Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВЪРНАХА ДЕЛО ЗА НЕЗАКОНЕН... СЪД!

Крайно време е председателят на Върховния касационен съд Иван Григоров да ревизира хвалбите си, че българските съдии отдавна били влезли в Европа и че критиките на еврокомисарите изобщо не се отнасяли за тях. Примерите за неадекватните решения и странните процесуални хрумвания, с които слугите на Темида размотават делата, оневиняват престъпниците и лишават стотици българи от законното им наследство, са толкова много, че трудно биха се побрали дори в годишното течение на Параграф 22. В понеделник (27 март) обаче стана ясно, че Пазарджишкият окръжен съд наистина заслужава Оскар в категорията (ако подобни награди съществуваха) за Най-причудливо прилагане на наказателните закони, защото Пловдивският апелативен съд му върна дело за присъда, издадена от... незаконен съдебен състав.
Според чл.23 от действащия Наказателнопроцесуален кодекс (НПК) съдът разглежда наказателните дела като първа инстанция в състав от:
1. един съдия, когато за престъплението се предвижда наказание до пет години лишаване от свобода или друго по-леко наказание;
2. съдия и двама съдебни заседатели, когато за престъплението се предвижда повече от пет години лишаване от свобода;
3. двама съдии и трима съдебни заседатели, когато за престъплението се предвижда наказание не по-малко от петнадесет години лишаване от свобода или доживотен затвор.
На 3 октомври 2005 г. обаче слугите на Темида в Пазарджишкия окръжен съд успяха да докажат, че написаното в законите изобщо не е чак толкова важно: състав от двама съдии и двама съдебни заседатели наложи на 17-годишния Олег Ч. най-тежкото наказание, което може да бъде наложено на непълнолетен български гражданин - 12 години лишаване от свобода при първоначален строг режим за грабеж, побой и изнасилване.
Защо преди шест месеца пазарджишките магистрати са решили, че разпоредбата на чл.23, т.2 от НПК не се отнася за тях, най-вероятно скоро ще стане ясно. По-лошото обаче е, че указанията на апелативните магистрати съвсем не се изчерпват само до категоричното делото да се гледа от законен състав.
В решението, с което Пловдивският апелативен съд върна делото в Пазарджик, са изброени още три причини, поради които то трябва да бъде гледано повторно от друг състав: При събирането на доказателствата да се спазват изискванията на НПК; съдебният акт (т. е. присъдата - бел. ред.) да бъде основан единствено на доказателства, събрани по предвидения в закона ред; да бъдат изложени мотиви (към присъдата - бел. ред.) относно приетите обективни и субективни признаци на деянията, за които е прието, че съставляват престъпления съгласно Наказателния кодекс.
На 17 април 2005 г. 40-годишната Тодорка Б. от Ракитово излиза да разходи кучето си в местността Заешка поляна край града. За нейно нещастие там тя се сблъсква с Олег Ч., който е стар клиент на полицията и е регистриран за най-различни престъпления. Седемнайсетгодишният тийнейджър решава да изкара някой лев от жената, пребива я и й задига мобилния телефон, златния пръстен и три монети по 50 стотинки. Явно разочарован от плячката, Олег Ч. побеснява. Той изнасилва жертвата си, удря я по главата няколко пъти с камък и изчезва.
Няколко часа след инцидента изпадналата в безсъзнание Тодорка Б. е открита съвсем случайно и е откарана в болница. Ден-два по-късно Олег Ч. е арестуван и срещу него са повдигнати три обвинения - за изнасилване (чл.152, ал.1, т.2 от Наказателния кодекс), за грабеж (чл.198, ал.2 от НК) и за опит за убийство с цел прикриване на друго престъпление ( чл.116, ал.1, т.8 от НК).
На 3 октомври 2005 г. Пазарджишкият окръжен съд призна непълнолетния изверг за виновен по всички повдигнати обвинения и му наложи максималното наказание, предвидено в закона: 12 години лишаване от свобода при първоначален строг режим. Както стана ясно на 27 март (понеделник) обаче цялата съдебна процедура ще трябва да бъде повторена, защото в Пазарджик явно някой се е поддал на еуфорията от добре свършената работа и е объркал сметките... фатално.

Facebook logo
Бъдете с нас и във