Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВЪЗМЕЗДИХА БРУТАЛНО УБИЙСТВО С 53 ГОДИНИ ЗАТВОР

Шестима души ще лежат в затвора общо 53 години, защото преди две години убиха от обикновена алчност възрастен човек. Присъдата бе прочетена в Софийския градски съд (СГС) във вторник (27 ноември).
Тодор Тодоров и Мариета Тодорова получиха 13 години лишаване от свобода, Емил Бориславов и Младен Райчев - единадесет години зад решетките, а Асен Павлов и Младен Николов бяха пратени на топло за по две години и половина. Първите четирима ще изтърпят наказанията си при първоначален строг режим, а другите двама - при общ режим.
Жертвата - 59-годишният Асен Митрев, живеел в двустаен панелен апартамент в столичния квартал Люлин. Мъжът бил самотник, често компания му правили чашката и бутилката.
Най-вероятно шайката е знаела за този негов порок и е решила да се възползва от него, смятат полицаите, разследвали престъплението. На 18 септември 2005 г. шестимата издебнали възрастния човек на улицата, нападнали го и насила го отвели в къща в кв. Банишора. Там бандата започнала да се гаври с мъжа - удряли го по цялото тяло с ръце и крака - като през цялото време го карали да им припише жилището си в Люлин. Накрая Митрев не издържал на жестокия бой и починал.
Групата решила да се отърве от трупа. Шестимата натоварили тялото в багажника на лек автомобил и отпрашили към кв. Волуяк. Намерили по-изолирано място, излезли от колата и й драснали клечката. Случайни минувачи открили полуизгорялата кола и викнали полиция. При оглед в багажника е бил открит трупът на Митрев.
За около десет дни ченгетата успяват да разкрият извършителите - как, обаче, не е ясно. Шестимата са задържани на 6 октомври 2005 година. Те са обвинени в умишлено убийство с користна цел (чл.116, ал.1, т.7 от Наказателния кодекс). Предвиденото наказание за този вид престъпление е от петнадесет до двадесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.
Наложените присъди на шестимата обаче са по-леки, защото те се възползваха от т.нар. съкратено производство - признават вината си още на първото заседание и приемат всички доказателства. Освен че ще лежат на топло, подсъдимите ще трябва солидарно да заплатят 30 000 лв. граждански иск на сина на жертвата.
Единствено Младен Райчев от групата е българин, а той и Мариета Тодорова не са осъждани. Останалите четирима са се окичили с толкова криминални прояви, че ум да му зайде на човек какво правят на свобода. Общо срещу тях има 110 жалби, дознания и следствени дела за различни престъпления.
Срещу Тодор Тодоров има 51 дела за тежки умишлени престъпления и девет следствени дела, които все още не са приключили. Младен Николов пък е регистриран за 26 тежки криминални деяния, като срещу него се водят и две досъдебни производства. Срещу Емил Бориславов се водят общо пет дела.
Ако полицията и прокуратурата си бяха свършили работата по въпросните висящи производства, то четирима от групата отдавна щяха да са в затвора, а Асен Митрев щеше да е жив.

Facebook logo
Бъдете с нас и във