Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Вълна от бежанци по границата

Вълна от бежанци залива границите ни и тя се разраства с всеки изминал ден. Гранична полиция едва смогва да се справя с положението, а ситуацията вече излиза извън контрол - ако напливът продължава със същата интензивност, Специализираните центрове за временно настаняване на чужденци в скоро време ще станат тесни за бегълците.


В обичайната гонитба на бегълците по границите вече се включват хеликоптери и машини с висока проходимост. Причината е, че чужденците от Африка и Азия вече се движат не по един-двама, а на цели тълпи.


Не минава вече и ден, в бюлетините на МВР да не фигурират съобщения за поредната група от бегълци, заловени на браздата. Своеобразен рекорд бе поставен в края на миналия месец, когато гранични полицаи задържаха в района на Елхово 61 души, опитали да минат нелегално през българо-турската граница само за една нощ. Става дума за девет отделни случая, като повечето от задържаните били мъже на възраст от 18 до 47 години. Има и пет жени с осем деца. По националност лицата са от Сирия, Мали, Еритрея, Бенин, Судан, Палестина и Алжир. Мъжете бяха настанени в помещение за временно задържане на лица на Районна дирекция Гранична полиция в Елхово, а майките с децата - в друго специализирано помещение. Образувани са производства и е уведомена районната прокуратура.


Седмица по-рано - отново в района на Елхово, била проведена спасителна операция след получен сигнал на телефон 112 за бедстващи до българо-турската граница хора. На спешния номер се е обадил някой от нелегалните имигранти, който на трудно разбираем английски поискал помощ от нашите власти. Той заявил, че са в непроходима местност, че сред тях има болни, изтощени хора и деца. В издирването се включили 43 граничари с БТР-и, дори хеликоптер от Специализирания отряд за въздушно наблюдение. В силно пресечена гориста местност без пътеки - недостъпна и за високопроходимите автомобили, на малка поляна били открити в безпомощно състояние 11 души, сред които и две деца - на една и две години. Всички били изтощени и обезводнени, тъй като се разбрало, че от три дни не са се хранили и не са пили вода. В най-тежко състояние с висока температура били двете деца. Граничните полицаи пренесли почти всички на ръце до автомобилите. Чужденците били откарани до село Крайново, където им е оказана първа медицинска помощ, а двете деца, които се оказали болни от пневмония, са транспортирани до болницата в Ямбол.


Установено било, че седем от групата са сирийски граждани от размирния град Алепо, а един е от Мароко. Те обяснили, че турски каналджия ги отвел до границата, посочил им направление и казал, че като вървят напред, ще излязат до ГКПП-Капитан Андреево.


Трудно е да се каже колко точно бежанци са дошли до границата ни с Турция от началото на годината. Броят им обаче драстично се е увеличил след началото на гражданската война в Сирия. Преди началото на събитията в близкоизточната страна каналджиите са превеждали масово емигранти през района на Резово. Веднага след това обаче каналите били затворени, а посоката им е променена на запад в посока Малко Търново.


След като ги заловят, имигрантите биват отвеждани и настанявани в специално пригодени за подобни случаи изолатори. На територията на България засега са изградени три подобни бежански лагера - в столичния квартал Бусманци, в с. Любимец край Харманли и последният, който беше изграден преди две години, е в Пъстрогор, близо до Свиленград. В момента тези места са претъпкани и приемът на нови лица е драстично затруднен. Така например в бежанския център в Пъстрогор вече са настанени 300 бегълци, от които 150 са сирийски граждани. След като ги настанят, властите започват да проверяват в различните информационни системи, в това число и в Шенгенската информационна система - ШИС, дали някой от задържаните не е извършил престъпление и дали не го издирват властите в някоя страна.


Ако не е извършил нарушение на закона, чужденецът може да пребивава в България до две години. При разпитите заловените бегълци споделят, че използват България само като транзитно трасе. Заловените чужденци масово са млади семейства, тръгнали да търсят щастието си и спасение от назряващите военни конфликти в Близкия изток. Крайната им цел в повечето случаи е Германия, Италия или друга европейска страна, където има концентрация на техни роднини и приятели, които вече са устроили живота си там.


Заради наплива на бегълци кметството в Малко Търново, където потокът е най-интензивен, е направило редица постъпки за изграждането на нов бежански лагер. Турската страна пък осигурява средства за изграждането на нов граничен пункт в района на Звездец с цел да се пресече трафикът именно там, където се смята, че има най-голям поток. (

Facebook logo
Бъдете с нас и във