Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Вътрешният шеф отново кръстник

Издирван от две години наркотрафикант беше заловен в петък (15 юли) сутринта при спецоперация на вътрешното министерство. Димитровград осъмна в полицейска блокада, а ранобудните жители на село Добрич бяха изненадани от маскирани и тежковъоръжени спецекипи на МВР. Задържаният е Тихомир Тилев, осъждан за наркотрафик, уточниха от ведомството.
Акцията на вътрешното министерство даде пореден повод на шефа му да отправи гневни думи срещу българските съдилища. Освен това кръстниците от МВР отново отприщиха творческата си енергия и дадоха многозначително наименование на реализацията. Нарекохме операцията Благословеният, защото трудно може да се обясни мярката домашен арест за човек, задържан с 26.5 кг хероин, обясни Цветанов след акцията.
Според информацията на МВР Тилев е бил арестуван на 1 юли 2004 г. на ГКПП Връшка Чука, на границата между България и Сърбия, с 26.5 кг хероин. Първоначално е бил задържан под стража. Според Цветанов впоследствие Софийският апелативен съд е заменил мярката с домашен арест (през 2005 година).
Все пак през 2009 г. трафикантът е бил осъден от Хасковския съд на 10 години затвор и глоба от 100 000 лева. По-късно наказанието е било потвърдено и от Пловдивския апелативен съд. Окончателното решение Тилев да влезе зад решетките е от ноември 2009 година. Оттогава обаче Тилев е в неизвестност, заради което е бил обявен за държавно издирване.
Докато вътрешният министър Цветан Цветанов разпалено обясняваше мотивите си да кръсти по този начин операцията срещу Тихомир Тилев, ведомството му продължи да мълчи за мистериозното убийство на Яна Кръстева, чието тяло беше открито случайно в неделя в Борисовата градина. Явно това битово престъпление не отговаря на концепцията на ръководството на МВР за широко разгласяване на успехите в сферата на организираната престъпност, както и на пропуските в работата на съдебната система. Неразкритото убийство буквално взриви виртуалната мрежа, а приятели на момичето създадоха група във Facebook и организираха поклонение в памет на Яна. Само за по-малко от ден над 4000 души се включиха в подписката, с която настояват да бъде открит извършителят на бруталното престъпление.
Авторите на подписката настояват за присъствие на полицията в градината, която е сред любимите места на столичани за разходка и отдих. Те искат 24-часово видеонаблюдение, денонощна охрана и полицейски патрули в парка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във