Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВТОРИ ОПИТ НА ПРОКУРАТУРАТА ДА ВКАРА ВАЛЬО ТОПЛОТО В СЪДА

Софийската градска прокуратура (СГП) отново ще се пробва да изправи пред Темида бившия шеф на Топлофикация-София Валентин Димитров, известен вече с печалния прякор Вальо Топлото.
Във вторник (30 октомври) наблюдаващият прокурор Божидар Джамбазов внесе за втори път в Софийския районен съд (СРС) делото срещу Димитров, който е обвинен в извършване на валутно престъпление (чл. 251 от Наказателния кодекс).
Както вече е известно, миналата година властите в Австрия откриха банкова сметка на бившия шеф на парното, в която има 1.64 млн. евро. Австрийците веднага уведомиха Агенцията за финансово разузнаване. А на 4 юли 2006 г. спестовникът бе арестуван. Няколко месеца по-късно, след активна кореспонденция между София и Виена, разследващите се добраха и до втора банкова сметка на Топлото в Австрия. В нея бяха надиплени около 2.5 млн. евро.
Според действащото законодателство българските граждани открай време са длъжни да декларират пред БНБ в кои задгранични банки имат собствени или фирмени сметки и какви пари държат в тях. Нещо, което Валентин Димитров е забравил да стори и заради което на 10 април 2007 г. прокуратурата му повдигна обвинение за валутно престъпление. А през август внесе всички събрани материали в съда.
На 28 август обаче СРС прекрати делото срещу Валентин Димитров и върна обвинителния акт на Софийската районна прокуратура, за да отстрани процесуални нарушения.
Два месеца бяха необходими на прокуратурата, за да прецизира акта и най-накрая се справи и от вторник (30 октомври) документът отново е в СРС.
Засега обаче държавните обвинители не могат да посочат конкретен срок, в който ще приключат другото, т.нар мегадело срещу Димитров. По него той има още пет обвинения.
В три от тях става дума за длъжностно присвояване (чл. 203 от НК). В единия случай говорим за дело, образувано въз основа на проверка на Инспектората към Столичната община, която показа, че Вальо Топлото е изхарчил милиони левове за екстри като джакузита, солариум, масажен стол, душ кабина, личен асансьор до кабинета му, джетове, лодка, лежанка за физически упражнения, бонбони, ядки, сувенири, календари, брошури. Сключвал е договори от името на дружеството за реклама и консултантски услуги с различни модни агенции.
Второто дело за присвояване е свързано с фирма Шибър. По него, освен Димитров, със същото обвинение се сдобиха наследникът му на поста Георги Рогачев, заместник-директорът Емил Антонов, бившата служителка Лина Абланска и бизнес дамата Мая Стоилова.
Разследването показало, че през фирмата на Стоилова - Шибър ЕООД, са източени милиони левове от дружеството Топлофикация-София.
Схемата била следната. По силата на договор със Световната банка, ако има нужда от някаква машина, Топлофикация - София АД обявява конкурс за обществена поръчка, провежда търг между различни фирми доставчици и избира за изпълнител онова дружество, което предложи най-изгодната цена. След като въпросната машина пристигне в складовете на Топлофикация, счетоводните документи се оформят и се изпращат в Световната банка. Ако банката одобри процедурата и цената на изделието, тя превежда необходимата сума директно по сметка на фирмата изпълнител.
Според прокуратурата едновременно с това, в периода 2003-2005 г., Валентин Димитров и ортаците му разработват огледална схема, чрез която става същинското източване на Топлофикация - София АД. Казано накратко, те организират паралелни доставки на такива машини и агрегати, за каквито Световната банка вече се е охарчила. При това всичко е уеднаквено до съвършенство - като вид, качество, количество, технически параметри и производител.
Тънките разлики в тази огледална схема са две. Едната е, че основен изпълнител на поръчките винаги е фирма Шибър ЕООД на Мая Стоилова (или чрез преки доставки, или чрез посредничеството на пет други фирми). А другата незначителна разлика е, че машините и агрегатите се осчетоводяват не като завършен продукт, а като отделни възли, детайли, винтове, болтове, капаци, носещи конструкции и т. н.
Целта на това упражнение е ясна: ако Световната банка плаща за една машина по една фактура 10 000 долара, да речем, при огледалната схема на Вальо Топлото фактурите са поне десет, а общата стойност за разкулачената по документи машина възлиза на... 20 000 или 30 000 долара. Които, естествено, излизат от сметките на Топлофикация - София и потъват в сметките на Шибър ЕООД.
Третото дело за присвояване срещу Димитров е свързано с други 32 фирми, с които Топлофикация е имала договори за доставка на арматури и железа. И при тези случаи е била използвана схемата за паралелните доставки (като при Шибър). Така от дружеството също са източени милиони левове. Парите са били превеждани по сметките на Димитров посредством представители на офшорни компании в Кипър, Лихтенщайн и Панама. Според прокуратурата злоупотребите, нанесени на дружеството, възлизат на около 12 млн. лева.
Другите две обвинения срещу Вальо Топлото са за укриване на данъци (чл. 257 от НК) и за пране на пари (чл. 253 от НК) - заради намерените милиони в австрийските му сметки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във