Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВЗЕХА ДА СЪДЯТ И БОДИГАРДОВЕ, ЧЕ СИ ВЪРШАТ РАБОТАТА

На 28 февруари 2005 г. известният петрички бизнесмен, собственик и президент на първодивизионния футболен клуб Беласица и бивш председател на Общинския съвет в Петрич Костадин Хаджииванов (Коце Маца), бе нападнат и пребит в столичния си офис на бул. Васил Левски № 22 пред очите на бодигардовете си.
Според официалната версия, разпространена от МВР, около 15 часа в офиса на Хаджииванов влезли осем момчета, които поискали да разговарят с футболния бос. Темата на разговора бил дълг от 100 000 лв., натрупан от неплатените наеми за дъскорезница, която ползва негова фирма. В името на разбирателството Костадин Хаджииванов поканил момчетата в кабинета си, а охраната му останала в съседна стая. Седем-осем минути по-късно бизнесменът натиснал интеркома, крещейки за помощ.
В разразилата се схватка един от телохранителите на Костадин Хаджииванов успял да извади служебния си пистолет и да гръмне във въздуха. Изстрелът подплашил биячите и те вкупом хукнали да бягат, последвани от охраната на бизнесмена. След бърза размяна на удари пред офиса нападателите се качили в колите си, а телохранителите на футболния бос започнали да стрелят по тях и дори улучили един от биячите в рамото. Костадин Хаджииванов веднага е откаран във Военна болница със счупен нос и сътресение на мозъка. Въпреки настояването на лекарите Хаджииванов категорично е отказал да остане на лечение и се е прибрал вкъщи.
Да, той е жертвата, той е битият, заяви на специална пресконференция тогавашният главен секретар на МВР ген. Бойко Борисов, организирана два часа и половина след екшъна. Пред криминалните репортери генералът заяви, че повод за побоя са неплатените от Хаджииванов наеми за дъскорезницата, които стигнали 100 000 лева. Те са го помолили да си уреди сметките, той не откликнал на молбата и те взели, че му счупили главата, обясни по народному причината за нападението над Хаджииванов главсекът на МВР.
На специална пресконференция, организирана на 28 февруари 2005 г., стана ясно, че сигналът за екшъна не е подаден в МВР нито от бодигардовете на футболния бос, нито от живеещите наоколо столичани. В полицията се е обадила софиянка, чиято кола е била уцелена от куршум, предназначен за нападателите на Хаджииванов. Освен това шефът на СДВР ген. Румен Стоянов (днес той е главен комисар) съобщи, че всички биячи са били арестувани веднага, след като закарали ранения си ортак в Пирогов. По данни на МВР, водачи на рекетьорската групата са били Петър А. и Чавдар Г. От осмината само Петър е бил регистриран в полицията за побой.
Костадин Хаджииванов, известен повече с прякора си Коце Маца, е поредният пример за нерадостната съдба на бившите силоваци, натрупали капиталите си през първата половина на 90-те години на миналия век с бухалка в ръка. За никого не беше тайна, че по онова време той защитаваше интересите на бившата ВИС в Югозападна България и беше голям приятел с Димитър Димитров-Маймуняка, взривен през януари 2001 г., и с Георги Илиев, разстрелян на 25 август 2005 г., споделиха с Параграф 22 хора, запознати с миналото на футболния бос.
Според тях информацията, подхвърлена на пресконференцията, организирана от МВР, че побоят над Коце Маца е организиран от две момчета от махалата, които викнали още половин дузина роднини на помощ, не отговаря на истината, защото последните четири цифри в ЕГН-тата на биячите издавали, че те са от София.
И наистина, проверка на Параграф 22 установи, че биячите са софиянци, повече от тях живеят в ж. к. Младост и са отдавнашни познайници на полицията, защото се занимават с всичко, което носи пари - дрога, рекет, кражби на коли, наказателни операции срещу некоректни длъжници и т. н. Което значи, че преди година и половина тогавашното професионално ръководство на МВР просто... е излъгало криминалните репортери за истинската причина, довела до побоя над Коце Маца.
Според източници на Параграф 22, които засега не пожелаха имената им да бъдат цитирани, през втората половина на 2004 г. Коце Маца е завъртял далавера покрай Държавния резерв, от която е заработил чисти 5 млн. лева. Част от парите, необходими за успешното провеждане и приключване на операцията, са били дадени от покойния вече шеф на бившата ВИС - Георги Илиев, с когото Коце Маца е трябвало да раздели печалбата. По-късно футболният бос излъгал Илиев, че от далаверата са капнали само 3 млн. лв., някакъв негов зложелател (неговото име е известно, но засега ще бъде спестено) го натопил и... Георги Илиев му пратил на гости една от наказателните си бригади.
И още една брадата лъжа разпространи след побоя т. нар. професионално ръководство на МВР (в лицето на главния секретар Бойко Борисов и шефа на СДВР Румен Стоянов). Става дума за сценария, по който се е развил инцидента. Доколкото Параграф 22 успя да научи от очевидци на екшъна, стрелби и гонитби из офиса на Коце Маца и на тротоара отпред изобщо не имало. Освен това телохранителите на футболния бос не са били петима, а само един и той е стрелял не по колите на нападателите, а в багажника на едно от возилата. И накрая - Хаджииванов въобще не се е добирал до никакъв интерком, по който да изкрещи за помощ (както обясниха от МВР тогава), а просто е излязъл с размазано лице от кабинета си и е рухнал пред бюрото на секретарката си. Която, между другото, е била гадже на единия от биячите и затова те са дошли в най-удобния момент - пообед, когато в офиса на Коце Маца няма никого.
