Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВСС: ЗНАКОВИТЕ ДЕЛА КРАЧАТ В РИТЪМ

Знаковите дела си вървят ритмично и съдът няма вина за тяхното протакане.
Така поне излиза от досегашните проверки на работната група, натоварена от Висшия съдебен съвет (ВСС) да наблюдава атрактивните за Брюксел процеси. На заседанието на съвета в сряда (17 декември) бяха докладвани резултатите от извършената проверка по наказателно дело № 2181 от 2006 г. на Софийския градски съд (СГС) с подсъдими Красимир и Николай Маринови, Иво и Светлин Карагеоргиеви, Бисер Илиев, Стефан Рангелов, Веселин Тошев, по-известно като делото Маргините.
Всички те са обвинени в подготовката за убийствата на о.р. ген Любен Гоцев и на вече покойните Иван Тодоров-Доктора и Никола Дамянов - финансист от групировката ТИМ. С непрестанните отлагания заради болести на подсъдимите делото стана популярно и като Анатомията на Грей. От 3 декември 2007-а насам процесът е блокиран заради здравословното състояние на Иво Карагеоргиев. Оттогава съдът се събира, колкото да изслуша поредните медицински експертизи, според които Карагеоргиев все още не е в състояние да присъства в съдебната зала, а в негово отсъствие процесът не може да продължи.
Членът на ВСС Стойко Стоев запозна висшите магистрати със справка, според която делото е образувано на 30.03.2006 г. и след това са последвали 21 съдебни заседания, които според официалното съобщение на пресслужбата на ВСС са насрочвани ритмично. Съобщено бе също, че на заседанието на 03.11.2008 г. делото е прекратено за Светлин Карагеоргиев поради смъртта му (б. ред. подсъдимият почина от инфаркт през август тази година). Следващото заседание е насрочено за 12.01.2009 година. Според проверяващите делото се е движило съгласно изискванията на наказателния процес и е насрочвано навреме всеки месец. Изслушвани са свидетели, правени са експертизи и във всяко едно заседание са извършвани възможните действия по събиране на доказателства.
Според резултатите от мониторинга при така формулираното обвинение трябва да се разглежда цялостната дейност на всички подсъдими. Законът не позволява делото да се разделя, тъй като се води срещу организирана престъпна група. Това именно принуждавало съда да се съобразява изцяло с представените болнични листове, тъй като иначе би нарушил правото на защита на всеки от подсъдимите. Категорично няма нарушения по отношение на движението на делото и сроковете, предвидени в Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК) за приключване на досъдебното производство, както и за разглеждането му в съдебна фаза.
Вината не е в съда, категорично подчерта Георги Гатев. В момента продължават проверките на ВСС по движението на останалите знакови процеси.
Между другото проверката по друго такова дело - за контрабанда в особено големи размери срещу Николай Методиев - Пилето, също не намери почти никакви нарушения, след като бе спряно и върнато на прокуратурата само заради разминаване на две дати в обвинителния акт. Единственото наказание по него - обръщане на внимание отнесе съдията-докладчик. А разминаването на датите бе обяснено от висш магистрат с грешка при компютърната обработка на преписките.
Интересно как ще реагира на цялата тази ритмика на знаковите процеси неспокойната от юли насам министър Гергана Грънчарова. На миналото заседание на ВСС тя заяви, че настоява за финални присъди в кратки срокове. Очевидно при тази забавена скорост на съдебните процеси няма да има окончателни присъди, а по-вероятно пак ще изплющят финални шамари откъм Брюксел.
На заседанието в сряда стана ясно също, че Висшият съдебен съвет ще наблюдава делото за убийство на студента Стоян Балтов. Същата работна група, която следи делата от особен обществен интерес, е изпратила писмо до главния прокурор Борис Велчев с въпрос дали е образувано досъдебно производство по случая, от коя дата е, кой е разследващият орган и наблюдаващият прокурор, а също взето ли делото на специален отчет във ВКП.
Ден преди заседанието на висшите магистрати Софийският апелативен съд остави в ареста и двамата обвиняеми за смъртта на студента - Вили Георгиев и Александър Данаилов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във