Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВТОРИ ФАЛСТАРТ НА МЕГАДЕЛОТО ХЛЕБНА МАЯ

Заради адвокатски номера Русенският окръжен съд за втори път не успя да даде ход на т.нар. мегадело Хлебна мая. На подсъдимата скамейка са деветима души, обвинени в незаконна приватизация на държавното дружество Хлебна мая.
В сряда (5 юли) съдебният състав се събра, за да започне най-накрая гледането на процеса. Но Никола Тентениев, служебен защитник на подсъдимия Силви Димитров, заяви, че не е успял да се запознае с материалите по делото и поиска повече време.
Думите му предизвикаха справедливия гняв на съдия Венцислав Любомиров. В прав текст магистратът обвини адвокат Тентениев в липса на морал. Каза му, че на 3 юли сутринта е бил уведомен, че е назначен за служебен защитник. Вместо обаче да залегне над папките с доказателства, адвокатът ги е прелистил за около половин час. Накрая съдия Любомиров заличи служебния защитник от делото и поиска нов. Процесът ще продължи на 13 септември.
Делото Хлебна мая трябваше да започне още на 14 юни, но тогава пък не се яви адвокат Стефан Боров, който представлява подсъдимия Юлиян Гарелов. Защитникът е представил болничен лист.
Случаят Хлебна мая нашумя през 1997 г., след като изпълнителният директор на държавното дружество Кръстан Радев се самоуби в една от стаите в столичния Паркхотел Москва.
Заради източването на предприятието и далавери около неговата приватизация секретарят на СДС в Русе Юлиян Гарелов, бизнесменът Борислав Ганев, тогавашният председател на русенската Подкрепа - Валентин Димитров, съпругата му Магдалена и бившите служители в дружеството - Лиляна Михайлова, Силви Димитров, Йордан Йорданов, Орлин Захариев и Ружа Колева, бяха обвинени в престъпления по служба, длъжностни присвоявания и документни престъпления.
На 21 януари 2001 г. Русенският окръжен съд оправда Гарелов, Ганев и Димитров, а останалите получиха условни и ефективни присъди. Докато делото се придвижваше по инстанциите, част от събраните доказателства изчезнаха и Върховният касационен съд върна процеса за ново разследване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във