Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Втори шамар за съвета по казуса "Ванчев"

И второто дело за отстраняването на прокурора Иван Ванчев от шефския пост в хасковската прокуратура приключи с пълно фиаско за Висшия съдебен съвет. Тричленен състав на Върховния административен съд в сряда (5 ноември) отмени решението на ВСС от април тази година, с което Ванчев бе отстранен за втори път, макар и с други мотиви, от длъжността административен ръководител на Хасковската окръжна прокуратура. Сагата "Иван Ванчев" обаче далеч не е приключила, защото това решение със сигурност ще бъде оспорено и пред петчленен състав на ВАС.

Да припомним, че Ванчев най-напред бе отстранен заради разследване, което уж бе заведено срещу него - по сигнал, че жената, с която живее, си е получила дипломата с негова подкрепа. Само че впоследствие се оказа, че такова нещо няма, разследването бе прекратено, а съдът обяви отстраняването на магистрата за незаконно.

Междувременно обаче той беше отново отстранен - този път заради скандални разговори между прокурори, водени през 2012 г. във връзка с избора на членове от прокурорската квота за ВСС. Година по-късно записите на тези разговори бяха подхвърлени на медиите от "неизвестен извършител", който явно ще си остане такъв, докато не изтече срокът за прекратяване на издирването му по давност. От публикуваните разговори обаче се разбра, че сред прокурорите е имало лобиране да подкрепят за членове на ВСС кандидатурите на Камен Ситнилски и Румен Боев, които наистина бяха избрани за ВСС.

В резултат на скандала, който се разгоря около публикуваните телефонни разговори, само Ситнилски бе отстранен от ВСС, Боев остана незасегнат от скандала. А Ванчев бе уволнен повторно - с мотива, че допускайки с поведението си такъв скандал да гръмне в медиите, е уронил престижа на системата.

Само че се оказа, че и това второ поред "уволнение" на Ванчев е направено незаконно. Факт е, че записи на такива разговори наистина са правени, и то със специални разузнавателни средства. Как тези записи са стигнали до медиите никой не може да каже, но съдържанието им е автентично - това главният прокурор Сотир Цацаров потвърди с писмо до ВСС. Само че според съда каквото и да е прозвучало в тези записи, те не могат да бъдат използвани в дисциплинарно производство срещу когото и да било от записаните магистрати - просто законът не допуска това. И при липса на доказателства за виновно поведение, с което да е уронил престижа на Темида, Ванчев няма за какво да бъде отстранен.

Докато Ванчев и ВСС си разменяха "шеги и закачки" из съдебните зали обаче, мандатът му като шеф на прокуратурата на Хасково изтече, а на поста бе избран друг.

Facebook logo
Бъдете с нас и във