Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Във Велинград отново станаха разногледи: КМЕТЪТ ДУЛЕВ ОСЪДЕН ЗАРАДИ ДЕПУТАТА БЕЕВ

Велинградският кмет Стоян Дулев бе осъден, защото през 2004 г. е уредил фирма Беев и Беев с договор за почистването на града. Дружеството е собственост на бившия велинградски градоначалник и настоящ депутат от ДПС - Фидел Беев, и на брат му. В понеделник (9 януари) състав на Пазарджишкия окръжен съд с председател Ивета Парпулова призна Стоян Дулев за виновен и го осъди на година и половина затвор условно с тригодишен изпитателен срок. Според обвинителния акт по делото велинградският градоначалник е изправен на подсъдимата скамейка, защото като лице, заемащо отговорно служебно положение, умишлено е извършил деяние със значителни вредни обществени последици.
За разлика от София, където битката за боклука се води главно между Столичната община и концесионерите Волф и Дитц, войната за чистотата на Велинград се разви в малко по-друга посока. През първата половина на 2004 г., когато цяла България с интерес следеше свалянето и реабилитирането на тогавашния велинградски градоначалник Фидел Беев, неговият временен наследник Стоян Дулев (той стана титуляр на изборите през октомври 2003 г.) използва момента и уреди фирмата на сегашния ДПС-депутат - Беев и Беев, с договор за почистване на общината. За целта са организирани общо три конкурса, в които участват пет фирми. Неизменният победител в тях е Беев и Беев, а задължителната реакция на останалите четирима претенденти (сред тях е и общинската фирма Стройком, която от години събира велинградските боклуци и никой няма никакви претенции към нея) е... обжалване на резултатите по съдебен ред.
В крайна сметка, на 30 юли 2004 г. Върховният административен съд (ВАС) излиза с Решение № 9710, с което анулира поредната победа на Беев и Беев и постановява стартирането на нова процедура. Основният мотив на върховните магистрати е, че конкурсът е опорочен, защото фирмата на Фидел Беев не отговаря на условията, зададени от общината.
В условията на най-строга секретност временно изпълняващият длъжността кмет на община Велинград - Стоян Дулев, изпълнява задължителното (уж) решение на ВАС по изключително екстравагантен начин: на 5 август той провежда нов конкурс, а на 6 август сключва безсрочен договор за почистването на Велинград с... фирма Беев и Беев. Освен това той прекратява договора между общината и общинската Стройком, с което обрича 130 работници на безработица.
За щастие, добри хора веднага обжалват резултатите от псевдоконкурса пред Пазарджишкия окръжен съд и колелото се завърта в обратна посока. Най-напред магистратите спират изпълнението на договора между община Велинград и фирма Беев и Беев. След това, на своя извънредна сесия, общинският съвет окончателно прекратява този договор и връща на работа общинската фирма Стройком. А накрая (на същата извънредна сесия) съветниците правят опит да свалят Стоян Дулев от длъжността временен кмет на община Велинград, но не успяват, защото пазарджишкият областен управител Иван Димитров го връща на поста.
В понеделник (9 януари) представителят на Пазарджишката окръжна прокуратура Иван Даскалов поиска Стоян Дулев да бъде осъден на три години затвор условно с петгодишен изпитателен срок и с тригодишна забрана да заема длъжността кмет на община. В пледоарията си държавният обвинител обясни, че Стоян Дулев е нарушил Решение № 9710 на ВАС, с което през 2004 г. фирма Беев и Беев изобщо не трябвало да бъде допускана до участие в конкурса.
Според прокурор Даскалов скандалният договор е сключен с цел да се набави имотна облага на Беев и Беев и да се причини имуществена вреда на общинската фирма Стройком, защото кметът Стоян Дулев умишлено е нарушил два нормативни акта. Първият е Законът за обществените поръчки, защото е включил в договора с фирма Беев и Беев клауза за т. нар. предварително изпълнение (т. е. контрактът влиза в сила още преди съдът да се е произнесъл по евентуалните жалби). Нарушен е и Законът за местното самоуправление и местната администрация, тъй като зад гърба на Общинския съвет Дулев е разрешил на Беев и Беев да ползва контейнерите за смет на отстранената общинска фирма Стройком.
Съвсем естествено в понеделник (9 януари) Стоян Дулев не се призна за виновен и подробно обясни, че от договора с Беев и Беев общината е щяла да икономисва по 20 000 лв. месечно. Опитът му да умилостиви пазарджишките окръжни магистрати обаче се оказа неуспешен и той се закани да обжалва присъдата си пред Пловдивския апелативен съд в 15-дневния законов срок.

Facebook logo
Бъдете с нас и във