Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Вътрешен човек замесен в стрелбата срещу Папата

Предателство или продължение на ромска вендета. Така приближените до Ицо Папата си обясняват стрелбата срещу Христо Върбанов, известен с прякора си Папата. Миналата седмица името на известния кардараш нашумя отново в медийното пространство, след като неизвестен килър изстреля няколко куршума срещу него. Отново бе лансирана версията, че става дума за смъртна присъда, а Христо Върбанов оцеля и този път.
Полицията проверява най-близкото обкръжение на циганския барон Христо Върбанов-Папата или Кардараша за вероятни връзки с екзекуторите, осъществили неуспешното покушение срещу него, научи Параграф 22 от източници, близки до разследването.
На 24 февруари т.г., минути преди 10 часа, неизвестни стрелци откриват от движещ се автомобил безразборен огън по луксозното Ауди А4 на Върбанов. Колата е паркирана пред бл. 636 в столичния кв. Надежда. На този адрес отскоро живее на квартира адвокатката на Ицо Папата Соня Алексиева. Името на бившата прокурорка и съдийка нашумя, след като тя заряза кариерата си на магистрат, за да се омъжи за сочения за поръчков убиец Пеньо Мангъров, по прякор Сашо Чешкия.
Папата, заедно със снаха си, 32-годишната Гинка Петрова, и с бодигарда си чакали в колата Алексиева, когато се изсипали куршумите. Срещата между него и адвокатката е била планирана от предния ден. Алексиева е трябвало да придружи Папата в 4 РУ на МВР, където той е привикан, за да даде показания. Според източници на Параграф 22 от няколко месеца Ицо Папата е ухо на ченгетата. В замяна му е обещано да бъде забравена събраната информация за негови далавери. Мощният клан, на върха на който стои той, е разпрострял влиянието си навсякъде. От месеци ромът се е занимавал и с имотни измами, в които са били преплетени влиятелни фигури, включително и такива от съдебната власт.
Върбанов е попаднал и в полезрението на ДАНС покрай разработка за корупция по високите етажи на властта. Притиснат, Ицо Папата е имал само един избор - да се съгласи да сътрудничи.
По чудо след масирания обстрел няма убити и тежко ранени. Един от куршумите ожули по гърба случайно преминаващата Златка Велинова (56 г.). С простреляна ръка във Военномедицинска болница бе настанена и снахата на циганския барон, а охранителят му се е отървал с разкъсана устна. Мишената - Христо Върбанов, е невредим.
По всяка вероятност наемниците са ползвали автоматично оръжие със заглушител, на местопрестъплението са открити 14 гилзи, стана ясно след първоначално извършения оглед.
Версиите
Според една от огласените хипотези покушението срещу Ицо Кардараша било поръчано от друг цигански клан в Костинброд, замесен в разкритата преди няколко месеца афера с фалшиви нотариални актове и измами с недвижими имоти в градчето. Върбанов мисли, че поръчителите са си внушили, че той е информатор на полицията по отношение на този тип измами, поясни лаконично шефът на Евророма Цветелин Кънчев след срещата си с циганския барон часове след покушението.
Дали тази версия е вярната, следствието ще установява тепърва. Факт е, че в края на октомври миналата година бе оповестено, че трима братя заможни цигани в Костинброд от клана кардараши, от който е и Христо Върбанов, са стояли на върха на разкритата схема за измама с имоти в столицата и в Костинбродско. В същата схема са участвали столичният адвокат Мартин Мънчев, обявен за общонационално издирване, както и висш магистрат от Районния съд в Костинброд. Измамниците са сложили ръка на апетитни имоти, оценявани за над 10 млн. лв., като подлъгвали възрастните им собственици да разписват покрай документите за пенсиите си записи на заповед за получени големи суми. Измамниците вадели изпълнителни листове след това и съвсем законно получавали имотите на жертвите, набедени за неизрядни кредитополучатели.
Според друга версия Ицо Папата е станал мишена на свои длъжници. Разследващите разполагали с оперативна информация, че вуйчото на Азис се занимавал с лихварство, а високият процент, който искал от длъжниците си, може да бъде солиден мотив за отстрел.
Девет живота
Това е третият опит за покушение срещу Христо Върбанов. Според думите му първото покушение срещу него било преди тридесетина години, когато бил прострелян с автомат Калашников. Преди две години Ицо Кардараша отново е мишена - неизвестни и до днес килъри стрелят по него от движеща се кола, но Папата пак оцелява.
След като излиза от Пирогов, обявява на всеослушание, че той е Босът и не смята да променя начина си на живот. Не се обгражда с допълнителна охрана, не се въоръжава до зъби и не си поръчва брониран автомобил. Външно демонстрира безстрашие и твърди навсякъде, че има девет живота.
Папата има много врагове. Както сред богатите кардараши, така и сред хора, които е преметнал. Първата кървава свада избухва между него и фамилията на друг известен ром - Симеон Владов, още през 1998 година. Конфликтът между двамата е заради търговия с метал, до която Папата иска да се докопа. Верен на навиците си, Върбанов организира отвличането на Владов и жена му. Иска 500 хил. лв. откуп, но те отказват да ги дадат. След като се спасяват, Владов обявява, че рано или късно отмъщението ще застигне Върбанов.
Сегашната стрелба по Ицо Папата съвпада с друг много интересен момент. От няколко месеца са се разразили междуособици сред най-мощните кланове. Не бе пощаден дори и Цар Киро. Хора от Костинброд издадоха съпругата му, царица Костадинка, на италианските власти, че оглавява банда крадли, работещи по луксозните магазини.
Последва втори удар, този път по друг мощен клан - фамилията Младенови. Двама от синовете на бившия шеф на мешерето Златко Младенов бяха уличени, че са се занимавали с измами по ИНТЕРНЕТ. Версията тогава бе, че доносът е дело на третия най-влиятелен род сред кардарашите - Янкови.
Очакванията са борбата за влияние сред кардарашите тепърва да ескалира и да доведе до още жертви. Самият Върбанов преди месец е обявил, че отново ще се бори, за да си върне предишните позиции в мешерето.
Вендета
Часове след стрелбата в Надежда Ицо Папата се закани, че няма да остави нещата така и ще накаже поръчителите на убийството. Според негови близки в момента фамилията на Върбанов изчаква удобния момент, за да нанесе ответния удар. На мушката е друга ромска фамилия, за която се знае, че от години е във вражда с хората на Папата. Според ченгетата подозренията на Върбанов са паднали отново върху стария му враг Владов, който напоследък също заема солидни позиции и влияние в кардарашката общност.

Каре:
Кой е Папата

Петдесет и седем годишният Христо Върбанов Василев е от рода на Кардарашите (известни като сръбските цигани, калайджиите или бакърджиите) в Костинброд. Сред членовете на този клан се носи любопитната легенда: че когато разпъвали Христос на кръста, цигани от племето откраднали пироните. Върбанов е женен за лелята на чалга-певеца Азис, участва в управлението на Фондация Бахтало Дром. Името му е свързано и с делото за мистериозната смърт на 11-те войници през 1995 г., като Папата (в превод - Таткото) е спряган за един от виновниците за катастрофата. Върбанов е бил приближен на Иво Карамански. Близък е и с друг виден кардараш - депутата от Коалиция за България и бивш районен прокурор Тома Томов, разследван за далавери.
В миналото името на Върбанов нашумя и покрай разследването за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева. Ицо Папата бе призован като един от свидетелите по делото и твърдеше, че в случая бил замесен покойният прокурор Николай Колев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във