Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Втори мандат за шефа на съда, гледал казуса Данови

Варненският окръжен съд (ВОС) одобри в четвъртък (11 юни) споразумението с Христо и Веселин Данови. Така окончателно е решено Данов-старши да изтърпи три години лишаване от свобода при общ затворнически режим в затворническо общежитие от открит тип. Синът му Христо Данов ще излежи една година при същите условия. Времето, през което са били задържани под арест, ще бъде приспаднато от присъдите им, сочи решението на ВОС.
Междувременно Варненският окръжен съд се сдоби с административен ръководител. По волята на Висшия съдебен съвет нов мандат на поста получи досегашната шефка на ВОС Ванухи Аракелян. С безпрецедентна подкрепа с 22 гласа от 22-ма присъстващи ВСС утвърди кандидатурата й за председател на едно от най-големите и натоварени съдилища в страната.
Пред членовете на ВСС Ванухи Аракелян защити концепцията си за управление на Варненския окръжен съд през следващите пет години. Превръщането на всяка една дейност в правораздаването във ВОС в необратим процес на изява на професионализъм и почтеност приемам като своя лична кауза, каза тя пред висшите магистрати. И увери, че се чувства мотивирана да продължи политиката на отчетност, прозрачност и откритост в работата на съда и непрекъснатия диалог с медиите и обществеността.
Ванухи Аракелян завършва Юридическия факултет на СУСв.Кл.Охридски през 1988 година. Професионалният й път започва като стажант-съдия в Окръжен съд Варна, преминава и през ОбНС- Добрич, където е главен юрисконсулт (1990-1991). През следващите шест години е съдия в Районен съд Варна, негов заместник-председател и ръководител на Брачна колегия.
От октомври 1996 г. до юни 1999 г. е съдия в Окръжен съд Варна, а до юни 2004 г. е негов заместник-председател и ръководител на Търговско и фирмено отделение. Първият й управленски мандат като административен ръководител на ВОС започва от юни 2004 година.
Съдия Аракелян има ранг съдия във ВКС и ВАС. Специализирала е във Великобритания по програма Трейл на Британския ноу-хау фонд. Активен лектор е на конференции, семинари и дискусии, организирани от Министерство на правосъдието, Националния институт по правосъдие, Патентното ведомство, в това число и на конференции в Европа. Била е хоноруван асистент и лектор по основи на правото, семейно и наследствено, търговско, финансово и гражданско право в Икономическия университет- Варна. Участвала е в работната група по изготвяне на Концепция за прилагане на информационните технологии в производството по несъстоятелност. През 2004 г. взема участие в съвместния проект на правосъдното министерство по прилагане на Work-flows в производството по несъстоятелност, както и в проекта Независима съдебна власт.
Сред случаите, по които е работила съдия Аракелян, е и мегаделото за несъстоятелността на Варненска корабостроителница. Председателката на ВОС е омъжена, има дъщеря на четири години, която се роди по време на първия й председателски мандат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във