Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Външни наблюдатели на делото на съдия Тодорова

Петчленен състав на Върховния административен съд разгледа в четвъртък (16 май) на втора инстанция жалбата на бившата председателка на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова срещу дисциплинарното й уволнение от Висшия съдебен съвет (ВСС). Тя беше отстранена на 12 юли миналата година, защото забавила мотивите към две дела, докато беше съдия в Софийския градски съд. Тодорова обжалва решението на тричленен състав на ВАС от януари т.г., който потвърди уволнението й от ВСС.


Пет месеца преди това Тодорова заведе дело за клевета срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, който многократно в публичното пространство лансираше твърдението, че Тодорова е покровител на мафията.


Пред висшите магистрати адвокат Ина Лулчева изтъкна, че истинската причина за дисциплинарното уволнение на Мирослава Тодорова били непрекъснатите й критики към работата на Министерството на вътрешните работи и към предишния състав на Висшия съдебен съвет. Лулчева напомни, че наказанието беше наложено, след като Тодорова бе публично обявена от бившия вътрешен министър за обществен враг и след като заведе дело за клевета срещу него. Защитата представи доказателства, че за нито едно друго дело, прекратено по давност от Софийския апелативен съд, не е подаван сигнал до ВСС и това се е случило единствено по отношение на Мирослава Тодорова.


След продължителната пледоария на адвоката юрисконсултите на ВСС и на Инспектората към ВСС обявиха, че представят писмени бележки в подкрепа на искането си за отхвърляне на касационната жалба. Юрисконсултката на Инспектората припомни, че става въпрос за тежки нарушения - забавяне на мотивите не с месеци, а с години.


Върховната административна прокуратура (ВАП) в лицето на прокурор Искрена Величкова подкрепи изцяло касационната жалба на уволнената. Според прокуратурата в случая с Мирослава Тодорова е нарушен член шести от Конвенцията за защита на правата на човека, който регламентира правото на справедлив съдебен процес.


Тричленният състав на ВАС е игнорирал основни принципи на Административнопроцесуалния кодекс, заяви прокурор Величкова. Според нея магистратите не са отчели, че при уволнението ВСС не е спазил изискването да се предприемат мерки, даващи шанс на магистрата да коригира своето поведение. ВАС заседава в присъствието на няколко международни наблюдатели - член на Американската асоциация на юристите, холандски съдия и представител на Международната комисия на юристите.


Интересът към казуса с уволнението на съдията се прояви още през юли миналата година и дори намери място в мониторинговия доклад на Европейската комисия заради противоречивата дисциплинарна практика на ВСС и заради прилагането на различни критерии при оценката на нарушенията от различните съдии от Софийския градски съд, за които също беше установено, че са забавили написването на мотивите към съдебни решения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във