Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Въоръжават баретите със супер боеприпаси

Най-тайното от всички звена на МВР неочаквано излезе на бял свят и дори стана гвоздей в международните новини. Тишината около специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) беше нарушена в началото на септември, когато подразделение от отряда превзе посолството на Либия по искане на новата власт в Триполи.
Спецбойците на МВР, известни като червените барети, предприеха акцията, след като либийците помолили българското МВнР да съдейства за влизането на новия посланик на Джамахирията в сградата. Оказа се, че там се е залостило семейството на бившия консул Ибрахим Ал Фуейрис и други дипломати, които не желаят да пуснат новите обитатели.
Баретите бяха предвождани от главния секретар на МВР Калин Георгиев, тъй като според чл.150 от Правилника за изпълнение на Закона за МВР СОБТ е на пряко негово подчинение. В текста се уточнява още, че органите на СОБТ, изпълняващи дейностите по чл.91, ал.1 ЗМВР, и членовете на техните семейства се ползват от специален режим на адресна регистрация и регистрация на лични моторни превозни средства и телефони. Специалният режим се определя с акт на министъра на вътрешните работи. Самоличността на органите по ал.1 при изпълнение на техните задължения се запазва в тайна.
Тайните и
анонимността на баретите
са толкова дълбоки, че ако не са събития като превземането на посолството на Либия и инцидентът със сливенските заложници през март, едва ли щяхме да си спомняме за отряда и за неговото предназначение. Официалната информация също е доста постна - обикновено такава се появява около кръгла годишнина от създаването на отряда.
От време на време булото на тайните около отряда се разкъсва и научаваме някои любопитни детайли от битието му. Последното информационно пропукване се случи, след като миналата седмица Министерският съвет обяви, че отпуска от държавния бюджет 15 млн. лв., за нужди на МВР. Според съобщението на МС парите са предназначени за погасяване на задължения (8 млн. лв. отиват за изплащане на задължения на вътрешното ведомство към петролната компания Лукойл) и за оборудване на Специализирания отряд за борба с тероризма. От остатъка ще бъдат заделени пари за снабдяване с техника на новосформираното звено към Главна дирекция Борба с организираната престъпност, което ще предотвратява и разкрива престъпления, подсъдни на Специализирания наказателен съд.
Според неофициална информация с парите, отпуснати за СОБТ, ще бъдат закупени боеприпаси, които са истинско
страшилище за всеки терорист
За тази цел МВР е обявило търг за закупуване на около 20 000 бр. специални снайперски бойни патрони. Един вид е 0.308 Win. SWISS P Target, от който МВР иска да има 15 000 броя. Боеприпасите са приети на въоръжение в НАТО, летят с начална скорост 805 м/сек, при изстрелване на 10 куршума на 300 метра те се нанизват 100% в кръг с радиус 30 милиметра.
От вида 0.308 Win. SWISS P Tactical СОБТ ще получи 1500 броя. Куршумите летят със скорост 820 м/сек, десет изстрела от 100 м дистанция попадат на 100% в кръг с радиус 48 милиметра. Куршумът е с форма на пресечен конус, разработен е специално за стрелба през стъкло - жилищни стъклопакети, стъкла на моторни и въздухоплавателни средства.
За червените барети е предвиден и боеприпас 0.308 Win. SWISS P AP. От него СОБТ ще получи 1500 броя. Този патрон е бронебоен, тежи 27 грама и от 150 м пробива 12 мм стомана, плюс 21 пласта кевлар. Патронът е със сърдечник от волфрамов карбид. Боеприпасът, който смразява кръвта с техническите си показатели, лети със скорост 830 м/сек и на 500 м стрелба пробива 12 мм стомана.
Според официалната информация от МВР въоръжението на баретите не е помръднало от 10 години. Търгът за снайперските боеприпаси обаче показва, че в арсенала си спецбойците имат сериозни оръжия, които са хит сред колегите им. Снайперските пушки са ССГ-9, баретите разполагат и с 9 мм картечни пистолети ТМП. Основното им въоръжение е десантна версия на автомат Калашников. От късото оръжие е предпочетен многозарядният Глок - Макаров вече почти не се използва. Въоръжението на баретите включва още нож, радиостанция, бронежилетка и брониран шлем на австрийската фирма Улбрихтс. Шлемът е с бронирано стъкло отпред и е непробиваем от куршумите както на късо стрелково оръжие, така и на дългоцевно. Освен това всеки боец разполага със светлинно-звукови гранати, с бойни ръчни гранати и с електрошокови прибори Taser. Бойната техника на отряда включва основно високопроходими автомобили и бронетранспортьори 60 ПБ, които могат да поберат по половин група за специални операции. Използват се и два хеликоптера Ми-17-Т.
Любопитно е, че напоследък кандидатите да служат в елитния боен отряд на МВР като че ли намаляват. През април тази година вътрешното министерство дори обяви
конкурс за попълване на редиците
на червените барети. В обявата на МВР се посочваше, че СОБТ има вакантни длъжности с особена отговорност от категория Е - полицай - старши полицай (командос). Резултатите от обявения конкурс логично са тайна.
Все пак е известно, че мераклиите обикновено преминават т.нар. психомоторен тест и изпит по обща физическа подготовка по нормативи на СОБТ. Изпитът включва прескок поне на 2.60 м от място; изкачване на върлина от 6 м за 6 секунди; 16 набирания на лост; 60 м спринт за 7.8 секунди; 12 коремни възлизания; 50 лицеви опори; накрая 3200 м бягане за 12.30 минути, като всички упражнения се правят едно след друго.
Ако кандидатът мине през ситото, отива на шестмесечно обучение. Курсът приключва с т.нар. Адска седмица, по време на която кандидат-баретата е подложен на всички черни мъки, тестове и изпитания, които могат да минат през човешката глава. След това вече иде ред на назначението в група. Там следва процес на усъвършенстване в бойноприложни практики, специфични умения (водолазно дело, парашутизъм и т.н), снайперски умения. Едва след приключването на всички тези етапи от обучението (което всъщност никога не свършва) може да се каже дали кандидатът вече е истинска барета.

