Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Въоръжават баретите със супер снайпери

Вътрешната проверка на дирекция "Инспекторат"- МВР, в Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) след случилото се в Лясковец показва, че баретите са се държали адекватно и професионално, но има проблеми в методиката на подготовката им и с оборудването им. От десетина години насам подготовката на служителите от отряда е била занижена, водена е близко до общовойсковата и полицейската, а не специализирана, каквато би следвало да бъде. Отрядът е вкарван в действие с различни подходи - от "нулево" използване до провеждане на многобройни рутинни операции по задържане, които могат да се осъществят от служители на МВР с полицейска подготовка. И двата подхода са нецелесъобразни, с оглед демотивация при първия и възможност за подценяване на ситуации при втория, се казва в доклада на "Инспекторат"-а.


По отношение на оборудването баретите са заявили, че наличните тактически камери са крайно недостатъчни и с ограничени технически възможности. Липсвали съвременни тактически биоскенери, термовизионни устройства и тактически уреди за нощно виждане. От дълги години е отлагано снабдяването на СОБТ с тактически атакуващи кучета. Светлинно-звуковите гранати, с които разполага СОБТ, не отговаряли на изискванията за провеждане на специалните операции и използването им не е целесъобразно в обекти, в които се намират деца под шест години или възрастни хора. Газовите гранати, с които разполагал СОБТ, били с основно предназначение за използване на открити пространства за разпръскване на масови безредици. Наред с това баретите изразили недоволството си от зачислените им кобури за носене на късо огнестрелно оръжие, които не позволяват там да се носи оръжие, оборудвано и с тактически фенер, се посочва в доклада.


Оборудването на баретите действително е занемарено, сочи проверка на обявените от МВР обществени поръчки. В началото на 2013 г. е била обявена само поръчка за изработка и доставка на наръкавен знак на СОБТ. Следващата е от април същата година, като този път за нуждите на отряда са потърсени доставчици на стрелкови боеприпаси, предимно за късо оръжие.


В края на март 2014 г. МВР е открило процедура за обществена поръчка по доставка на модерно стрелково оръжие, необходимо на отряда. За закупуването на девет снайперови карабини в калибър 308 Win ( 7.62 х 51 мм) в комплект със заглушител за цевта, монокулярни оптически прибори, монтажи за оптически прибори, уреди за измерване на разстояния, отвесни ъгли и метеорологични показатели, МВР е определило 370 800 лева. СОБТ също очаква да получи и четири снайперови карабини в калибър 338 Lapua magnum (8.6 х 70 мм), също снабдени със заглушители, оптически прибори, стативи и т.н. За тази цел са предназначени 150 616 лева. За специфичните нужди на снайперистите в отряда ще бъдат закупени и осем портативни метеорологични станции, които отчитат температура, атмосферно налягане, вятър, надморска височина, влажност и др. показатели.

Facebook logo
Бъдете с нас и във