Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВЪПРЕКИ ДЕПУТАТСКИТЕ ХУЛИ ВСС СИ ВДИГНА ЗАПЛАТИТЕ

Висшият съдебен съвет (ВСС) започна да проявява признаци на инат. Но не по отношение на реформата в съдебната власт, нито пък във връзка с европейското бъдеще на правораздавателната ни система. Заинати се за... пари, напук на депутатите.
На редовното заседание на ВСС в сряда (29 ноември) магистратите си вдигнаха заплатите със 7.2%, смятано от 1 октомври. Така например заместник-председателите на Върховния административен съд (ВАС) и Върховния касационен съд (ВКС), заместник главните прокурори и заместниците на директора на Националната следствена служба (НСлС) ще взимат вече по около 2090 лв. основна заплата, без в нея да се включват парите за прослужено време, нито пък тези за ранг. Досега техните заплати бяха около 1948 лева.
Единствено на тримата големи - шефовете на ВАС, на ВКС и главния прокурор, както и на директора на НСлС, заплатите остават непроменени - 2158 лв., защото те не се определят от Висшия съдебен съвет. Според чл.139, ал.1 от Закона за съдебната власт: Председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд, главният прокурор и директорът на Националната следствена служба получават основно месечно възнаграждение, равно на 90 на сто от възнаграждението на председателя на Конституционния съд.
Магистратите някак забравиха, че само преди няколко седмици отнесоха сериозни упреци от депутатите за високите си заплати. Както вече Параграф 22 писа, на 9 ноември председателят на бюджетната комисия на ВСС Андрей Икономов е присъствал на заседание на парламентарната правна комисия, където са се обсъждали парите за съдебната власт за догодина.
На 15 ноември, по време на редовното заседание на ВСС, Икономов огорчено разказа как се е развил дебатът за бюджета. Народните представители се интересуваха само от това какви заплати получават магистратите. Доколкото разбрах, заместник-председателят на НДСВ Николай Свинаров заявил някъде, че 3000 съдии, прокурори и следователите получават по-големи заплати от тази на президента, сподели тогава с колегите си от ВСС Андрей Икономов.
Народните избраници не се заинтересували защо на съдебната власт са й необходими 487 млн. лева. Те просто отсекли, че ще одобрят предложението на правителството за отпускане на 268 млн. лв. за догодина.
И тъй като държавният бюджет за 2007 г. мина на първо четене в Народното събрание на 16 ноември, Висшият съдебен съвет реши да пренебрегне забележките и подхвърлянията на депутатите.
Всъщност още през април магистратите обсъждаха дали трябва да си увеличат заплатите, защото според данни на Националния статистически институт има увеличение на средното месечно възнаграждение в бюджетната сфера. А според чл. 139, ал.2 от ЗСВ: Основното месечно възнаграждение за най-ниската съдийска, прокурорска и следователска длъжност се определя в размер на удвоената средномесечна заплата на заетите лица в бюджетната сфера съгласно данните на Националния статистически институт. Но за да спестят някой и друг лев, тогава те не си вдигнаха заплатите.
Със сигурност ще отнесем пак критики от депутатите, но нека първо прочетат Закона за съдебната власт. Народните избраници не си дават сметка, че не могат да навредят на нас. С изказванията си те вредят на редовите съдии, прокурори и следователи. Тези хора работят усилено, с всеки изминат ден тяхната работа се увеличава. Така че те заслужават да им се вдигнат заплатите, коментираха членове на ВСС пред медиите.
Другата финансова новина от заседанието на съвета в сряда е, че се отпускат допълнителни 70 000 лв. заради убийството на сестрите Христина и Росица Белнейски, които бяха намерени мъртви на 31 януари край Брацигово.
Преди няколко месеца по искане на прокуратурата ВСС отпусна над 80 000 лв. за извършване на ДНК-експертиза във Великобритания. Сега са необходими още 70 бона, за да се направи още едно ДНК-изследване пак в Лондон, но по друг метод. Въпреки че от самата английска лаборатория са казали, че има много малка вероятност да се появят каквито и да било резултати, държавното обвинение е решило да опита. И 0.1 процент да е вероятността, ние трябва да пробваме, защото две деца са мъртви, оправдаха магистратите големия разход.
