Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВСС ЗАВЪРТЯ И БИЗНЕС С ОРЪЖИЕ

Ако нормален данъкоплатец бе попаднал на последното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) и бе изслушал оживената дискусия между неговите членове, със сигурност щеше да получи инфаркт. Било от страх, че е попаднал на мафиотско сборище, било от недоумение, защото е чул с ушите си как в следствието има няколко хиляди пистолета и автомата, за които никой не се сетил в продължение на... единайсет години. Защото в сряда (12 април) т. нар. кадровици на Темида се занимаваха точно с това: какво да правят с пушкалата, забравени от Бога, държавата и шефовете в следствието.
Въпросът бе повдигнат от председателя на бюджетната комисия на ВСС Андрей Икономов. Той информира колегите си, че по складовете на окръжните следствия има много служебно оръжие, останало забравено след девоенизацията на следователите през януари 1995 година. Освен това от 1 май тази година, с влизането на новия Закон за МВР, сержантите, призовкарите и охраната в това съдебно звено също сваляли пагоните и затова трябвало да сдадат служебните пищови и автомати.
Питахме МВР дали искат това оръжие, като в замяна ни опростят дълговете за експертизите, извършвани в Националния институт по криминалистика и криминология, но от полицията отказаха такава сделка. Министерството на отбраната пък заяви, че ги иска безвъзмездно, а на нас ни трябват пари. Затова се обърнахме към военния завод Арсенал в Казанлък и оттам ни предложиха да изкупят цялото оръжие срещу 300 000 лв., обясни на магистратите Андрей Икономов.
Той така и не спомена точното количество на залежалата стока, но сметката се оказа доста проста. Според Андрей Икономов Арсенал ще плати за всеки пистолет или автомат между 30 и 45 долара, което означава, че в момента съдебната система разполага с около... 4500 цеви от най-различен характер. Накрая председателят на бюджетната комисия предложи на колегите си да изберат комисия от трима души, която да събере, да преброи и да опише всички пистолети и автомати, след което с брониран автомобил на БНБ да ги достави на купувачите от Арсенал.
Изказването му предизвика интересен дебат сред членовете на Висшия съдебен съвет. Бившият върховен прокурор и настоящ заместник апелативен прокурор на София - о. з. ген. Николай Ганчев заяви, че много от магистратите могат да поискат да си купят от това оръжие, и призова слугите на Темида да имат първа опция за сключването на такава сделка.
Останалите членове на ВСС обаче посрещнаха предложението на генерала на нож, а Андрей Икономов отсече, че Висшият съдебен съвет не може да се занимава с покупко-продажба на оръжие. Представяте ли си тук да идват магистрати, да пробват пистолетите, да почнат да щракат - каза той, след което добави иронично: Но можем да се договорим с Арсенал първите му клиенти да бъдат следователите, прокурорите и съдиите. Веднага след него думата взе правосъдният министър Георги Петканов, който обяви: Аз не мисля, че е необходимо магистратите да се въоръжават. А капакът на оръжейното гърне бе захлупен от председателя на Софийския апелативен съд (САС) Евгений Стайков, според когото Висшият съдебен съвет не бива да се занимава с търговия на оръжие.
В крайна сметка съветът реши да продаде стоката на Арсенал АД и да прибере падналите му от небето 300 000 лева.
Другата любопитна тема от заседанието беше дали трябва да се купят автомобили за районните съдилища и прокуратури. Според заместник главния прокурор и шеф на Върховната административна прокуратура Митьо Марков този въпрос бил много важен, защото се отнасяло за престижа на съдебната власт в страната.
Като член на Комисията за определяне на нуждите от закупуване, преразпределение и бракуване на автомобили той предложи на ВСС да осигури леки коли за всички районни съдилища и прокуратури, в които работят най-малко 25 магистрати. Другият вариант бил всеки районен съд или районна прокуратура да бъдат ощастливени с возило само при необходимост, която трябва да бъде доказана по някакъв начин.
Идеята не допадна на Андрей Икономов. Редно ли е да се купуват коли на тези звена, при положение че ВСС е известен като правителството на съдебната власт, а не всички негови членове разполагат със служебни возила? Наскоро бях в Комисията за защита на личните данни и там имат такива БМВ-та, че шапките ще ви паднат. Според мен въпросът трябва да бъде отложен за догодина като в бюджета на съдебната власт за 2007 г. заложим и средства за закупуването на автомобили, каза Икономов. Колегите му единодушно одобриха това предложение и отложиха решаването на проблема с колите за следващата година.

Във връзка с една от критиките на евроинспекторите, че не навсякъде делата се разпределят на случаен принцип, във Висшия съдебен съвет (ВСС) постъпи справка от съдилищата в страната по този въпрос. Единствени Върховният касационен съд (ВКС), Върховният административен съд (ВАС) и Варненският окръжен съд не са се отчели с такива справки. Това обаче не направи впечатление на никого, защото отдавна е известно, че те отдавна разполагат със софтуер за случайно разпределение на делата. В 34% от останалите съдилища също има подобна работеща компютърна система, а в 58% от съдилищата папките се разпределят ръчно. В 8% от съдилищата не използват нито един от двата варианта, тъй като там работят по двама-трима магистрати и процедурата е изключително опростена.
Като чу резултатите, заместник главният прокурор и шеф на Върховната касационна прокуратура Христо Манчев предложи справката да бъде изпратена на министъра на правосъдието Георги Петканов и на министъра по европейските въпроси Миглена Кунева, която да я предаде в Брюксел на когото трябва. Идеята много допадна на останалите членове на ВСС и те я закрепиха с подобаващо решение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във