Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВТОРО ОБВИНЕНИЕ ЗА КАНТАРДЖИИТЕ ОТ КУЛАТА

След почти двегодишно досъдебно разследване прословутото дело срещу 19 контрольори от управление Пътни такси и разрешителни към Изпълнителна агенция Пътища, работещи на Гранично бюро - Кулата, отново влезе в съда. Новият обвинителен акт на Районната прокуратура - Петрич, бе внесен в сряда (17 декември) в Районния съд в града, известен като рая за митничарите.
С новото обвинение бяха изпълнени указанията на съда от 4 септември т.г. да бъдат отстранени процесуални нарушения, допуснати в предишния акт. На тази дата съдебното производство по случая, известен като кантарджийското дело, бе прекратено и върнато на държавното обвинение.
Към подсъдимата скамейка се отправят цяла рота контрольори - Иван Тиньоков, Владимир Филипов, Николай Тренев, Димитър Талев, Христо Танчев, Атанас Иванов, Иван Дончев, Димитър Мицев, Марин Бърдаров и брат му Румен, Костадин Карабельов, Владимир Киряков, Христо Панчев, Игнат Петков, Георги Смилянов, Огнян Башлиев, Георги Хаджиев, Никола-Илия Арменов и Георги Божудов. Те са обвинени за длъжностни присвоявания в големи размери (чл.202 НК и чл.201 НК). Общата сума, която са прибрали в джобовете си, възлиза на 3 743 709 лева. В същия акт е повдигнато обвинение и срещу Велик Христов за незаконно притежаване на оръжие и боеприпаси в голямо количество (чл.339, ал.1 НК и чл.339, ал.2 НК). Актът срещу петричката рота кантарджии съдържа 13 297 листа.
Кълбото с кражби започва да се разплита в средата на май 2006 г., когато антимафиоти от благоевградската дирекция на полицията нахлуват в къщата на Велик Христов от петричкото село Марино поле. Акцията се организира след сигнал, че мъжът притежава истински арсенал от незаконни пушкала. Ченгетата действително откриват няколко пистолета, пушки и патрони за тях. Истинската находка обаче се оказват 10 кашона и 18 чувала, намерени на втория етаж в къщата на Христов. Любознателните спецченгета надникнали в натъпканите до пръсване архиви и с изненада открили кантарни бележки за преминаване на граница Кулата, ведомости и други счетоводни документи, които досущ приличат на оригинални, а имат и автентичен мокър печат. Бонус за униформените се оказва едно по-малко кашонче, което съдържа не какво да е, а оригиналните винетки за товарни автомобили на скромната стойност от 72 хил. евро. Откритата документация е натоварена на два микробуса и транспортирана до столицата, за да й бъде направена експертиза. Оказва се, че хвърчащите бележки са за периода 29 юни 2002 г. - 18 декември 2004 година.
Назначената счетоводна експертиза на над стоте хиляди документа има за задача да направи сравнение между намерените книжа и заведените в архива на фонд Републиканска пътна инфраструктура документи. Експертите откриват, че разликата във вписаните в различните документи суми е 5-6 пъти в полза на тайния архив.
Антимафиоти, дознатели и прокурори от Благоевградско проследяват връзките между работещите тогава в поделението на Републиканска пътна инфраструктура (РПИ) на Кулата. Оказва се, че Велик Христов е първи братовчед на шефа на Пътни такси Иван Тиньоков. Той е бил натоварен да съхранява оригиналните документи. По-голямата част от тях са издадени от служителите на пътната структура.
След няколкомесечно проследяване става ясно, че в схемата освен шефа Тиньоков е и Мартин Китанов, който е бивш началник на Пътни такси. Според разследващите Китанов е бил мозъкът на счетоводната далавера. Установено е, че Велик Христов е бил на заплата при Китанов и от години гледа неговите крави и овце. Постепенно в далаверата лъсват имената и на братята Марин и Румен Бърдарови, на Георги Хаджиев, Иван Дончев, както и на зетят на Китанов - Костадин Карабельов.
Става ясно, че групата не само е водела двойно счетоводство, но си е направила и паралелна счетоводна структура, за да не обърка нещо. По-интересно е как кантарджиите са се сдобили с оригиналния софтуер на Пътни такси и кой им е направил хитринките, с които далавераджиите в определен период от време изключвали оригиналните компютъри на РПИ и включвали своите.
Компютърната конфигурация на паралелната система била разположена в една от стаите на хотелския комплекс Комитите край Петрич, където съпругата на Китанов - Марияна, е управител на ЕООД, което е негов собственик. Проверка в съдебните архиви показва, че Марияна е богата бизнес дама, която има дялово участие във фирма Наи ООД със седалище в Сандански, както и в друга фирма - Сила ООД, също предизвикала любопитството на проверяващите. Изяснено е, че в Сила се трудят съпругите на пътния картел - тук са Марияна Китанова, Йорданка - жената на Георги Хаджиев, Силвия, съпруга на един от братята Бърдарови, както и сестрите на Иван Дончев и Димитър Талев - Соня и Даниела. Дружеството е регистрирано през 1996 година. Най-красноречиво за размаха на дейността му говори названието, дадено му от петричани: женския митнически картел.
Според прокурорите реално са разкрити само присвоените милиони за обследвания двугодишен период. Някои от служителите обаче са имали трудови договори в тази структура още от 1993 година. В Петрич усилено се коментира, че участниците в далаверата притежават, разбира се, на името на деца, съпруги, баби и дядовци, имоти за милиони, които няма как да са придобили само от заплати.
При подготовката на първия обвинителен акт част от разследването на случая пое Софийската градска прокуратура. Това се наложи, заради материалите срещу фирмата на Емил Кюлев ДЗИ транс, която се оказа свързана с откритите в кашоните 2000 винетки. В съобщението за новото обвинение, публикувано в сайта на Главна прокуратура, за фирмата на разстреляния банкер няма нито дума.

Facebook logo
Бъдете с нас и във