Безспорно обаче най-голямото доказателство, че Костадин Хаджииванов не е бил пребит заради прословутата дъскорезница, е по-нататъшното развитие на инцидента и образуването на... две наказателни производства за неговото разследване.
Първото дело е срещу юначагите, осмелили се да пребият футболния бос в собствения му офис. И това е съвсем естествено, защото - независимо от мотивите - никой няма право да раздава юмручно правосъдие. Делото се води от Столичната следствена служба (СтСлС), наблюдава се от Софийската градска прокуратура (СГП) и поне засега няма никакви изгледи да приключи. В момента биячите са на свобода срещу парични гаранции (най-високата от тях е 1000 лв.), чувстват се прекрасно и продължават да правят пари, както знаят и както умеят.
Образуването на второто дело обаче е най-обикновен правен абсурд, защото то е образувано срещу... бодигарда на Коце Маца, който е направил опит да задържи нападателите и който е извикал полицията на местопроизшествието. При това делото е образувано не за друго, а за предумишлено убийство по хулигански подбуди (чл.116, ал.1, т.9 и т.11 от Наказателния кодекс).
По силата на каква логика криминалистите от СДВР и орлите на правосъдието от СГП и СтСлС са запретнали ръкави и са погнали нещастния бодигард, най-вероятно никога няма да научим. И това е съвсем естествено, защото за подобен род поръчкови дела ръководствата на държавното обвинение и на Националното следствие нямат навика да говорят.
А че делото срещу телохранителя е поръчково, не може да има спор. И то поради една много елементарна причина: човекът е с чисто криминално минало носи законно пистолет, работи в лицензирана охранителна фирма и на 25 февруари 2005 г. е изпълнявал служебните си задължения. Тоест бил е длъжен да спаси работодателя си и да обезвреди нападателите дори с помощта на 9-милиметровите патрони в пищова си.
Всъщност по неизяснено засега стечение на обстоятелствата три дни преди инцидента с Коце Маца сините депутати Йордан Бакалов и Валентин Василев вдигнаха доста сериозен шум около Държавния резерв. На 25 февруари 2005 г. те съобщиха, че през лятото на 2004 г. от Държавния резерв са източени най-малко 45 млн. лева. Според народните представители, кръг от 15 фирми са изтеглили големи количества горива, които впоследствие не са възстановили. А когато е трябвало липсите да бъдат компенсирани чрез конфискация на банковите им гаранции, всичко се оказало най-обикновена измама.
Според Йордан Бакалов и Валентин Василев, в договорите на много от тези фирми липсвали сроковете, за които те е трябвало да възстановят горивото в Държавния резерв, а в два от случаите в документите не било вписано дори количеството, което е трябвало да бъде върнато в Държавния резерв.
Сигналът за аферата е подаден от Националната разузнавателна служба (НРС), а разследването е проведено от НСБОП (днес ГДБОП - бел. ред.), заявиха тогава двамата депутати. Според тях информацията на МВР, че в аферата са участвали 12 фирми, не е вярна, защото замесените дружества били 15 на брой: Стронг- 3 ЕООД, ЕТ Гачев - Валери Гачев, ЕТ Милениум - Борислав Борисов, ВиЕнЕн ЕООД, Металтрейдинг ЕООД, Химкотрейд ЕООД, Тоби-со ЕООД, Стром 98 ЕООД, ЕТ Събка Димитрова Тодорова, ЕТ Даян - Тодор Любомиров, Адонай - 7 ЕООД, ЕТ Вилиес интернешънъл Цоло Петков, Юна комерс ЕООД, ЕТ Морис - Димитър Димитров и ЕТДаян - Христина Нехризова.
Двамата депутати са категорични, че повечето от тези фирми фигурират и в скандала с източването на около 130 000 т зърно от Държавния резерв, а един от основните играчи в двете афери е Мирчо Петков-Мирчо Циганина.
Справка в информационна система Дакси показа, че пребитият на 28 февруари Костадин Хаджииванов и споменатият Мирчо Циганина са съдружници най-малко в две дружества: Алтаир 97 ООД - със седалище в Правец, и Хемус Консулт М АД - със седалище в София. А техен партньор е Димитър Бухларски, който до 2001 г. е бил съдружник с покойния президент на MG корпорация Илия Павлов в търговищкото Мултигруп - Изток АД, който пък е приятел от детинство с бившия шеф на Държавния резерв - Йовчо Йовчев, подсъдим за източването на 44 млн. лв. (т. нар. зърнена афера), докато е управлявал резерва.
Кой знае защо обаче нито един от анализаторите в т. нар. компетентни органи не направи връзка между двете събития - побоя над Костадин Хаджииванов и сензационните разкрития на двамата депутати. А може би точно това е трябвало да се случи?

Facebook logo
Бъдете с нас и във