А и ако ВСС не отпусне средствата, вината за неразкриването на убиеца веднага ще му бъде вменена. Нещо, което магистратите не желаят и не целят. (§22)

КАРЕ
Висшият съдебен съвет (ВСС) обсъди в сряда (29 ноември) съдбата на двама провинили се магистрати. Единият от тях е следователят от Столичната следствена служба (СтСлС) Влади Цанков. Главният прокурор Борис Велчев внесе предложение за снемане на имунитета му, за да бъде разследван за подкуп.
Името на Влади Цанков нашумя в края на миналата година. В няколко поредни изяви пред медиите той заяви, че в следствието съществува шуробаджанащина. Тогава Цанков се оплака, че му е бил оказван натиск за водено от него разследване срещу служителката на Столичната митница Маргарита Пецанова. Следователят обвини директора на Националната следствена служба (НСлС) Ангел Александров, че се е намесил в случая, защото съпругата му е работила в ръководството на столичната митница, а Пецанова била близка до семейството.
Повод за неговите медийни изяви бяха жалбите на двама души, които Цанков е разследвал. Те се оплакаха пред МВР, че следователят им е поискал подкуп от по 25 000 евро на всеки, за да прекрати делата срещу тях.
В сряда Влади Цанков се яви пред ВСС, за да бъде изслушан. Но медиите не успяха да чуят думите му, защото съветът изключи мониторите, на които журналистите следят заседанието. Разбра се само, че членовете на съвета единодушно са му свалили имунитета.
След като даде обяснения пред ВСС, Цанков отказа да говори с медиите, защото имало следствена тайна. Само заяви, че по време на изслушването му представителите на следствието в съвета - Атанас Нешков (директор на Окръжна следствена служба-Ловеч) и заместник-директорът на НСлС Свилен Турмаков, са го питали защо е злепоставил техния началник Ангел Александров. Повече подробности не станаха известни.
Другият провинил се магистрат, с който ВСС се зае в сряда, е съдийката от Районния съд в Хасково Златка Исламова. Тя бе дисциплинарно уволнена, защото за десет години забавила стотици дела. Бяха посочени два драстични примера.
На 10 април 1992 г. прокуратурата внася обвинителен акт срещу четирима души за изнасилването на 15-годишна (по онова време) девойка. Делото се поема от тогавашния председател на Районния съд в Хасково - Златка Исламова. В продължение на 13 години тя 30 пъти го отлага и не му дава ход. Поводите са повече от формални - постоянно някой от подсъдимите липсвал от съдебна зала. Проверката на дисциплинарния състав на ВСС (Виолета Бояджиева, Митьо Марков и Свилен Турмаков) показала, че те многократно и необезпокоявани от никого са напускали пределите на България.
За всичките тези 13 години Златка Исламова нито веднъж не им е налагала забрана да пътуват, нито пък им е променяла мярката за неотклонение от парична гаранция в задържане под стража. През 2001 г. единият от подсъдимите починал, и то в Турция. Едва миналата година делото е било поето от друг съдия и той е успял да даде ход.
Другият фрапантен случай е от далечната 1993 година. Тогава 12 души са пратени на съд за кражба. Делото отново е поето от Златка Исламова, която до 1997 г. не успява да даде ход на процеса. Причините са идентични с предишния пример - подсъдимите постоянно пътували, променяли си адресите, полицията не успявала да ги открие и да ги призове. И вместо да постанови те да бъдат задържани, Исламова постоянно определяла други дати за процеса.
През 1997 г. се наложило делото да бъде спряно, защото половината от подсъдимите се укрили. А на 1 ноември 2004 г. процесът срещу шестима от тях бил прекратен, защото изтекла абсолютната давност.
В доклада на тричленния дисциплинарен състав на ВСС се споменава и друг случай. Интерпол изпратил молба за екстрадицията на чеченеца Джелалутдин Исламов, който бил братовчед на съпруга на Златка. За връзка чеченецът посочил именно телефона на съдийката. Според дисциплинарния състав обаче това не можело да се смята за причина за уволнението на съдийката. А дали нейните връзки с издирвано лице са морални, или не са, въобще не е било обсъждано от комисията.
Накрая дисциплинарният състав излязъл с решение Златка Исламова да бъде понижена в ранг за срок от три години. Когато обаче магистратите от ВСС чули решението на колегите си, леко се вбесили. Защото според по-голяма част от тях тази жена нямала място в съдебната власт.
С 16 гласа за, петима против и един въздържал се Златка Исламова бе дисциплинарно уволнена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във