Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВСС заляга над етичния кодекс на магистратите

Купуването на гласове не е нова практика и тя вече има своите наказателноправни измерения, заяви Велчев в сряда (4 март), преди да влезе на редовното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) .
Той каза още, че за миналата година са издадени между 15 и 20 присъди за купуване на гласове след частичните местни избори. Притесняват ме предстоящите парламентарни и евро избори да не бъдат опорочени по този начин. Идват избори и всички се опитват да вкарат прокуратурата в политически дебат. Най-добре е политическите партии, вместо да пишат сигнали, че другите купуват гласове, просто да спрат да купуват гласове, посъветва ги Велчев. Интересно е как ще реагират политиците на този призив, след като лидерът на ДПС Ахмед Доган още преди време заяви, че купуването на гласове си е европейска практика...
Главният прокурор се изказа по византийски относно критиките в доклада на ВСС към прокуратурата за работата й по делата от обществен интерес. Групата, разследваща причините за провала на знаковите процеси, излезе неотдавна със становище, че проблемите идват от недостатъчния контрол на прокуратурата върху разследващите органи, а също и заради калпави обвинителни актове. В отговор Велчев заяви нещо, очевидно за всеки: че когато има проблеми в съдебната власт, прокуратурата не може да остане встрани от тях. И обеща да се вземат мерки да се подобри качеството на обвинителните актове. Така сега освен мерките се чака най-сетне да бъдат назовани онези знакови престъпни фигури, за които преди няколко месеца главпрокурорът каза, че били известни. Оставало само да се съберат доказателства...
Както бе решено на предишното заседание на ВСС, в първия работен ден след националния празник (на 4 март) на ИНТЕРНЕТ страницата на Висшия съдебен съвет (ВСС) бяха обявени бройките на административните ръководители в органите на съдебната власт, които ще бъдат освободени през април 2009 г. поради изтичане на мандата. В 14-дневен срок след тази дата кандидатите трябва да подадат в администрацията на ВСС на ул. Съборна №9 заявление в свободен текст, че желаят да участват в избора за ръководител на съответния орган. Както Параграф 22 писа, от 29 април се освобождава столът на заместник-главния прокурор Христо Манчев, а от следващия ден се овакантяват местата и на шефовете на апелативните прокуратури в Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново. На заседанието стана ясно също, че във Върховния касационен съд (ВКС) има 6 свободни места за магистрати, във Върховната касационна прокуратура - едно, във Върховния административен съд - четири, и във Върховната административна прокуратура - едно.
Членовете на ВСС да бъдат подсигурени със задължителна застраховка злополука, предвиждат промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ), одобрени от парламентарната правна комисия в сряда 4 (март). Основните изменения и допълнения на закона (който бе гласуван на първо четене в планарната зала) се отнасят до статута и организацията на работата на ВСС и на инспектората към него. В предлаганите промени се предвижда ВСС да приеме етичен кодекс на съдиите, прокурорите и следователите и етичен кодекс на съдебните служители.
Приемането на такъв документ се налага поради необходимостта да се уеднаквят изискванията към всички магистрати, произтичащи от правилата за професионална етика, приемани досега от отделните гилдии, както и от създаване на правила за преодоляване на конфликт на интереси. Това ще помогне и при квалифициране и индивидуализиране на дисциплинарното нарушение уронване престижа на съдебната власт, което досега е създавало проблеми при налагане на дисциплинарни наказания.
На заседанието си в сряда висшите магистрати наложиха най-лекото дисциплинарно наказание - забележка, на съдията в Костинбродския районен съд Мариана Станкева. Името й нашумя в средата на ноември миналата година, когато се разбра, че заедно с други свои колеги е участвала в схема за имотни измами на базата на фалшиви завещания. Инспекторатът предложи понижение на заплатата на магистратката от 10 до 25% за срок от шест месеца до две години, но (поради ограниченото й участие в далаверата) след неколкократно гласуване ВСС все пак избра да й се размине само със забележка.
Членовете на ВСС възприеха като комплимент за работата си съобщението на чешкия министър на правосъдието д-р Иржи Поспишил (който е на посещение у нас по покана на колегата си Миглена Тачева), че вероятно в Чехия също ще бъде създаден такъв орган.
Той подчерта, че живо се интересува от правните системи на бившите социалистически страни и сподели, че е привърженик на идеята за създаване на Висш съдебен съвет и в Чехия. Засега обаче по въпроса се води дискусия на политическо ниво. Ако се стигне до учредяването му, той ще бъде по-скоро консултативен орган. Поспишил обясни също, че сега в Чехия действа германският модел на правораздаване.
Чешкият министър обясни, че по време на посещението му у нас са обсъждани правните реформи в двете страни и какво България и Чехия биха могли да прокарат съвместно в Европейския съюз в областта на правото. От ръцете на Анелия Мингова д-р Поспишил получи почетния плакет на ВСС и мартеници за здраве.

Facebook logo
Бъдете с нас и във