Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВЪВ ВКП ЗАПОЧНА ПРОВЕРКА НА ПРОВЕРКИТЕ

Всички прокурорски проверки, образувани в последните пет години, трябва да бъдат повторно прегледани, нареди на 20 юни (вторник) главният прокурор Борис Велчев. Ревизията, която касае периода 1 януари 2000 - 22 февруари 2006 година, ще търси нарушения, слабости и проблеми при възлагането или извършването на проверките, уточнява заповедта.
Става дума за проверки, извършвани по реда на чл.119, ал.1, т.3 от Закона за съдебната власт (ЗСВ). Текстът гласи: При изпълнение на предвидените в закона функции прокурорът може да възлага на съответни органи при данни за престъпления или за незаконосъобразни актове и действия да извършват проверки и ревизии в определен от него срок, като му представят заключения, а при поискване и всички материали.
Първата ревизия, която все още се извършва в структурите на държавното обвинение, обхващаше само следствените дела.
В миналия си брой Параграф 22 писа, че екипът от проверяващи на Борис Велчев е подминал една от най-бруталните хватки, чрез която Никола Филчев и хората му не само манипулираха политическия елит, ами съсипаха конкурентите на редица известни бизнесмени, със или без екзотични прякори.
Тогава припомнихме, че още на 16 май 2003 г. предишният парламент прие поредните изменения в Наказателнопроцесуалния кодекс. Според една от най-важните поправки (чл.191 - чл.194 от НПК) на държавното обвинение бе забранено да извършва предварителни проверки. С други думи - ако иска да разследва някого, то вече трябваше да образува предварително производство или дознание срещу известен или неизвестен извършител. Прокуратурата обаче веднага намери начин да навакса орязаните си правомощия - просто като се възползва максимално от чл.119 от ЗСВ и започна да извършва проверки по устройствен закон.
Явно главният прокурор Борис Велчев е взел присърце написаното в Параграф 22, защото само три дни след публикацията разпореди да се ревизират тези проверки. В заповедта му пише: Специално внимание да се обърне на срочността на решаване на преписките, на неоснователното забавяне на възлагането на проверката или на решаването им, както и решаването на преписки от прокурори във ВКП, които не са от тяхната законова компетентност, спазването на изискването за уведомяване на заинтересованите страни, както и на лицето или органа, подали сигнала.
Шеф на проверяващата комисия е прокурорът от Върховната касационна прокуратура Камен Ситнилски. Негови помощници са колегите му от ВКП Евгени Цветанов, Валентин Кирилов, Иванка Даскалова и командированата от Софийската окръжна прокуратурата във ВКП Маргарита Попова. Петчленната група трябва да бъде готова с анализа си до 30 август тази година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във