Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Взеха главата на Цветлин Йовчев

Бившият МВР-шеф Цветан Цветанов е в дъното на оставката на шефа на президентския кабинет

Началникът на кабинета на президента Росен Плевнелиев изненадващо подаде оставка във вторник (9 април) и напусна администрацията на Дондуков 2. Бившият шеф на ДАНС се задържа на този пост само година и два месеца, след като бе назначен с указ на 24 януари 2012 година.


Йовчев обясни оставката си с това, че има лични проекти, които не могат да бъдат съвместени с длъжността началник на кабинета на президента. Какви са проектите му обаче не стана ясно, тъй като те били все още в начална фаза, но не били свързани с политика.


Поредната оставка на Йовчев показва, че очевидно става въпрос за рецидив. Както е известно, той напусна и агенцията по същия начин, след като подаде оставка на 16 февруари 2011 г., приета веднага от тогавашния премиер Бойко Борисов. Агент №1 хвърли молбата си за напускане в разгара на един от най-шумните скандали по време на управлението на ГЕРБ. Става въпрос за прословутия Тановгейт, при който бяха тиражирани записи от подслушани разговори на шефа на митниците Ваньо Танов, включително и с премиера. От разпространените записи стана ясно, че министър-председателят Борисов си е позволил да разпъне чадър над бизнесмена Михаил Михов-Мишо Бирата. Стенограмата от СРС-тата, употребени срещу Танов, разкриха, че премиерът Бойко Борисов е нареждал на шефа на Агенция Митници Ваньо Танов да оттегли проверката в пивоварната в Мездра на вече покойния варненски бизнесмен, защото е поел ангажимент да не го закача.


Явно казусът Мишо Бирата, който беше част от Тановгейт, продължава да взима глави, въпреки че разследването беше прекратено. Преди седмица заместник главният прокурор Борислав Сарафов парира всякакви съмнения за някакви задкулисни причини за прекратяването на следствието, като обяви, че то е водено правилно и е прекратено законно. Проверката по казуса разпореди главният прокурор Сотир Цацаров. В края на февруари той обяви, че ще провери делото, водено след избухването на скандала с вече покойния бизнесмен Михаил Михов.


Съмненията, че разследването не е протекло правилно, бяха затвърдени по-късно от бившия прокурор и сегашен шеф на комисията по конфискация Пламен Георгиев. Той е бил наблюдаващ на дело за корупция в митниците и в рамките на работата по него са били употребени СРС-тата срещу Ваньо Танов. Според него навремето прокуратурата е била възпрепятствана да извърши сериозна проверка, тъй като информацията от подслушването на телефона на Танов е била филтрирана.


Констатацията на Върховната касационна прокуратура от април, че разследването е законно приключено, обаче остава без отговор въпроса как и защо тази информация е била филтрирана. За ВКП случаят е приключен, сложи точката заместник главният прокурор Борислав Сарафов.


Случаят Тановгейт и скандалът около Мишо Бирата утихна, а тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов излезе от СРС-пяната в чисто бял костюм. За сметка на това от ДАНС си тръгна нейният шеф.


Йовчев е изключително дисциплиниран човек и тогава пое вината на министър Цветан Цветанов, заяви във вторник (9 април) бившият директор на Национална служба Сигурност Атанас Атанасов, коментирайки изненадващата новина за оставката на президентския служител. Той си отива заради стария конфликт с Цветанов, категоричен бе Атанасов.


Коментарът му има основания. Да припомним, че шефът на президентския кабинет Цветлин Йовчев бе единствен от държавната администрация, който си позволи критика към ресорния вицепремиер по сигурността Цветан Цветанов. След атентата на летище Сарафово Йовчев заяви, че има тежък проблем със сигурността на страната.


