Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВТОРИ КМЕТ ОТ РУСЕНСКО ЗАПЛАШЕН СЪС СЪД

Още един кмет от Русенска област е заплашен със съд. Окръжната прокуратура в крайдунавския град разследва кмета на община Две могили - Енчо Петров за злоупотреба с отпуснати пари за покриване на щетите от наводненията през 2005 година. Заедно с Петров под ударите на закона попадат и няколко служители в общината, в строителния надзор и шефове на строителни фирми.
Миналата година Министерството на държавната политика при бедствията и авариите (МДПБА) е отпуснало на общината 90 000 лв. за отстраняване на вредите, причинени от проливните дъждове в населените места. С тях е трябвало да бъдат отстранени авариите по улиците, разрушения път към манастир Света Марина и един мост.
Парите са били усвоени, без да е извършен почти никакъв ремонт, каза в сряда (4 октомври) заместник окръжният прокурор на Русе Валентина Личева.
Длъжностни лица от общината са изразходвали средствата не по предназначение. Фирмите изпълнителки пък са съставили документи с невярно съдържание - протоколи за извършени строително-монтажни работи, допълни още Личева.
По този повод икономическата полиция в гр. Две могили е образувала дознание по чл.212 от Наказателния кодекс - документна измама, по което Русенската окръжна прокуратура е повдигнала обвинения срещу управителите на фирмите изпълнителки.
Образувано е и дело за длъжностно престъпление (чл. 282 от НК) - срещу виновни лица от общината. Прокуратурата е дала указания на полицията да изясни кой от кметството е отговорен за злоупотребите със средствата. Разследван е и кметът на община Две Могили Енчо Петров.
Очаква се прокуратурата в Русе да повдигне обвинения и срещу длъжностните лица, които са осъществявали инвеститорски контрол на четири обекта в селата Баниска, Бъзовец и Каран Върбовка.
Според мен, щом имаме документи от техническия и строителния надзор, работата е свършена и обектите са поправени. За нас нещата са редовни, заяви в сряда кметът на община Две могили Енчо Петров. Той допълни, че ако има нещо нередно, отговорността трябва да бъде понесена от хората от надзора.
Енчо Петров е вторият кмет в Русенско, който най-вероятно ще бъде подведен под наказателна отговорност. Пръв пред Темида застана кметът на община Ветово, който бе обвинен за съставяне на документи с невярно съдържание. Заедно с Рейхан Хабил на подсъдимата скамейка бяха изправени още седмина общинари, обвинени в неправомерното усвояване на 200 000 лв., отпуснати за отстраняване на щетите от наводненията. На 9 септември обаче всички те сключиха споразумения с прокуратурата и се разминаха дори с условните присъди.
Димитър Ростиславов

По заповед на главния прокурор Борис Велчев, кметът на Несебър Николай Трифонов също попадна в графата заподозрени.
Във вторник (3 октомври) обвинител №1 разпореди на Бургарската окръжна прокуратура да извърши спешна проверка за незаконна продажба на част от улично платно в Несебър.
През лятото на 2005 г. Николай Трифонов внася предложение в Общинският съвет на Несебър за продажба на имот от 324 кв. метра, който е публична общинска собственост. Общинарите на драго сърце одобряват сделката, въпреки че става дума за част от улично платно в центъра на града.
Няколко седмици по-късно бившият вече областен управител на Бургас Иван Витанов обявява решението за незаконосъобразно и изпраща сделката в Бургаския окръжен съд (БОС), защото липсват документи за вида на собствеността и предварителна оценка на имота. Въпреки образуваното тогава дело, кметът на Несебър продава имота не на когото и да било, а на... общинския съветник Венелин Ташев. Без търг и срещу скромните 83 000 лева.
На 13 декември 2005 г. Бургаският окръжен съд обявява сделката за незаконна с мотива, че имотът е публична общинска собственост и не може да се отстъпва в полза на трети лица. по това време обаче уличното платно вече не съществува, защото новият му собственик е изкопал огромна яма, от която осем месеца по-късно пониква луксозен хотелски комплекс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във