Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВЪЛЧЕ

Собствениците на агресивни гръбначни животни, които не полагат грижи за тях, вследствие на което тварите причинят на някого средна или тежка телесна повреда, са заплашени със затвор до три години и глоба до 5 хиляди лева. Това предвиждат приетите тази седмица на второ четене от парламентарната правна комисия изменения в Наказателния кодекс.
Ако гръбначните животни причинят смърт, наказанието за стопаните им ще бъде до пет години , а глобата - до 10 хиляди лева. Досега в закона нямаше текстове, които да инкриминират липсата на грижи от страна на стопаните за техните любимци.
Тези промени очевидно са предизвикани от трагичните инциденти, при които домашни кучета се нахвърлят върху невинни граждани. Но те се разпростират и върху стопаните на всякакъв вид и род животни с гръбнак - риби, земноводни, птици и бозайници.
В числото на потенциално застрашените от промените в закона попада и самият президент Георги Първанов с опитомената и отглеждана от него вълчица Зорница. Тези дни експерти по околната посетиха вила Калина в резиденция Бояна по покана на държавния глава. Те установиха, че хищникът от вида Европейски вълк наистина вече е опитомен и се отглежда в парковото пространство при свободни условия, без клетка. Всичко било законно и безопасно.
В социалната мрежа президентът се похвали, че е първият човек в историята ни очовечил вълк. Все пак той трябва много да внимава с бившия хищник. Животът извън оградата на резиденцията от доста години насам е подвластен на най- известния закон на джунглата: човек за човека е вълк. Озове ли се там, на горкото животно даже и Наказателния кодекс няма да му помогне..

Facebook logo
Бъдете с нас и във