Веднага след оставката на Йовчев от президентската институция се появиха коментари, че пръст в това има вездесъщият Яне Янев от РСЗ. Малко преди новината да обиколи страната, лидерът на РЗС многозначително попита има ли високопоставен служител, който си е депозирал оставката, и е излязъл в отпуск. Питането си той отправи пред президентството, където Янев и юристи от партията му демонстративно пожелаха да участват в уроците по конституционно право, обявени от администрацията на президента. Закачката между Янев и президента Плевнелиев дойде, след като РЗС обяви в края на март, че всички министри в служебния кабинет са извършили престъпления, като са подали своите декларации за несъвместимост и за конфликт на интереси с фалшиви дати и дори с изходящи номера от президентството. Администрацията на президента пък отвърна, че всички министри от служебното правителство са подали в законоустановения седемдневен срок декларации по Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси и обяви, че ще организира курсове по конституционно право.


Немирното Яне категорично твърдеше, че става въпрос за безпрецедентен гаф и за фалшификация на декларациите на министрите от кабинета Райков. Имаме антидатиране, което е попълване на документи с невярно съдържание. Президентът противоконституционно е сформирал разследваща група за теч на информация от президентството по повод нашия сигнал до премиера Райков за конфликт на интереси и за несъвместимост. От президентството мълчат, заяви Яне Янев.


При обявяването на оставката си шефът на президентския кабинет Цветлин Йовчев обаче отхвърли твърденията на Янев. Коментирайки казаното от лидера на РЗС, че причина за оставката е изтичането на информация от президентството, Йовчев заяви: Г-н Янев е погрешно информиран. Не е имало дори намек за подобно нещо. Не само това, практически е невъзможно някой да сподели факти, които не са му били известни.


Вместо отговор от главния прокурор по тези сигнали последва оставката на Цветлин Йовчев, обвиняван от Янев за изтичане на информация. Според някои коментатори истерията около декларациите е дала повод за безпрецедентен натиск върху шефа на президентския кабинет от страна на бившите управляващи от ГЕРБ. Така те реализират две цели - отстраняват опонента на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и настоящ шеф на предизборния щаб на ГЕРБ и отклоняват общественото внимание от казуса с фалшивите декларации.


Държавното обвинение, изглежда, е напът да се изгуби сред серията мръсни политически игрички, спретнати предизборно. Сигнала на Сергей Станишев за незаконните СРС-тата на Цветанов ли да проверява, историята с фалшивите декларации на лудото Яне ли да разследва? Очевидно екипът на Параграф 22 бе прав, когато при избора на Сотир Цацаров за главен прокурор написахме, че си слага трънен венец на главата. П22


nbsp;Историята с декларациите според Яне ЯневПо наши данни на 20 март около обяд служители на Народното събрание са позвънили в Министерския съвет, като са заявили, че на 20 март е последната дата за подаване на декларации за несъвместимост и за конфликт на интереси. До края на работния ден обаче никой освен министъра на здравеопазването Николай Петров не се е отзовал с подобна деклрация. Всички останали започнали да търсят как да излязат от ситуацията, като при обстоятелства на тотална паника обявяват пред президента, че има проблем с тези декларации. Начело с Екатерина Захариева мислят как да излязат от патовата ситуация, след дълго мислене те не са измислили нищо и са прегазили законите. Формата за самосъхранение им е изиграла лоша шега. На 21 март сутринта всички министри проверяват дали има свободни входящи номера от дата 19 и 20 март, но разбират, че такива няма. Паниката става още по-голяма. Изведнъж едно от лицата на тази сбирка дава идеята - да се ползват изходящите номера в изходящия регистър само и само да се спасят и всички осъществяват това безумие. Започва едно истерично бързане, при което някои от тях, като икономическия министър Асен Василев, са пропуснали да посочат в декларациите какви са. Други от министрите направо са ги начаткали на компютрите си, а те трябва да ги попълнят собственоръчно. Има подадена декларация на здравния министър Николай Петров с входящ номер в парламента от 20 март. На следващия ден обаче барабар Петко с мъжете Петров попълва още веднъж декларация с изходящ номер в президентството. Виновен за цялата тази история е президентът Росен Плевнелиев, тъй като това се извършва от неговата администрация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във