Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВТОРИ РАЗПИТ НА МАДЖО ОТЛОЖЕН ЗАРАДИ МЕДИЕН ШУМ?

Вторият разпит на Младен Михалев-Маджо във връзка с убийството на писателя Георги Стоев, който е бил предвиден за вчера, е бил отложен заради вдигналия се медиен шум, сочи неофициална информация от МВР. В петък (9 май) сградата на Столична дирекция на полицията бе обградена от цяла армия репортери, които напразно очакваха Маджо повторно да посети СДП в рамките на една седмица.
Завърналият се инкогнито в страната Младен Михалев все пак е бил разпитван във връзка с разследването на разстрела в сряда (7 май) следобед в Столична дирекция на полицията. Според неофициална информация дознателят е разговарял с Маджо около 15 минути, но показанията му не са помогнали с нищо за разплитането на убийството, обясниха запознати. Босът отрекъл да е чел произведенията на убития.
Получилият известност като летописец на мафията Георги Стоев бе застрелян на 7 април тази година по обед пред хотел Плиска и същия ден почина от раните си в Пирогов. Покушението бе извършено след среща, свързана с издаване на нова книга. Оттогава полицията безуспешно издирва стрелците и поръчителите на покушението. В множество интервюта в медиите издателите на Стоев твърдяха, че Маджо е поръчител на убийството му, а някои подозираха като инициатори на разстрела други от героите му. Три от романите на Стоев са озаглавени BG Кръстника: Истинската история на Маджо, книга 1, BG Кръстника: Маргина, Бойко и другите, книга 2, BG Кръстника: Любен Гоцев, истинският кръстник, книга 3. Маджо е и в списъка на свидетелите по спряното дело срещу бившите си съдружници - братята Красимир и Николай Маринови, известни като Маргините. Михалев даде показания и в процеса за убийството на Милчо Бонев - бай Миле. Появата му тогава бе съпроводена с небивали мерки за сигурност в Съдебната палата, та чак вътрешният министър Румен Петков трябваше да дава обяснения в парламента.
Междувременно стана известно, че до седмица срещу бившия МВР-шеф може да тръгне наказателно производство, задето с изказванията си освети Алексей Петров като агент на ДАНС. В телевизионно интервю вътрешният министър Михаил Миков също потвърди, че търсенето на отговорност във връзка с този случай от бившия МВР-шеф Петков трябва да продължи докрай. В Софийската градска прокуратура вече е пристигнал и доклад от проверката срещу бившия вътрешен министър за издаване на държавна тайна.
Съветникът на Петков - Стоян Ризов, също е обект на проверка за изтичане на класифицирана информация, която по всяка вероятност ще прерасне в наказателно разследване. Софийската градска прокуратура и военното обвинение работят и по други досъдебни производства, свързани със скандалите в МВР, които предизвикаха оставката на Петков. Прокуратурата също е образувала наказателно преследване за издаване на държавна тайна и срещу бившия директор на Националното следствие Ангел Александров. Повод за това били контактите му с дупнишките бизнесмени Ангел Христов и Пламен Галев. Разплитането на скандала около Александров посочило, че в него са замесени лица и от НСС. Те са предавали секретна информация, която пък Александров предоставял на братята от Дупница.

Facebook logo
Бъдете с нас и във