Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВСС затяга дисциплината

Кадровиците в съдебната система започват да налагат все по-строги наказания за съмнителни връзки на магистрати с прословутия лобист Красьо Черния. В четвъртък (4 март) те посегнаха към най-строгата - бившия апелативен прокурор на София и кандидат за поста заместник главен прокурор на републиката Иван Петров бе уволнен дисциплинарно.
Членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) са на мнение, че цялостното му поведение е недопустимо за магистрат. Това тяхно становище е базирано на разпечатки от телефонни разговори между съдебния брокер и Петров. Установено е, че в деня, в който се е провел конкурсът за заместник на главния прокурор (в който Петров участва), той и Красьо са си говорили 23 пъти. Очевидно обаче тези контакти са имали по-скоро обратен ефект, тъй като той получи в своя полза едва една бюлетина .
Въпреки фалстарта, в опита си да си да се издигне до високия пост, Петров продължавал да говори с плевенския лобист, а разговорите им набъбнали до 53. Телефонната любов между двамата обаче се изпарява, след като името на Красимир Георгиев излезе в публичното пространство. Това стана на 18 юни 2009 г., когато членът на съдебния съвет Иван Колев обяви, че черничък човек с ланци предлага ръководни магистратски постове срещу 200 хил. евро. Твърдеше се, че Красьо от Плевен разполага с 13 от гласовете на общо 25-членния съвет. Това обаче и до ден днешен не е доказано, тъй като огласяването на аферата осуети намерението на прокуратурата да подслуша тези разговори. Иван Петров обяснил, че негов приятел го запознал с плевенския бизнесмен.
Името на прокурора Петров доби популярност още през 2000 г., когато под негово ръководство обвинението спаси от присъда Константин Димитров-Самоковеца. През 2003-а стана ясно, че Самоковеца и Петров се познават и че службите са засекли 40 телефонни разговора помежду им, в които те си говорели на ти. През март миналата година Петров се самопредложи за заместник на главния прокурор, а Велчев тогава се пошегува, че е изненадан как някой се кандидатира за негов заместник, без да го уведоми.
Заради контакти с прословутия Красьо бе наказан и прокурорът в Плевенската районна прокуратура Димитър Кирилов, който миналата година е бил кандидат за шеф на тази магистратура. Конкурсът е проведен през август, а магистратът е говорил с плевенския бизнесмен 23 пъти през май. Кирилов е наказан с понижаване в ранг за две години.
Между шамарите на кадровиците попадна и прокурорът Николай Ганчев. Преди пет години в качеството си на бивш заместник-шеф на Софийската апелативна прокуратура той бе засечен от антимафиотите от ГДБОП да контактува с бизнесмена Илиян Пенев-Мацола. Според материали на дирекцията през май 2004 г. Ганчев и окръжният обвинител на Русе Люлин Матев са имали нерегламентирани и користни връзки с близкия до бившата СИК бизнесмен Илиян Пенев-Мацола. Ганчев, който в момента е редови прокурор, стана известен с репликата Оферирай!. Заради скандала през 2006 г. ВСС уволни Ганчев, но той обжалва решението и бе възстановен на работа от Върховния административен съд (ВАС). След неговото решение той получи и полагащите се заплати за времето, през което е бил отстранен. Сега Ганчев, който в момента е прокурор в Апелативна прокуратура - София, е наказан с обръщане на внимание за това, че не е изготвил касационен протест по дело за наркотици. Ганчев изпуснал срока, в който прокуратурата можела да протестира пред ВКС намаленото наказание по делото.
Учудващото е защо кадровиците от ВСС се сещат чак сега да отстранят от системата хора, които са се компрометирали. И дали няма да излезе, че атаките на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов към магистратите не са неоснователни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във