Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Втори провал със спецсъда

За втори пореден път Висшият съдебен съвет (ВСС) не успя да избере ръководител на второинстанционния Апелативен специализиран съд (АСС). В четвъртък (29 септември) на заседанието на кадровия орган нито един от номинираните магистрати не събра необходимите гласове. Възможно е това поредно забавяне да торпилира старта на съда Антимафия, планиран да започне работа след три месеца...


Кандидатите бяха четирима - Асен Христов от Софийската районна прокуратура, Десислав Любомиров от Софийския градски съд (СГС), колегата му Георги Ушев от Софийския районен съд (СРС), командирован в градския съд, и Румяна Илиева от окръжния съд в Сливен. При първото гласуване Асен Христов не получи нито един глас, за Десислав Любомиров гласува само един член на ВСС - Пламен Стоилов, Георги Ушев бе подкрепен от петима членове на ВСС, а Илиева получи 10 гласа. В крайна сметка след балотаж съдийката от Сливен събра 12 гласа, но това не бе достатъчно, тъй като й трябваха 13, за да вземе поста. Пет от членовете на ВСС пуснаха недействителни бюлетини, а трима отсъстваха.


Румяна Илиева получи доверието на председателя на Върховния касационен съд и на главния прокурор Борис Велчев, но това явно не бе достатъчно да консолидира подкрепата около себе си. Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев гласува за своя бивш колега от СГС Ушев. Последният ще се яви и другата седмица пред кадровиците, тъй като за всеки случай се е кандидатирал и за ръководител на първоинстанционния съд, който ще се избира идния четвъртък. Концепциите на кандидатите доста си приличаха, тъй като всеки от тях обясняваше важността на това съдът да бъде независим и максимално прозрачен. На излизане от сградата съдията Ушев заяви пред журналистите, че съжалява за това, че на колежката му не й е достигнал един глас.


Странното е, че Румяна Илиева, която събра най-много гласове, е била с най-ниска първоначална оценка при атестирането - (69 точки), а магистратът, получил най-висок бал за работата си Десислав Любомиров - (98 точки), бе подкрепен само от един човек. Любопитното е, че Илиева е предизвикала ревизия на ниската оценка и в крайна сметка атестационната комисия коригирала бележката си на много добра (92 точки).


Нашумелият съдия Десислав Любомиров, който отпадна и от битката за шеф на Софийския градски съд при конкуренцията на Владимира Янева, е отличник по отношение на спазването на сроковете при изписването на делата, но това не впечатлява никого от кадровиците. За 2009 г. например той има 75 приключени дела, като 72 от тях са написани до един месец, а три - до три месеца. Това бие на очи в магистратура, за която се установи, че голяма част от съдиите, воглаве с шефката Янева , имат множество просрочени дела, някои от които с години. Любомиров никога не е наказван, а през май тази година получи наградата Джовани Фалконе заради заслугите му в борбата с мафията. Той е единственият съдия, на когото бе назначена персонална охрана, след като МВР разкри заговор за неговото убийство от наркотрафиканти, които той бе тикнал задълго в затвора.


При всичко това - защо той получи само един глас? Има една важна забележка от страна на етичната комисия към СГС в оценката за него: дистанцирал се от колегите си в съда, не поддържал неформални контакти с тях, не ги поздравявал и така проявявал неуважение. Етичната комисия на ВСС не възприе тези изводи, защото няма данни Любомиров чрез действия и актове да изразява неуважение към колегите си. Очевидно обаче неформалните връзки са от решаващо значение...


Предишният избор за председател на този спецсъд се провали със скандал. Единственият кандидат за мястото - шефът на окръжния съд в Хасково Росен Русев, се отказа от намерението си, след като се разбра, че не се ползва с доверието на кадровиците. Което стана ясно - заради серия от проверки по негови дела и заради проблемни командировки в чужбина. Той се отказа от тази позиция, но отново е кандидат за шеф на съда в Хасково.


Сега, след поредния провален избор, ВСС реши да открие трета процедура и отново ще разглежда кандидатури. Проблемно остава и назначаването на редовите магистрати в спецсъдилищата и спецпрокуратурите. Деветте места за следователи остават незаети, след като тримата кандидати за тях получиха оценки под среден 3 на предварителните изпити. В кадрови вакуум се намира спецсъдът от първа инстанция, който още е без председател и има назначен само един-единствен съдия.


Значително по-добре в кадрово отношение е апелативният спецсъд, където остава само едно свободно място за редови магистрат. В апелативната прокуратура всички места вече са попълнени, а в по-долната й инстанция трябва да се намерят още петима, за да се попълни щатът от единадесет места. Както се развиват нещата, нищо чудно стартирането на съда да претърпи ново отлагане. Първоначално той трябваше да започне работа на 15 август, след това го отложиха за началото на следващата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във