Пушкала от класа
Бойните припаси, с които СОБТ ще попълни арсенала си, са производство на концерна RUAG HOLDING AG - Швейцария. Фирмата RUAG е холдинг, който включва производствени предприятия в шест основни направления - космос, авиация, сухопътни системи, боеприпаси, електроника и технологии във военната област. През 2008 г. оборотът й е 1.580 млрд шв. фр., а през 2009 г. нараства до 1.716 млрд. шв. франка. Предприятията на компанията са не само в Швейцария, но и в Австрия, Унгария, Швеция, в тях работят 7534 души.
Концернът е създаден през януари 1999 година. От 2002 г. основава дъщерната си фирма РУАГ Амотек (RUAG Ammotec), в която влизат швейцарската Швейцарише Муниционфабрик (Schweizerische Munitionsfabrik) и немската Динамит Нобел АГ (Dynamit Nobel AG). Всяка една от тези две големи фирми е собственик на други муниционни марки от различни страни. По този начин РУАГ Амотек се превръща в лидер на европейския пазар, който предлага широка гама боеприпаси с високо качество. Днес концернът чрез своята дъщерна фирма РУАГ Амотек изнася в над 60 страни по света своята продукция, която включва боеприпаси за армията, за правоохранителните структури, за ловци и спортисти.
Девизът на компанията е: Качество от начало до край

Сурови тестове за спецоръжия
Оръжията на баретите се подлагат на различни тестове за издръжливост. Най-разпространеният от тях следи дали оръжието ще даде засечка на всеки 10 000 изстрела. В САЩ се правят т.нар. прахови тестове (dust test или dust-chamber test). През 2007 г. такъв тест са преминали американската пушка М4, белгийската ФН СКАР, немските автомати на Хеклер и Кох. При теста всяко оръжие е поставено в камера със силно съдържание на прах за 30 минути. След това се изстрелват 120 патрона и оръжието отново се поставя в камерата. Това се повтаря пет пъти (или общо 600 изстрела), след което оръжието се почиства и се смазва. Процедурата се повтаря десет пъти - докато всеки брой от всеки модел изстреля по 6000 изстрела. От такъв тест е установено, че най-малко засечки имат автоматичното оръжие на Хеклер и Кох ХМ8 - едва 127 засечки. Останалите пушкала са показали между 226 и 882 засечки.
Повечето специални отряди по света са снабдени с т.нар. bullpup-оръжие. То се отличава от стандартните автомати АК-47, АК-74, М4, М16 по това, че пълнителят е разположен зад ръкохватката на оръжието, а в приклада е поместена голяма част от механиката. Така се оползотворяват габаритните размери на пушката. Сред най-известните бул-пап автомати в света са австрийската АУГ (AUG - Armee Universal Gewehr, универсална военна пушка) на Щаер-Манлихер, щатен автомат за австрийската и австралийската армия. Те също са на въоръжение в СОБТ. Предимствата на бул-пап системите са значително по-малката дължина, по-добрият баланс, по-лесна стрелба от закрити помещения, прозорци, БТР, хеликоптери. Франция, Великобритания, Австрия, Китай, Австралия, Израел са превъоръжили войниците и спецчастите си с бул-пап системи, САЩ, Русия и Германия се придържат към старата концепция.

Спецзвеното е създадено с разпореждане №625 на Министерския съвет от 1979 г. и заповед К-4404 от 10 декември същата година на министъра на вътрешните работи генерал-полковник Димитър Стоянов. В нея се обявява, че се създава Самостоятелен специализиран оперативен мотомилиционерски батальон (СОМБ) за изпълнение на оперативно-бойни задачи в столицата и на територията на страната. Батальонът получава войсково обозначение като Поделение 72620 и е подчинено на Софийското градско управление (СГУ) на МВР. Първото събиране на личния състав е направено на 6 юни 1980 година.
През май 1986 г. излиза заповед, с която поделението е изведено от структурата на СГУ-МВР и минава на подчинение на направление Терор към Шесто управление на Държавна сигурност.Така Специализираното оперативно милиционерско поделение (СОМП) прераства в Специално поделение за борба с тероризма (СПБТ). А от 1991 г. поделението вече носи името Специализиран отряд за борба с тероризма (СОБТ). На 15 юни миналата година спецбойците празнуваха 30-годишнината на отряда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във