Параграф22 Daily

§22 Анализи

"Вътрешна сигурност" на МВР замесена в незаконно подслушване на опозицията

ДАНС също е наблюдавала противниците на бившите управляващи от ГЕРБ

Пропуква се бетона около силовия сектор "Сигурност", зад чиито стени бившите управляващи крият мръсните си тайни. След като шефове на спецслужби, областни дирекции на МВР, се изпокриха вдън гори тилилейски, с разписани от предишните си работодатели неплатени отпуски, вече става ясно и защо са го сторили.

Светлина върху причините председателят на ДАНС Димитър Георгиев да зареже пряката си работа и да си вземе отпуск чак до септември хвърлят разкритията на съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов, че 32 души от "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" са  подслушвани от службите от началото на 2021 г., включително и по време на предизборната кампания.

Атанасов, за когото няма тайни в сектора, обяви, че 12 от политиците са били наблюдавани от дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР, други 12 са подслушвани от ДАНС, а останалите 8 са били в полезрението на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност". Според данните, с които Атанасов разполага, информацията от използваните специални разузнавателни средства е била дешифрирана на хартиени носители, които миналата седмица са били нарязани и унищожени в дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР.

Атанасов обяви още, че има следи за подслушването и те могат да се открият в съда, издал разрешението за прилагането на спецсредства, както изисква Закона за специалните разузнавателни средства. В съда се съхранява регистър за исканията и издадените разрешения за прилагане на СРС-та, уточни Атанасов.

Следи би трябвало да има и в двете специализирани звена за прилагане на разузнавателни средства - едното е Държавна агенция" Технически операции", а другото е самостоятелното звено с идентична насоченост в ДАНС. Както е известно, това звено е натоварено с оперативно-технически задачи, като част от оперативно-издирвателната дейност на агенцията. Звеното документира престъпна дейност чрез прилагане и използване на СРС-та по реда на Закона за СРС.

Важно е уточнението, че ДАНС прилага спецсредства по отношение на дейности, лица и обекти, които са свързани с националната сигурност, а придобитата информация се използва за защита на националната сигурност. Разбира се, ако се спазва буквата на закона, след прилагането на спецсредства би трябвало да се изготвят веществени доказателствени средства (ВДС), които се представят пред съда. Не случайно Атанасов се обърна към вицепремиера по сигурността и вътрешен министър Бойко Рашков да разпореди проверка за прилаганите спецсредства в последните три месеца. Тя би трябвало да обхване както мотивите на евентуалните възложители, издадените разрешения, направените ВДС-та, съхранението на информацията, получена при прилаганите спецсредства.
Проверката за законността на прилаганите спецсредства е задача, която по закон е вменена на Националното бюро за контрол на СРС, на която сегашният служебен вътрешен министър Бойко Рашков бе председател до 2019 година. След неговото бламиране Рашков така и не успя да се пребори за втори мандат, а в бюрото бяха вкарани хора на ДПС и на депутата Делян Пеевски.

И докато за проверката в самостоятелното звено за подслушване в ДАНС се изисква някакво време, подчинената на МВР-шефа дирекция "Вътрешна сигурност" би трябвало бързо да предостави информация какви и колко искания за употреба на СРС-та е подала. Атанасов поиска Рашков да разпореди проверка по отношение на кои лица са използвани разузнавателни средства от дирекция “Вътрешна сигурност”, както и по кои оперативни дела са били унищожени материалите с информация, придобити чрез специални разузнавателни средства, откакто е назначено служебното правителство.

Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов запита възмутено откъде накъде "Вътрешна сигурност“ на МВР ще  прилага СРС по отношение на лица от политическите партии и хора, които са били водачи на листи на миналите избори. Според Закона за МВР дирекцията е структура за оперативно-издирвателна, информационно-аналитична и организационна дейност по превенция, предотвратяване,пресичане и разкриване на престъпления, извършени - както изрично е подчертано  - от служители на МВР. По силата на определената в ЗМВР дейност на дирекцията, тя има и права да иска използване на СРС, според изискванията на Закона за СРС. Това право е дефинирано в чл. 13. (1) от ЗСРС, в който "Вътрешна сигурност" е изброена сред възложителите на спецсредства.

От "Демократична България" вече заявиха, че очакват МВР да извърши бърза проверка по скандала с подслушването, извършено от "Вътрешна сигурност". Ивайло Мирчев от ДБ се усъмни, че проверката в ДАНС ще бъде затруднена, тъй като по негови данни в архивът на агенцията за съхраняване на ВДС-та е имало наводнение.

Бившият шеф на Националната разузнавателна служба, понастоящем Държавна агенция "Разузнаване" Димо Гяуров заяви по повод неплатените отпуски на шефовете на ДАНС и ДАР, че това е абдикация от отговорността им към националната сигурност. Това е ясен знак, че верността им е и била, и е към Бойко Борисов, а не към България, коментира Гяуров. Нека си дадем сметка какво страшно оръжие представляват тези структури, най-вече ДАНС, добави той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във