекрати второто дело и върна обвинителния акт за контрабанда срещу Николай Методиев-Пилето.
Както Параграф 22 вече писа, на 1 октомври състав на Софийския градски съд (СГС) върна на прокуратурата делото, по което Николай Методиев-Пилето и още 19 души са обвинени за контрабанда на китайски стоки в особено големи размери, извършена през 2002 и 2003 година. Незаконната дейност е осъществявана през граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) Калотина и Кулата. Делото беше прекратено и върнато за коригиране на обвинителния акт. Причина за замразяването му е груба процесуална грешка в обвинителния акт, свързана с обстоятелствената му част, която засяга посъдимия митнически служител Владимир Нешев. Според обвинението той е съдействал за извършване на престъплението. Според Камен Димитров, адвокат на Нешев, на едно място в обемистия документ прокуратурата е посочила, че инкриминираната дейност е ставала между март и май 2003 г., а на друго място - през септември 2002-а. Прокурорът по делото заяви, че грешките ще бъдат отстранени и почти на бегом се изнесе по коридора, за да избегне неудобните журналистически въпроси.
Според мен са допуснати съществени нарушения от прокурора и от съдията-докладчик. Затова решихме да възложим проверка. Смятам, че съдията е бил длъжен да види това несъответствие и да го върне на прокурора, а не да призовава в залата 20 подсъдими, поясни вносителят на предложението Божидар Сукнаров, шеф на правната комисия. Според него в случая не Николай Методиев се е подиграл с Темида, както пишело в медиите, а съдът се е подиграл сам на себе си. Според члена на ВСС и бивш заместник главен прокурор Цони Цонев съдията е спрял процеса, тъй като по този начин делото ще влезе в графата приключени. Шефката на Инспектората Ана Караиванова пък коментира, че явни фактически грешки могат да се поправят от съда, без да се връща делото. Ако дисциплинарната комисия реши, че нарушенията не са толкова големи, магистратите можело да се разминат и с по-леки наказания, като например намаление на заплатата, уточни Сукнаров.
По предложение на Инспектората ВСС започна дисциплинарно производство срещу съдия Даниела Грамовска, председател на Районния съд - Бяла Слатина, и на заместник районния прокурор на Самоков Христо Белстойнев по сигнал на председателя на Държавна агенция Държавен резерв и военновременни запаси Николай Боршуков.
Боршуков се оплакал, че заместник районният прокурор не е изпълнил своите задължения за пълното, обективно и безпристрастно разследване по следствено дело (по описа на ОСлС - София), заведено срещу трима служители в Държавния резерв за злоупотреби.
Съдия Грамовска пък е приела за разглеждане молба за обезпечение на бъдещ иск за сумата от 300 хил. евро, който не е бил от компетенциите на подопечния й съд. Тя не предприела мерки за въвеждане на електронна система за случайно разпределение на делата, (въпреки че е разполагала с такава програма, предоставена й от ВСС през 2007 г)., което й позволило да разпредели делото на себе си.
ВСС отдели голяма част от времето си в обсъждане на възможностите за разширяване на сградния фонд на съдебната система. Както е известно, повечето от сградите на съдилищата в страната са тесни за нуждите на правосъдието и са в окаяно състояние, включително и помещенията на самия ВСС на улица Съборна 9 в София, където се провеждат заседанията на висшите магистрати. Министър Миглена Тачева съобщи, че се прави анализ на състоянието на сградния фонд на Съдебната власт, за да се разбере кои звена от каква площ се нуждаят. Задачата е възложена на главния секретар на правосъдното ведомство Георги Георгиев.
Не може да има достатъчно площ за един затворник, а да няма място за магистратите, възмути се член на ВСС. Тачева припомни, че в страната все още няма модерна съдебна палата, а състоянието на Софийския районен съд било толкова плачевно, че по-скоро би трябвало да се срути, отколкото да се ремонтира. По думите й вече е даден ход на конкурсни процедури за определяне на строителни фирми, които да издигнат съдебни палати в София и Варна.
На заседанието стана ясно също, че вътрешният министър Михаил Миков предложил за нуждите на правосъдната система сградата на ДНСП на Лъвов мост. Идеята обаче бе отхвърлена от висшите магистрати. Един от членовете на ВСС каза, че МВР искало да се освободи от старото здание, което можело всеки миг да се срути върху главите на магистратите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във