Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Втори варненски съдия-изпълнител изгоря

За втори път в рамките на два месеца Варненският окръжен съд (ВОС) осъжда съдия-изпълнител, извършил груби нарушения на процедурите. Две години лишаване от свобода условно, с четири години изпитателен срок е наказанието за съдия-изпълнителя Любомир М., съобщиха от съда
През октомври 2004 г., в качеството си на съдия-изпълнител, за да набави имотна облага за взискателя Спас Спасов, той нарушил грубо изпълнителната процедура. Юристът издал постановление за възлагане на недвижим имот на взискателя, без да има молба за това и в нарушение на три законови норми. Съдия-изпълнителят не се уверил чий е недвижимият имот, който всъщност е собственост на длъжника Екофрут ООД и се намира в землището на с. Игнатиево, и изготвил постановление за възлагането му. В същото това постановление той вписал четири сондажни кладенеца (единият от които бил изключителна държавна собственост), без те да са били включени в описа на имота и без да са собственост на длъжника. Освен това съдия-изпълнителят изготвил постановлението за възлагане и без оценка от вещите лица. По този начин взискателят получил чужда собственост, а причинените от това имуществени и неимуществени възлизат на 269 800 лева. Това е пазарната стойност на четирите кладенеца, които са собственост на държавата, на община Аксаково, на Екофрут ООД и на Йовка Койнова. Делото приключи в рамките на две съдебни заседания, а подсъдимият се възползва от правото си да не дава обяснения. Съдебният акт може да бъде обжалван в 15-дневен срок пред Варненския апелативен съд.
През февруари тази година ВОС произнесе условна присъда от година и половина затвор за негова колежка - Станислава Я., която преди седем години превишила правата си и вдигнала възбрана върху имот, без това да е поискано от страна по изпълнително дело.

Facebook logo
Бъдете с нас и във