Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Възмездие за кошмара в Инвестбанк

Тази седмица обществото и най-вече пострадалите банкови служители отново си спомниха ужаса, който преживяха при нападението над клона на Инвестбанк в Сливен миналата година. Тогава маскиран мъж нахлу с пистолет в сградата, простреля тежко охранителя и часове наред държа като заложници пет служителки. Драмата завърши с хепиенд благодарение на ювелирната работа на психолозите от МВР, които успяха да убедят нападателя да се предаде, без да нарани никоя от жените. Шефът на банката Петя Славова заяви, че се гордее с хората си, запазили самообладание през цялото време.


Причината сега да се върнем към този кошмар бе, че тази седмица бе произнесена присъдата срещу нападателя Стефан Стефанов. Сливенският окръжен съд наказа похитителя с 14 години и шест месеца ефективно лишаване от свобода при първоначален строг режим.


Общо девет обвинения бяха повдигнати срещу него в хода на процеса. Най-тежкото е за извършения въоръжен грабеж на сума в особено големи размери - 335 386 лв., 23 800 щ. долара, 13 000 евро и 885 британски лири. В левове грабежът се изчислява на 395 730.77 лв., към това се прибавя опит за убийство на охранителя в офиса, както и задържането на пет заложнички и незаконното притежание на боеприпаси.


За опита за убийство на банковия охранител Станчо Станчев похитителят получи 11 години затвор. Съдът призна Стефанов за виновен и за държането като заложници и поставянето на условия за тяхното освобождаване на всяка една от петте служителки на банковия клон. По това обвинение подсъдимият получи присъди от три години до три години и осем месеца, в зависимост от това колко дълго е държал всяка от жертвите, които освобождаваше поетапно.


Съдът реши, че Стефанов трябва да отговаря и за унищожаване на банково имущество. Това са улучените от безразборната му стрелба прозорци и дограма, счупените камери и компютри на обща стойност 1110 лева. Осем месеца лишаване от свобода получава Стефанов за това, че е прострелял предното стъкло на паркиран пред банката автомобил Опел, а самата щета е оценена на 217 лева.


Стефанов трябва да плати и 150 000 лв. за нанесените телесни повреди на простреляния от него охранител Станчо Станчев. Той трябва да плати и по 200 лв. на всяка от заложничките за разноските им по делото, 660 лв. на държавата за процеса, както и 6044 лв. държавни искове. Откъде ще вземе похитителят тези пари не е ясно, при положение че той не разполага със сериозни средства и именно недоимъкът го подтикна да нападне банката.


На предишното заседание на съда представителят на ранения при грабежа пазач - адвокат Иван Благоев, поиска от съда между 20 до 30 години затвор, тъй като тежестта на деянието е голяма. Справедливостта изисквала според него дори доживотен затвор.


Защитата на грабителя в лицето на Марин Марковски оспори правната квалификация на предявените обвинения. Маститият адвокат настоява, че не е имало опит за убийство на охранителя - Стефанов е имал възможността да го убие, но не го е сторил. Марковски настоява също деянието да бъде тълкувано като опит за грабеж, тъй като неговият подзащитен така и не е изнесъл сака с парите от банката, въпреки че е имал възможността да го стори, възползвайки се от заложниците.


Всички тези обстоятелства според адвоката дават основания правната квалификация на деянията да бъде променена. Самият Стефанов заяви за пореден път пред съда, че съжалява за извършеното и че не е искал да убива охранителя или да навреди на банковите служителки.


Присъдата е само на първа инстанция. Предстои тя да бъде потвърдена или коригирана в една или друга посока от апелативната инстанция и от Върховния касационен съд. И обвинението, и защитата заявиха, че ще я обжалват.


nbsp;


Паралели

Учителката Поля Даскалова от Славяново, която миналата година обра банков клон в Плевен, на 13 юни тази година получи окончателно потвърждение на условната си присъда. Последната съдебна инстанция - Върховният касационен съд (ВКС), й определи наказание от година и половина затвор условно с три години изпитателен срок.


На 23 март 2010 г. педагожката задигна 20 хил. лв. от клон на Прокредит банк в Плевен, маскирана с перука, тъмни слънчеви очила и шал и въоръжена с детски пистолет. Бе проведено съкратено съдебно следствие, тъй като Даскалова направи пълни самопризнания за извършеното от нея престъпление. Оказа се, че парите й трябвали да покрие дългове на съпруга си към банки, срещу когото били в ход изпълнителни дела.


nbsp;


Куриози

Оправдателна присъда постанови през 2007 г. Разградският окръжен съд по дело за банков обир отпреди... 11 години. Тогава мъж с черна маска и с руски акцент открадна 2 114 594 неденоминирани лева от клона на Добруджанска банка в Разград. Бе задържан 41-годишният по онова време Светлозар Басарков. През далечната 1996 г. това беше един от първите в страната в демократичните времена банков обир. Първите съдебни решения бяха осъдителни - за по 15 години лишаване от свобода. Но следващите инстанции ги отмениха и в крайна сметка през 2008 г. Басарков бе оправдан окончателно.


Миналата година 55-годишният вече инженер-лесовъд осъди прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, причинени на гражданите да му изплати 20 000 лв. заедно с лихвите като обезщетение за незаконно обвинение в извършване на грабеж.

Facebook logo
Бъдете с нас и във