Параграф22 Weekly

Още на първото заседание на ВСС след ваканцията:

Вувузели срещу Ситнилски

Под обсадата на десетки протестиращи и под акомпанимента на вувузели започна тази седмица първото след съдебната ваканция заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС).


Демонстрантите скандираха под прозорците на сградата на съвета на ул. Георг Вашингтон Вие сте позор - оставка и затвор, други пък носеха плакати с надпис Ситнилски = Мафия или Mafia out of the court (Мафията вън от съда). Протестиращите завардиха сградата на ВСС още от началото на седмицата в очакване да започне есенната сесия на кадровия орган.


Оказа се, че основният обект на протеста - Камен Ситнилски, вече е подал сигнал до Софийската районна прокуратура, в който настоява да се извърши разследване, за да се установи кои са организаторите на протеста срещу него пред сградата на ВСС. И спазени ли са нормативните изисквания на Закона за събранията, митингите и манифестациите. И ако не са спазени, защо не са предприети действия срещу хората, които нарушават установения ред, пита членът на ВСС.


Реакцията на главния прокурор обаче беше достатъчно убедителна, за да се предвиди докъде може да стигне подобно разследване. Сотир Цацаров заяви в прав текст, че нямало да се интересува автентични ли са протестиращите. Единственото, за което ще се поинтересувам, е доколко агитката отвън осъществява признаци на престъплението хулиганство. Не е в правомощията на прокуратурата да решава дали една агитка е автентична, или не. Това е по-скоро преценка на медиите и на всеки човек, каза Цацаров.


В началото на седмицата излезе информация, че Камен Ситнилски е поискал прокуратурата да разследва двама негови колеги от съвета - Ясен Тодоров и Галя Георгиева, за извършено от тях престъпление. В сигнала до главния прокурор се изтъква, че двама членове на съвета са извършили престъпление по чл.145 а от Наказателния кодекс (НК) - използване на данни, събрани със законно приложени специални разузнавателни средства извън целите на наказателното производство. В сигнала се настоява също да бъдат разследвани и онези лица, които са предоставили на Тодоров и Георгиева достъп до СРС-тата по конкретни досъдебни производства.


В средата на юли се появиха публикации, че членът на съдебния съвет Галя Георгиева и председателят на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров са си извадили допуск до класифицирана информация, за да се запознаят със съдържанието на СРС-тата и оперативните дела срещу прокурорите Иван Ванчев и Емил Христов. Причина за техния интерес били разпространени в медиите записи на разговори между Ситнилски, Ванчев, Христов, члена на ВСС Румен Боев и председателите на Окръжния съд в Хасково Миглена Тянкова и на Районния съд в Свиленград Христо Георчев. Участниците в разговора обсъждат предстоящия избор на членове на кадровия орган от квотата на прокурорите, което се смята за търговия с влияние.


Етичната комисия на ВСС привика за обяснения всички замесени лица. В крайна сметка бяха образувани дисциплинарни дела срещу Ситнилски, Ванчев и Христов. Прокурорите бяха отстранени от длъжност с мотив, че срещу тях има досъдебни производства. В предложението за образуване на дисциплинарно производство се казва, че двама членове на Комисията Професионална етика и превенция на корупцията са извършили проверка на оперативните дела, която потвърдила автентичността на изнесените стенограми.


Преди заседанието на ВСС главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че не може да даде обяснение защо членове на ВСС са поискали сами да бъдат снабдени с допуск до класифицирана информация. Той информира, че сигналът на Камен Ситнилски е изпратен за проверка в ДАНС и когато тя приключи, прокуратурата ще прецени какви действия следва да предприеме.


На въпрос дали все пак двамата членове на съвета, които са се запознали със СРС, не формират предварително отношение у колегите си по случая със Ситнилски, главният прокурор заяви, че това е предмет на разглеждане във ВСС в рамките на дисциплинарното производство.


Миналия месец стана ясно, че главният прокурор е отказал да предостави на Висшия съдебен съвет (ВСС) информация за висящите дела срещу съдии, прокурори и следователи, тъй като били класифицирана информация. А и повечето производства се водели срещу неизвестен извършител. От прокуратурата уточниха, че са отправили молба до ВСС да бъдат уведомени за каква цел ще се ползва информацията и дали ще стане публично достояние. До момента в държавното обвинение не е получен отговор от ВСС на това питане...

Facebook logo
Бъдете с нас и във