Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВЪЗХОДЪТ НА ИНЖЕНЕРА ЧИПЕВ

Всяко чудо за три дни - тази стара народна мъдрост получи поредното си потвърждение дни преди коледните празници, когато стана ясно, че кюстендилският бизнесмен Йордан Чипев отново е заместник-председател на Националния съвет на партия Българска социалдемокрация. Ако житието - битието на Чипев беше потулено в неизвестност, решението на социалдемократическата формация на скандалния собственик на ЦСКА Александър Томов, сигурно щеше да мине единствено във вестникарските рубрики за поздравления.
Загубилата слава и сила бяла лястовица на Александър Томов, изглежда съвсем го е закъсала откъм членове, след като избира за заместник-шеф човек, арестуван при операция на ГДБОП срещу трафик на дрога. Нещо повече, по информация от партията бизнесменът Чипев координира и определя политиката й в национален план.
Историята, която всъщност го направи прочут
се разигра на 21 февруари тази година. Тогава заместникът на Томов в Българска социалдемокрация се озова в ръцете на полицията. При претърсването на колата му бе открит найлонов плик с 2000 таблетки синтетична дрога, находчиво скрити под предното табло на Форд Мондео с немска регистрация. В джоба на партийното величие униформените намерили и два печата - на КАТ - Кюстендил и на Общинския съвет в града.
Акцията, при която бе заловен политикът бизнесмен инж. Йордан Чипев, бе проведена на главен път Е79 до бензиностанция ОМV. Заедно с него в капана на антимафиотите попаднаха и братята Росен и Камен Никови, популярни като Обичките, както и дупничанинът Димитър Иванов-Цан, приближен до прочутия в тези краища Злати Златев-Златистия.
Дни след като Чипев и помагачите му бяха спипани, стана ясно, че всички са станали участници в поредния прочит на комедията Много шум за нищо. За нещастие, въпреки добре свършената работа, този път униформените и държавните обвинители се оказаха с главни роли в нея.
Йордан Чипев и групата му са наблюдавани дълго време, притежаваме записи на негови разговори, както и други доказателства, уточни малко след развръзката наблюдаващият прокурор от Върховната касационна прокуратура Магдален Маринов. Съответно след задържането му инж. Чипев обяснява, че търсел да закупи амфетамин за лични нужди. При все че признанието му по никакъв начин не се връзва с откритите в него 2000 таблетки, освен ако не е желал да си осигури дрога за лична употреба до края на живота. Но химико-технологичната експертиза, извършена в Научноизследователския институт по криминалистика и криминология (НИКК) на МВР, хвърля
прокуратурата и антимафиотите в шок
В хапчетата, заловени у Чипев, има наркотик, само че според българските закони - не съвсем. Резултатите от двойната експертиза показват, че активният компонент в тях е хлор-фенил-пиперазин и въпросното вещество липсва в списъка на наркотичните вещества у нас. То е стимулант и е забранено в САЩ, Австралия, Англия и други държави, но не и в Албания и България, обясниха от ВКС, под чието наблюдение се разследваше случаят. При полевия тест, след акцията на 21 февруари, хлор-фенил-пиперазинът е реагирал на амфетамин, тъй като съдържа компонент, който активира наркотика.
Бях изненадан от резултатите, тъй като за първи път се натъквам на подобен случай, коментира тогава прокурор Маринов. Така или иначе след експертизата Чипев бе освободен, а дознанието срещу него - прекратено. По този повод той отбеляза, че акцията срещу него е била поръчана от полицейски среди и е целяла да спре политическата му кариера.
Още докато течеше разследването, от Йордан Чипев се отрекоха не само малцината му политически сподвижници в Кюстендил, но и лидерът на Българска социалдемокрация Александър Томов. Чрез координатора си в Дупница Радослав Радославов той обяви, че временно замразява членството на инженера в партийните редици.
По-паметливите съграждани
на 55-годишния Чипев припомнят, че първата му голяма издънка е от 19 февруари 2002 година. Тогава Йордан Чипев - лидер на Българска Евролевица в Кюстендил, е спрян малко след като напуска района на македонския ГКПП - Деве баир (срещу ГКПП Гюешево), на път за Скопие. В багажника на колата му са открити празни български регистрационни талони, зелени карти, фалшиви талони за гражданска отговорност, български автомобилни регистрационни табели, няколко печата на ГКПП-Гюешево и на ГКПП-Деве баир, както и дискета с описанието на дежурните смени, обслужващи българо-македонския канал за износ на коли.
Чипев е запрян в македонски зандан и тамошните власти, оценявайки по достойнство находката си, започнали обработка на арестанта. Какви ги е говорил по време на трите дни арест инженерът, никой не разбра, но след усилени совалки и около 30 хиляди марки кеш, платени от кюстендилския бизнесмен Петър Макенджиев, той благополучно се прибира в родния Кюстендил.
Четири години по-късно, на 22 май 2006-а, Чипев е уличен в контрабанда на цигари. На връщане от Македония, при проверка на ситроена му, митническите служители от ГКПП - Гюешево откриват 33 стека цигари от марките Карелия, Ронхил и Мурати, скрити в резервната гума и в жабката на автомобила. Срещу него е образувано полицейско дознание за контрабанда.
На 5 май 2007-а на ГКПП Деве баир инж. Чипев пак е спрян и задържан при опит да влезе в съседна Македония с фалшифициран талон за автомобил Ситроен. Граничните служби разкриват, че оригиналният номер на шасито е заличен и заменен с друг, който не съвпада с фабричния. На 10 май същата година съдът в Крива Паланка осъжда Йордан Чипев на шест месеца условно с две години изпитателен срок заради фалшификацията. Автомобилът му е отнет и му е наложена забрана за една година да влиза в страната.
Всъщност, петдесет и пет годишният бизнесмен си спечелва известност в Кюстендил още по времето на второто югоембарго. Според някои информации оттогава датират връзките му с разстреляния по-късно във Варна Орце Коруновски. По време на разследването на това убийство се разбра, че единствената фирма, която официално и легално притежавал Орце, е регистрираната през 1997-а в кюстендилския съд Корунд и е с адрес гр. Кюстендил, ул. Търговска №13. Там доста дълго се помещаваше офисът на Българската евролевица. В интерес на истината и самият Йордан Чипев никога не е крил познанството и приятелството си с Орце Коруновски, когото мълвата свързва с прочутия Желко Ражнятович - Аркан.
Няма как да не се отбележи, че Йордан Чипев е бил и кандидат за кмет три поредни пъти, все неуспешно, както и че два пъти се е кандидатирал за депутат (последния път е бил водач на листата на Коалиция на розата в 10-и микрорайон в Кюстендил). На последните местни избори Чипев сгафи, като първо подкрепи независимия претендент за кметския стол, и отцепник от БСП Кирил Алексов от името на партия Българска социалдемокрация, а след порядъчно смъмряне от страна на столетницата подкрепи и нейния кандидат Иван Каракашки.
През последните няколко години Йордан Чипев рядко е виждан в родния си град, където съгражданите му така и не могат да се сетят с какъв точно бизнес се занимава. Но нестихващият му мерак към овладяване на политическите върхове е факт. А дали това се дължи на онези хапчетата, определени от самия инженер като мъжки стимулант, знаят само специалистите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във